Studenten zitten de laatste jaren steeds vaker in de hoek waar de klappen vallen. Bijdragen aan de kenniseconomie mag wel, maar dan voor eigen rekening. Je stufi wordt tot een minimum beperkt en als je iets te vaak in de kroeg zit om te werken aan je sociale, fysieke en leiderschapscapaciteiten, krijg je direct een boete. De belastingbetaler wil de student niet meer helpen, terwijl juist deze profijt heeft van een sterke Nederlandse economie met een goede concurrentiepositie. Door belastingtoeslagen kan je jezelf maandelijks voor een dikke € 150 per maand sponsoren.

 

Twee toeslagen waar je recht op kunt hebben

Voor studenten zijn er twee toeslagen waar je recht op kan hebben. Dit zijn de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Heb je ook nog kinderen dan is het helemaal prijs met een toeslag voor kinderopvang of een kindgebonden budget.

Om in aanmerking te komen voor een toeslag moet je minimaal 18 jaar zijn.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag kan je maandelijks 88 euro opleveren. Niet slecht. Je hebt recht op zorgtoeslag als je inkomen niet hoger is dan € 27.857. Dit geldt voor meer dan 99% van de studenten. Tot € 19.000 per jaar heb je recht op de maximale toeslag. Verdien je meer dan wordt het bedrag geleidelijk minder.

 

Huurtoeslag

Aan het ontvangen van huurtoeslag zitten meer haken en ogen. Als je op kamers woont kan je alleen huurtoeslag krijgen als de woning is aangemeld voor huurtoeslag. De verhuurder weet of dit het geval is. Is de kamer niet aangemeld, dan kan hij een aanvraag doen. Huurtoeslag vraag je aan voor het hele huis.

Inkomsten, leeftijd en huurprijs van elke bewoner zijn van invloed op het ontvangen van huurtoeslag.

 

Geef wijzigingen door

Verandert er wat in je persoonlijke situatie, geef dit dan door. Als je na het behalen van je bachelor of master aan het werk gaat, dan verdien je snel boven de inkomensgrens en heb je geen recht meer op toeslagen. Het is altijd je eigen verantwoordelijkheid om dit door te geven. De belastingdienst controleert pas na een paar jaar of je teveel toeslag hebt ontvangen. Veel terugbetalen is niet leuk.

 

Aanvragen

Op www.toeslagen.nl vind je meer informatie en kun je een proefberekening maken. Heb je de voorwaarden doorgelezen en blijkt uit de proefberekening dat je recht hebt op een toeslag. Dan kun je deze daar meteen aanvragen.