Het winterseizoen heeft genoeg om naar uit te kijken: de knusheid, de feestdagen, de schaatstochten, de warme chocolademelk... Toch slaan veel mensen de koude maanden liever over. Een afkeer voor de winter heeft niet alleen te maken met de behoefte aan zon, zee en strand, maar ook met een ander vervelend verschijnsel: winterkwaaltjes. Met de onderstaande 5 tips loodsen we je door de komende maanden heen!

 

1. Laat alles lekker luchten


Niets is vervelender dan verkouden zijn tijdens de wintermaanden. De oorzaak hiervan is echter niet per se de kou, maar wel een gevolg hiervan. Omdat we het raam dicht laten en vaker binnen blijven, wordt de lucht binnen sneller droog en kan het verkoudheidsvirus zich makkelijker verspreiden. Eenmaal verkouden kun je wel liters thee met honing drinken en eindeloos veel potjes neusspray inslaan, maar voorkomen is toch beter dan genezen. Ramen open dus, ook al is het koud!

 

2. Laat je sigaretten liggen


Niks nieuws misschien, maar tabak zorgt er nou eenmaal voor dat de luchtwegen zwakker worden en sneller geïrriteerd raken. En laat het nou nét zo zijn dat luchtweginfecties (lees: verkoudheid) veel vaker voorkomen in de winter. Als je het liefst niet kuchend en snuivend de winter door wilt gaan, kun je het (party)roken het beste skippen de komende maanden.

 

3. Ga sporten


Hardlopen in weer en wind: verschrikkelijk! Het liefst zit je binnen urenlang te Netflixen met thee en chips. Het lijkt heel logisch om thuis te relaxen als je minder energie hebt (geef toe, dat is gewoon zo), maar niets is minder waar. Sporten in de buitenlucht zorgt juist voor extra energie. Daarnaast verbrand je ook nog eens extra calorieën, omdat je lichaam extra hard moet werken om op temperatuur te blijven. Mooi meegenomen!

 

4. Zorg voor genoeg vitamine D


Dat het zonnetje vrijwel niet schijnt in de winter hoeven we je niet uit te leggen. Maar dat betekent wel dat je je dagelijkse portie vitamine D mist. En vitamine D zorgt voor sterke botten, goedwerkende spieren en een sterk immuunsysteem. Er zijn drie dingen die je kan doen om toch op de been te blijven in de winter: voedingssupplementen innemen, vette vis eten en profiteren van de zon als deze er is!

 

5. Plan leuke dingen in


Niets is zo aantrekkelijk als lekker binnen blijven als buiten de hagel tegen de ramen tikt. Eindeloos chillen onder een dekentje en hier pas onder vandaan komen als het 20 graden is, héérlijk. Pas er wel voor op dat je niet volledig sociaal geïsoleerd raakt. Oké, misschien een beetje overdreven, maar zorg er in ieder geval voor dat je nog van die bank af komt. De deur uitgaan en genieten van leuke activiteiten met vrienden zorgt juist voor extra energie. Ga schaatsen, wandelen door witte landschappen, lekker shoppen voor december; geniet van die herfst en van die winter, nu ze er nog zijn!

 

Foto: Pexels/freestocks.org