Het is niet voor niets zo’n puinzooi geworden. Hoe haal je die (kots)vlekken uit de bank? Hoe krijg je het gasstel ooit nog schoon en die schimmel uit de badkamer? Wie weten het beter dan moeders? Die weten tenslotte alles. De Studenten.net-redactie vroeg daarom hun moeders om raad.

Hoe houd je muizen uit je huis? 

“Zet een muizenval en doe daar wat kaas of pindakaas in, dat vinden muizen heerlijk. Je moet het een beetje afwisselen, dus de ene keer een stukje kaas, de andere keer een lik pindakaas. Anders trappen ze er niet meer in (letterlijk, in die muizenval). Een huiskat nemen is ook een tip. Die moet je trouwens niet teveel eten geven, pas dan gaan hij op jacht. Je hebt natuurlijk ook vergif tegen muizen, maar dat vind ik riskant bij die studenten. Voor je het weet liggen ze laveloos met hun eigen snufferd in de chemicaliën.”

Hoe verwijder je kotsvlekken?

“Kotsvlekken? Bah! Die ruim ik niet op; dat mag diegene doen die het niet binnen kon houden. Wel nog doen als ze dronken zijn, want als je ze hun kots laat opruimen als ze een kater hebben is het opgedroogd (en dus moeilijker schoon te maken) en krijg je er waarschijnlijk nog een hoopje bij. Maar goed, laat diegene eerst met een doekje de stukjes eraf halen. Daarna een sopje maken van groene zeep en de vloerbedekking schrobben met een borstel. Ik zou zelf de vloerbedekking vervangen hoor!”

Hoe haal je pastavlekken uit tapijt?

“Als je met pastasaus knoeit op bijvoorbeeld je vloerbedekking, dan kun je er het beste zout op gooien. Zout absorbeert namelijk. Daarna deppen met koud water. Nooit deppen met warm water! De meeste mensen denken dat warm water beter is, maar als je dat doet dan brandt de vlek als het ware in je tapijt. Je kunt natuurlijk ook een stuk uit je tapijt knippen, dan zie je er niks meer van.”

Hoe haal je rookgeur uit gordijnen?

“Buiten luchten is eigenlijk de enige manier, tenzij je gordijnen hebt die je kunt wassen. Studenten zullen het vast niet naar de stomerij brengen.”

Hoe haal je die bierlucht uit je schoenen?

“Bierlucht uit schoenen is niet zo moeilijk op te lossen. Je kunt je schoenen laten weken in een emmer met groene zeep, daarna wassen in de wasmachine. Maar dat kan alleen met gymschoenen. Leren schoenen kun je bewerken met koffiedik. Koffiedik neutraliseert de geur van je schoenen. Werkt misschien ook wel voor stinkvoeten.”

Hoe kun je het beste wijnvlekken verwijderen?

“Het beste is zout op de wijnvlek doen. Een flinke lading. Het zout neemt de wijn op en daarna doe je het gewoon in de was. Als het niet werkt kun je altijd nog terugvallen op Citin vlekkenreiniger.”

Hoe krijg je mannelijk ejaculatie residu (sperma) uit mijn beddengoed?

“Sperma uit beddengoed krijgen… Zo heb ik je niet opgevoed, haha! Grapje. Gewoon, wassen op 60 graden? Ik weet het eigenlijk niet echt. Nooit specifiek last van gehad. Ik denk dat je gewoon altijd goed gemikt hebt. Zó heb ik je dan weer wel opgevoed!”

Hoe verwijder je schimmel uit een badkamer?

“Een vieze schimmelige badkamer maak je niet zo maar schoon, en vaak komen de nodige zeepresten er ook nog eens bij! Een goede voorbereiding is het halve werk, echt. Bekijk voordat je de badkamer of douche wilt gaan schoonmaken eerst hóe vies en schimmelig het is. Als er alleen wat kalk te vinden is kun je het beste een anti-kalk middel gebruiken en een sopje. Is er veel schimmel te vinden? Dan kun je het beste een antischimmelmiddel gebruiken om dit te verwijderen. Voordat je aan deze schoonmaakklus begint is het van belang dat je oude schoenen en kleding aantrekt, ramen en deuren openzet, sterke schoonmaak handschoenen gebruikt en een mondkapje én bril draagt. Een anti schimmel middel bevat namelijk chloor, wat op je luchtwegen kan slaan als je het inademt. Best gevaarlijk spul dus!

