Beschrijf wie jij bent.

Wat voor een persoon ben je en wat wil je bereiken? Ben je creatief, of juist zakelijk (er zijn zes typen ondernemers)? Wat zijn je achtergronden en ambities? Dit is een lastige, maar wel noodzakelijk voor een ondernemingsplan. Hierdoor kom je er namelijk niet alleen achter hoe je zelf bent, maar ook wat wellicht mist in je bedrijf. Om hier antwoord op te geven zou je bijvoorbeeld je vrienden kunnen ondervragen. Daarnaast zou je ook een persoonlijkheidstest kunnen maken, zoals de Belbintest.

Wees zo gedetailleerd mogelijk over je bedrijf en de markt waarin het zit.

Hiervoor moet je wel een beetje onderzoek doen: waar liggen de zwakke punten in de markt en kun je punten scoren? Onderbouw je onderzoek stevig met goede en betrouwbare bronnen, bijvoorbeeld met cijfers van het CBS. Daarnaast is het belangrijk een goed beeld te geven van je eigen bedrijf. Wat voor een bedrijf is het, wat heeft het te bieden en wat zijn je doelen? Wat maakt jouw bedrijf tot een groot succes, wat is je unique selling point? Vooral wanneer je financiering nodig hebt moet dit onderdeel staan als een huis. Dit is de kern van je ondernemingsplan en waarvoor je het allemaal doet.

Schrijf een marketingplan.

Waarom gaat jouw product of dienst slagen? Wat is je doelgroep, wie zijn je potentiële klanten en hoe ga je hen bereiken? Onderbouw ook hier alles met cijfers en betrouwbare bronnen, maar je moet ook een beetje creatief zijn. Want hóe ga je die doelgroep dan bereiken? Hoe zorg je ervoor dat mensen in aanraking komen met je product of dienst? Dit onderdeel is belangrijk voor investeerders, want hiermee laat je zien wat de slagingskans van je product of dienst is.

Waarschijnlijk heb je concurrenten die je gewoonweg te slim af moet zijn.

Logisch. Maar wie zijn je concurrenten, waar houden zij zich mee bezig en op welke manier kun jij je directe concurrenten aftroeven? Ook hierin is je unique selling point ontzettend belangrijk. Wat maakt jou bijzonder ten opzichte van je concurrentie? Je kunt het verschil maken op bijvoorbeeld de kwaliteit van je product, maar ook op prijs, service of extra voordelen. Vergeet ook niet je eigen verhaal of dat van het product te vertellen: mensen kopen graag een verhaal.

Maak een financieel plan.

Hoewel het werken met cijfers natuurlijk niet het leukste onderdeel van je ondernemingsplan is, het moet toch echt gebeuren. Want ook al werk je vanuit je zolderkamer, je bedrijf gaat geld kosten én opleveren (dat hoop je dan maar). In zo’n financieel plan staan de directe en indirecte kosten, maar bijvoorbeeld ook de omzetverwachting en begrotingen zoals een liqiditeitsbegroting. Mocht je hier echt niets van snappen, laat je dan goed adviseren.

Heb je meer tips nodig? Kijk op Ikgastarten.nl voor meer informatie.