1. Bevroren sloten

Elke verstandige student die in het bezit is van een tweewieler heeft bij zijn trouwe vervoersmiddel een kettingslot. Hiermee proberen ze te voorkomen dat één of andere coke-snuivende pauperjunk er met jouw tweewieler vandoor gaat. Normaal gesproken heeft het kettingslot geen vijanden, totdat de winter aanbreekt. Er is niets wat jouw ochtend erger kan verzieken dan wanneer je met de nodige haast de voordeur achter je dichttrekt, je erachter komt dat jouw kettingslot is dichtgevroren. De oplossing? Zorg dat je altijd een klein tubetje antivries bij je hebt. Dit kun je bij elk tankstation krijgen, heeft de grootte van een neusspray en ontvriest zo’n slot in 20 tellen. Tot slot houdt zoiets de boel ook mooi ingevet, waardoor hij voorlopig niet opnieuw bevriest.

2. Tochtende muren

Dat veel studenten leven onder barre omstandigheden, is algemeen bekend. Maar als in de winter blijkt dat jouw muren ook niet goed geïsoleerd zijn, wordt de situatie nog zorgwekkender. Je voelt de koude lucht via allerlei kieren je kamer binnenstromen en ook al heb je de verwarming op volle kracht staan, je zit in vele lagen kleding de wintermaanden door te komen. Aangezien niet iedereen bereid is om volgens deze Bear Grylls-levensstijl te overwinteren, hebben we ook hier een oplossing voor. Zorg ervoor dat alle mogelijke kieren in jouw kamer zijn opgevuld met zogenaamde pur of ander, fijner isolatie spuitmateriaal. Dit is in alle bouwmarkten te verkrijgen en garandeert dat de warme lucht in je kamer blijft, in plaats van dat er koude lucht binnenkomt. Als tijdelijke doe-het-zelf-oplossing kun je tevens velletjes wc-papier in de kieren drukken, dit helpt ook redelijk goed.

3. Warm blijven buiten

Iedereen beseft het belang van warme kleding als je tijdens de wintermaanden naar buiten gaat, maar waar moet je precies allemaal aan denken om warm te blijven buiten? Zorg ten eerste dat je hoofd warm blijft. Het lichaam voert veel warmte naar je hoofd, maar die vergeten we vaak warm te houden met bijvoorbeeld een muts. Zorg tevens dat je warme sokken en goede handschoenen draagt. De truc is om je vingers en tenen regelmatig te bewegen. Beweging zorgt namelijk voor een betere bloedsomloop, waardoor warmte sneller door je lichaam wordt verspreid. Bovendien is het van belang dat je goed gehydrateerd bent, omdat het lichaam vocht nodig heeft om zichzelf op temperatuur te houden. Ook voldoende eten (waarvan je energie krijgt) werkt daar aan mee.

4. Gladde wegen

Onder elke sneeuw ligt ijzel. Dit eeuwenoude gezegde kent zijn oorsprong in het feit dat er onder iedere mooie laag sneeuw, een verraderlijke laag ijzel ligt. IJzel is niet alleen regelmatig aan het oog onttrokken, het is ook nog eens glad. Heel glad. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je probleemloos op de fiets van a naar b komt? Heel simpel: dat kan niet. Echter is thuisblijven niet altijd een optie, dus zorg er dan voor dat je via de drukkere wegen en fietspaden reist, aangezien deze als eerst op de ochtend gestrooid worden. Probeer ook klinkerstraten te vermijden, aangezien de sneeuw die tussen de spleten komt snel bevriest en dan erg glad wordt. En de belangrijkste en meest voor de hand liggende tip: Ga 5 minuten eerder van huis weg en rij een stukkie langzamer.

5. Geld sparen

Het zou onderhand al wel te laat kunnen zijn, maar geld sparen hoort bij een goede voorbereiding op de winter. Want van alle jaargetijden is het de winter die je het zwaarst zal voelen in de portemonnee. Denk aan Sinterklaas en Kerst, twee voorbeelden van feestdagen waarop er toch doorgaans cadeautjes gehaald moeten worden. Sure, je krijgt waarschijnlijk ook het een en ander, maar je zal er zelf ook aan moeten geloven iets te kopen. Verder is de viering van de Kerstdagen ook niet helemaal gratis, de vele versieringen en het eten moeten tenslotte ergens van betaald worden. De winter wordt ook een stuk prijziger als je besluit om de ski’s onder te binden en op wintersport te gaan. Gelukkig komen alle extra uitgaven in deze sneeuwrijke periode jouw welzijn en geluk ten goede, het is alleen wel iets waarvoor je vooraf beter wat opzij kan zetten.

Beeld: Unsplash/Caleb George