“Voordat je begint met schrobben, kun je het beste alle oppervlakken die je schoon wilt hebben goed schoonmaken met soda opgelost in kokend heet water. Als je dit gedaan hebt spuit je het anti schimmel middel op de zwarte en schimmelige voegen van je badkamer of douche. Doe je mondkapje en bril op! Dit is absoluut nodig, zeker in afgesloten douches welke vaak te vinden zijn in studentenhuizen. Probeer ook zo goed mogelijk te ventileren tegen de chloordampen!

“Als je dit allemaal gedaan hebt laat je het middel ongeveer tien minuten intrekken. Pak daarna een harde tandenborstel en ga elke voeg langs om de schimmel eraf te schrobben. Daarna spoel je alles af en lucht je de boel nog eens goed. Nogmaals, kijk uit voor de chloordampen. Neem tijdens het afspoelen ook direct alle zeepresten mee. Als finishing touch maak je een lekker ruikend sopje om de chloor geur te neutraliseren. Houd de deuren en ramen nog wel open en wacht ook eventjes met douchen na het schoonmaken. Daarna kun je weer volop van je schone badkamer genieten!

“Als je ook schimmel op je plafond hebt zitten kun je het beste alles afnemen met een sopje. Als dit gedroogd is kun je de oppervlakte bewerken met antischimmel verf. Deze is gewoon bij de bouwmarkt te koop. Deze speciale verf dekt goed, en zorgt ervoor dat nieuwe schimmelvorming wordt tegengewerkt.”

“Schimmel uit de badkamer houden doe je door je badkamer bij te houden. Maar je hebt d’r ook speciaal spul voor. Dat heet HG. Het heeft een hoge concentratie bleek. Ik spuit het er altijd op, laat het even intrekken en dan spoel ik het er af. Dat HG-spul kan je trouwens ook gebruiken voor viezigheid (schimmel dus) tussen de tegels.”

Hoe krijg ik nou eindelijk die oven eens blinkend schoon?

“Met ovenreiniger, ook van Citin. Ja, dat merk heeft echt overal wel een middeltje voor. Als het écht hardnekkig vuil is, moet je zelf ook hardnekkig te werk gaan. Iedere keer weer opnieuw insprayen en in laten trekken. Je neemt het steeds af met een doekje. Het is agressief spul, dus als het dan niet schoon wordt. Als de oven eindelijk schoon is neem je het nog even af met een ‘Andy-sopje’.”

Hoe verwijder je aangekoekte resten van het gasstel?

“Als het heel erg is, zou ik het eerst met wat heet water met afwas(middel) laten inweken en als het wat zacht geworden is met een schuursponsje schoonboenen. Anders beschadig je het gasstel misschien. Tegenwoordig hebben ze daar misschien ook wel sprays voor. Het beste is om het meteen te doen, helemaal als iets overkookt. Met alles is het zo, je moet het regelmatig onderhouden.”

En die haren in het doucheputje?

“Het smerigste klusje vind ik altijd… Jeroen, gadverdamme… Opgedroogde klodders snot van jou en je vader uit het doucheputje halen. Dat droogt op en lukt niet met een borsteltje, dus moet ik het wel met m’n nagels doen. Gadver. O en d’r hangen ook altijd haren in. Bah!”

Wat kun je het beste doen tegen olie- of vetvlekken?

“Vlekkenreiniger van Citin. Ja, ik heb overal spulletjes voor. Kun je gewoon kopen bij de drogist. Je moet het oplossen in water. Warm of koud? Geen idee, dat staat wel op het flesje.”

Algemene tips

“Een echt schoonmaakgeheim heb ik niet. Gewoon, bijhouden. Ik maak elke dag eigenlijk wel schoon. Echt poetsen doe ik elke week. Maar dan wel om de week een ander gedeelte van het huis. De ene week poets ik bijvoorbeeld alles beneden en de andere alles boven. Op die manier blijft het gemiddeld heel netjes in huis. Snap je wat ik daarmee bedoel, gemiddeld? Je kan wel een keer in de twee weken je hele huis poetsen, maar dan zit je in de tweede week toch in het stof.”

“Het is niet verkeerd om het bed regelmatig te keren en luchten.”

“Algemene tip voor de ‘vieze’ student: gebruik schoonmaakazijn en ammonia in overvloed. Beide erg agressieve middelen, maar ze ontsmetten wel lekker!”

“Huur een werkster in.”

Heb jij een schoonmaakvraag en staat deze er niet tussen? Mail naar redactie@studenten.net en wij zullen onze helpdesk raadplegen.