Plannen en oefenen

Het is erg belangrijk om je momentjes rust te pakken. Zorg voor een goede planning die haalbaar is, hierdoor wordt het leren alleen maar makkelijk en het geeft voldoening als je weer een puntje kan afstrepen.

Verder heb ik zelf gemerkt dat het oefenen van oude examens de beste training is, lappen tekst stampen heeft nauwelijks zin meer. Bij geschiedenis bijvoorbeeld heb je alle stof al drie keer voorgeschoteld gekregen, één keer op de basisschool, één keer in de onderbouw en een keer in de bovenbouw, dus de grote lijnen ken je nu echt wel. Echte details zullen ze niet vragen zonder bronnen, maar de manier van vragen is vaak anders dan je gewend bent van de schoolexamens. 

Nakijken 

Sommige klasgenoten zitten na het examen vol stress te wachten tot de antwoorden online staan, om te kijken of ze het vak gehaald hebben. Maak hierin voor je zelf een keus in of je dit wel wilt weten, want als ‘t niet zo goed blijkt te zijn, is dat voor de ene persoon een motivator om harder te leren bij andere zakt de moed nog verder weg. 

Wat zeggen die antwoorden nou precies? Het is een modelantwoord maar vaak bevat jouw eigen antwoord ook een kern van waarheid. Ook kan je veel te soepel of juist te streng nakijken waardoor je een vertekend beeld krijgt voor jezelf. Tot slot heb je ook nog die N-term van nul tot twee die ook best wat invloed heeft op je examens. Dus als je nakijkt en je denkt ‘bah wat slecht’, het hoeft niet zo te zijn, in het ergste geval herkansen die handel.

Examenreis 

Maar er is ook iets positief aan die CE’s: vaak ga je daarna met je vrienden en/of vriendinnen op examenreis. Lekker op vakantie zonder je ouders naar de mooiste uitgaansgebieden als Cherso, Albu of Rimini. Houd dit in je achterhoofd als iets om naar uit te kijken, maar niet te veel wegdromen. Eerst die examens halen.

Nieuwe studie in de mooiste ‘rotstad’

Straks is dit allemaal voorbij en dan ga je studeren. Je hebt je al ingeschreven voor de studie die je volgend jaar wilt volgen, tenzij je een jaartje gaat reizen bijvoorbeeld. Maar als je dus besloten hebt te studeren, gaat de volgende fase van je leven beginnen en vaak ook in een nieuwe stad. 

Als je hebt gekozen voor de mooiste ‘rotstad’/Havenstad, Rotterdam, is er nog één tip die ik je wil meegeven: ga introductieweekenden volgen van studieverenigingen en misschien nog belangrijker: loop de Eurekaweek, de introductieweek van Rotterdam, waar je deze mooie stad, de campus en verenigingen leert kennen.

Maar voor nu nog een heleboel succes voor de examengangers!

 

 

Rotterdam_SW_Banner_large