Kerstfilms vallen steeds meer onder het kopje nostalgisch. De échte kerstfilms stammen immers af uit een periode waarin menig van onze lezers nog niet eens geboren was. De jeugd van nu zal dat uiteraard keihard tegenspreken met titels als 'The Polar Express' en misschien zelfs het huidige 'A Christmas Carol', maar helaas valt dit onder de categorie animatie, waarin men uitblinkt hoe goed ze wel niet zijn op een computer.Wat zijn dan wél de echte kerstknallers waar ik het over heb?

 

10. Harry Potter and the Philosophers Stone

 De gemiddelde bezoeker van Studenten.net is 22 jaar. De eerste Harry Potter kan er dus nog net mee door. In tegenstelling tot de overige films (deel 2 daar gelaten), is kerst ook bij deze tovernaarsleerling een belangrijk onderdeel.

potter

9. Scrooged (1988)

 Ben je wel eens toe aan iets anders dan een zoveelste remake van A Christmas Carol? Helaas, dan is ook Scrooged niets voor jou. Bill Murray speelt de rol van Frank, een ontzettend hartenloze eigenaar van een televisiestation, welke voor de verandering eens op een leuke manier door 3 geesten wordt bezocht.

scrooged

8. Bad Santa (2003)

 Fouter kan het bijna niet. Billy Bob Thornton als dronken en sexverslaafde Kerstman die dankzij één van zijn jonge fans op het juiste pad wordt geduwd. Geen film voor het héle gezin dus :-)

badsanta

7. Love Actually (2003)

 Heb je het meer van de romantische komedies, dan is Love Actually een must see. We volgen de levens van een aantal stelletjes, die op hun eigen manier het kerstfeest beleven. Met een giga-sterrencast kan dit natuurlijk niet floppen.

loveactually

6. Elf (2003)

 Als een soort Mowgli in de Jungle, groeide de altijd vriendelijke, maar zeer stuntelige Buddy (Will Ferrell) op tussen de elven. Na ruim veertig jaar brengt hij zijn biologische vader een bezoekje in New York. “Houston, we have a problem”.

elf

5. Miracle on 34th Street (1947)

 Toch nog even een oude klassieker in deze top 10 opgenomen. Kris Kringle valt in als Kerstman voor een groot feest bij warenhuis Macy’s. Wanneer hij zich uitgeeft als de echte Kerstman, gelooft niemand hem, en wordt hij zelfs opgesloten. Een film met een écht kerstgevoel...

miracle

4. The Nightmare Before Christmas (1993)

 Dat Tim Burton niet alleen kan regisseren (Batman en Sweeney Todd) komt wel naar voren uit het verhaal van de stopmotion/poppen film TNBC. Jack Skellington is het hoofd van Halloween Town, die wel eens iets anders wil dan alleen maar Halloween en afreist naar Christmas Town.

nightmare

3. Home Alone (1990)

 Hij komt zo onderhand ieder jaar je neus wel uit, maar toch blijft McCullay Culkin de favoriete snotaap onder de kerstfilms. Wanneer zijn familie (10 man levend onder 1 dak) hem vergeet mee te nemen op vakantie, moet Kevin het in zijn eentje op zien te nemen tegen twee inbrekers die het gemunt hebben op verlaten huizen.

home

2. The Santa Clause (1994)

 Tim Allen is met recht de leukste Santa Clause van de afgelopen 15 jaar. Wanneer hij de echte Kerstman per ongeluk ten val brengt, neemt huisvader Scott het touwtje over. Echter niet zonder slag of stoot.

santaclause

1. National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Chavy Chase, een van de leukste komieken van de vorige eeuw kon natuurlijk niet uitblijven met zijn eigen kerstklassieker. Clark Griswold bezorgd zijn gezin en vrienden de meest stuntelige kerst die ze nooit meer zullen vergeten.

national