1. Familie

Je hebt vast nog wel een tante die haar halve huisraad van 20 jaar geleden nog op zolder heeft staan, ‘voor het geval dat’. Komt dat even goed uit! Vraag vooral rond bij familie of vrienden of je spullen van ze kan overnemen.

2. Kringloop

Een andere goedkope manier om aan nieuwe spullen te komen is via de kringloop. Hier kan je vaak voor een zacht prijsje hele mooie, unieke spulletje op de kop tikken. Het zijn wel gebruikte dingen, dus controleer goed of alle onderdelen aanwezig zijn en of de spullen heel zijn. Als je bij de kringloop je spullen koopt, kan je je kamer op een unieke manier inrichten.

3. Ikea

De Zweedse meubelgigant heeft alles wat je zoekt in alle prijscategorieën. Van bedden tot kasten en van onderzetters tot kaarsen, je kan hier alles vinden. Wil je zo goedkoop mogelijk uitkopen, zoek dan in de laagste prijscategorieën. Het is dan misschien niet helemaal naar je smaak, maar je komt er wel lekker goedkoop mee weg. Sla vooral ook niet de koopjeshoek over. En koop niet zomaar alles klakkeloos bij Ikea, vergelijk ook met andere meubelzaken.

4. Weggeefhoeken

Zoek op Facebook naar weggeefhoeken ruilpagina’s in jouw omgeving. Check wel even of de meubelen heel zijn – anders zit je straks opgescheept met kapotte spullen. Vul op Marktplaats ook eens de zoekterm ‘gratis’ in.

5. Multifunctioneel meubilair

Gebruik een tafel als eettafel gebruiken maar ook als bureau om aan te studeren. Je kunt een kast (ja, niet alleen de Expedit/Kallax van Ikea) ook gebruiken als afscheiding in je kamer. en de allerhandigste is natuurlijk een slaapbank. Deze kan je overdag gebruiken als lekkere luierbank en ’s avonds klap je hem uit en gebruik je hem als bed.

Bonustip

Probeer niet alles voor een prikkie op de kop te tikken. Sommige dingen zijn het zeker waard om wat extra geld in te steken. Een goed bed met een goed matras bijvoorbeeld. Daar kan je nog jaren plezier van hebben. Goede pannen zijn ook zeker geen weggegooid geld. Het kan knap vervelend zijn als je pannen hebt waarbij alles aankoekt en die nooit schoon zijn te krijgen. Daarnaast kan je wel weer besparen op goedkoop bestek, glazen en borden. Dit zijn spullen die heel snel kapot gaan, zeker in een studentenhuis. Het is het dus niet waard om hier je meeste geld aan uit te geven. Foto: Nina Juffermans