1. Niet brutaal zijn

“Het heeft veel te maken met respect tonen, er zit een hiërarchie in de studentenvereniging. Tijdens je ontgroening krijg je hier mee te maken. Als je brutaal bent toon je aan dat je geen respect hebt voor de ouderejaars en het allemaal niet zo serieus neemt. Natuurlijk moet je wel voor jezelf opkomen als het goed mis zit, wij hebben ook regels waar we ons aan moeten houden.”

 

2. Neem alles met een korreltje zout

“Mensen gaan je testen. Doe mee, maar vat het niet te zwaar op. Zie er de lol van in, misschien lijken dingen niet zo leuk op dat moment, maar ik beloof je dat je er later om lacht. Als het echt te ver gaat, geef het aan maar heb ook vertrouwen in de ouderejaars. Er zijn regels, die zijn er om je veilig te houden.”

 

3. Word vrienden met je mede-aspiranten

“Een van de grootste doelen van de ontgroening is om een band te smeden tussen jou en je mede-aspiranten. Dit zijn de mensen waarmee je de aankomende jaren veel op gaat trekken. En jullie kunnen elkaar er doorheen slepen, elkaar gemotiveerd houden. Hier ontstaan vaak hechte vriendschappen door.”

 

4. Slaap goed

“Je hebt een lange tijd voor de boeg, dus slaap vooraf ook goed. Geen gekke feestjes de nacht voor de ontgroening. Ook al weet je niet wat je gaat doen, het is niet verkeerd om je voor te bereiden. Je hebt ook 6 uur recht op slaap per avond, maak hier gebruik van als je denkt dat je het nodig hebt. Je krijgt dagelijks opdrachten die lichamelijk of geestelijk vermoeiend zijn.”

 

5. Doorbijten

“Het is pittig en je moet misschien wat dingen doen die je niet leuk of misschien zelfs vies vindt, maar denk aan wat je er voor terug krijgt: een hele toffe tijd en contact met veel leuke mensen. Ik kijk er nu alleen maar lachend op terug, terwijl toentertijd er niet echt om kon lachen.”

Joost wil niet zeggen bij welke studentenvereniging hij zit.