Begin op tijd met leren

Je neemt je altijd voor om op tijd te beginnen met leren, maar het is en blijft lastig. Zeker als het op de middelbare school nog een voldoende werd wanneer je de dag van te voren begon met leren. Wanneer je alle lesstof bijhoudt, wordt het leren voor dat tentamen een stuk relaxter. Bovendien kun je je dan nog eens extra focussen op de moeilijke onderdelen.

Stel vragen

Docenten weten (bijna) alles, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Wanneer je de lesstof enigszins bijhoudt en erachter komt dat je ergens helemaal niet uitkomt is het erg handig dat je docent het nog ruim van te voren kan uitleggen. Als je hier twee dagen voor het tentamen mee komt aanzetten is de kans groot dat je docent zegt “Daar heb ik nu geen tijd meer voor, misschien was het handig geweest als je hier eerder mee gekomen was.”

Oefentoetsen

Oefentoetsen zijn goud waard. Je krijgt een indruk van hoe het tentamen eruit zal zien (zo sta je tijdens je eerste tentamenweek niet voor een verrassing) en je komt er ook meteen achter wat je misschien nog beter kan leren. Ook komt het vaak voor dat vragen uit oefententamens ook in het echte tentamen voorkomen. Vraag (op tijd) aan je docent of hij nog een oefententamen heeft liggen dat je mag hebben. Zo niet; steeds meer opleidingen hebben een algemene Facebookpagina waar oude tentamens of oefententamens op verschijnen van andere leerlingen.

Ga naar de colleges

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar na twee àdrie saaie lessen wordt de verleiding groot om een les over te slaan. Toch is het helaas echt zo dat je meer kans hebt op een voldoende voor je tentamen als je elke les hebt bijgewoond, hoe saai deze ook kunnen zijn.

Noten eten tijdens het leren

Het is wetenschappelijk bewezen dat noten en zaden zorgen voor een goede hersenfunctie. Je kunt je er beter door concentreren en je wordt er zelfs blij van. De perfecte snack voor tijdens het leren dus. Kijk uit met suiker, je krijgt hier even een boost van maar daarna voel je je steeds slaperiger worden. Laat de frisdrank en chips dus maar even.