Wat moet je wel en wat moet je niet doen voor een succesvolle carrière? Vier vragen aan loopbaan coaches Anja Montijn-Groenewoud en Kathalijne Schuurmans.

Hoe ver moet je je carrière vooruitplannen? “Ook als starter is het goed om vooruit te kijken. Bedenk waar je heen wilt en hoe je daar kunt komen. Denk ook goed na welke werkomgeving bij jou past. Wil je in een dynamische, commerciële organisatie werken, of spreekt juist de non-profit sector je meer aan? Aan de andere kant is het ook belangrijk om meerdere branches en werkomgevingen uit te proberen. Zo merk je vanzelf wat bij je past.”Is het slim om als starter snel je ambities uit te spreken? “Als je ergens net begint, moet je jezelf eerst bewijzen. Direct hoog van de toren blazen is niet zo slim. Echter, in de sollicitatiegesprekken en het arbeidsvoorwaardengesprek voorafgaand, is het goed om aan te geven dat je jezelf wilt ontwikkelen en te vragen wat de organisatie hierin kan bieden.” En wat als een baan je tegenvalt? “Dan kun je een aantal dingen doen: proberen er iets aan te doen (wat kun je zelf doen om het wél leuk te maken, waar liggen kansen en mogelijkheden?) Als dit niet werkt of onvoldoende eff ect heeft, kun je proberen om het te accepteren. Als dat niet lukt is er nog maar één andere optie: een andere baan zoeken, intern of bij een andere organisatie.” Netwerken wordt steeds belangrijker. Heb je tips voor de starter? “Leer zo snel mogelijk de organisatie en je naaste collega’s kennen, en daarna de mensen in de organisatie waar je het meest mee te maken hebt. Daarnaast is het handig om snel te weten bij wie je waarvoor terecht kunt. Dat is je interne netwerk. Wat ook helpt is veel vragen stellen en laten zien dat je geïnteresseerd bent in jouw organisatie en je collega’s.”

Hoe ver moet je je carrière vooruitplannen? “Degenen die ver komen, onderscheiden zich door wat ze op lange termijn willen realiseren. Dat zijn niet altijd concrete doelstellingen. Het is belangrijk om te kijken hoe een kortetermijnloopbaanstap bijdraagt aan de realisatie hiervan.” Is het slim om als starter snel je ambities uit te spreken? “Het altijd goed als collega’s en leidinggevenden van je ambities op de hoogte zijn. De vraag is wat het goede moment is. Meestal helpt het als je resultaten laat zien. Dan is de kans dat er iets met je ambitie wordt gedaan het grootst.”Wat als een baan je tegenvalt? “Probeer er alles aan te doen om de situatie te verbeteren. Wees er zeker van dat je niet ‘vlucht’ voor iets dat je ergens anders weer tegen kunt komen. Als je alles hebt gedaan om, in overleg met je werkgever, deze situatie voor jezelf te verbeteren, dan is het misschien beter om uit elkaar te gaan. Ga in dit geval goed voor jezelf na waar dit aan gelegen heeft.” Netwerken wordt steeds belangrijker. Heb je tips voor de starter? “Organisaties zijn continu in beweging. Er wordt bijvoorbeeld steeds vaker in projectteams gewerkt. De enige relatieve constante is het netwerk dat je opbouwt. Probeer vanaf het begin op persoonlijk niveau contact te leggen met zoveel mogelijk mensen. Richt je vooral op wie ze zijn, niet uitsluitend op wat ze doen; dat kan morgen weer anders zijn.”