Aanmaakhout (60 min.)

De oermens komt in ons naar boven op het moment dat er vuur gemaakt moet worden. De meest primitieve manier voor de barbecue om dit te doen is om aanmaakhout te gebruiken.

Maak allereerst proppen van krantenpapier en leg deze op de bodem van je barbecue. Gebruik zoveel als je wilt. Zet op de proppen ongeveer zes briketten met aanmaakhout. Steek vervolgens het krantenpapier aan. Gaan de briketten niet aan, doe er dan meer krantenpapier of aanmaakhout bij. Leg meer briketten op het vuur als de eerste briketten aan staan. Als alle briketten aan zijn, kan het eerste vlees erop.

Aanmaakblokjes (50 min.)

De meest algemene en veiligste optie is het gebruik van aanmaakblokjes (3 à 4 stuks moet genoeg zijn). Steek ze aan en leg ze op de bodem van de barbecue of verspreid ze tussen de briketten. Zet daar bovenop, gescheiden door een rooster, de briketten, die heel dicht op elkaar moeten liggen.

Als het goed is bereiken de vlammen van de aanmaakblokjes de briketten. Verplaats ze zo nodig tijdens het verwarmen om er zeker van te zijn dat alles even warm wordt. Als de vlammen van de aanmaakblokjes volledig gedoofd zijn, zul je zien dat de briketten gelijkmatig branden. Nu kun je ze verspreiden over het hele rooster en mag het eerste stuk vlees erop.

Briketten in een aanmaakverpakking (45 min.)

Handig: je kunt in de supermarkt briketten kopen waarvan de verpakking het geheel aanmaakt. Je legt de zak met inhoud in de barbecue, steekt deze aan met een lucifer en het is wachten geblazen totdat de briketten stuk voor stuk op temperatuur zijn.

De brikettenstarter (30 min.)

Je kunt je barbecue ook gemakkelijk en ‘snel’ (het kost alsnog een half uur) aanmaken met een brikettenstarter. Deze kost ongeveer twintig euro, maar dan heb je ook wat. Je legt drie aanmaakblokjes op het onderrooster en steekt ze aan. Daarna zet je de met briketten of kolen gevulde brikettenstarter er bovenop. Na ongeveer een half uurtje kun je de inhoud in de barbecue schudden en kun je beginnen met bakken. Ben je een paupere student dan kun je ook zelf een brikettenstarter maken door de gehele bodem van een groot koffieblik eruit te halen.

Begin met spek (30 min.)

Als de kolen eenmaal gloeien, komt er een flinke warmte vanaf. Alles wat je erop gooit gaart dus langzaam maar zeker. Om het proces te versnellen, kun je het beste beginnen met vet vlees, zoals speklappen. Doordat er tijdens het garen vet afdruipt, laait het vuur op en wordt je vlees sneller gaar. Hetzelfde geldt voor marinade die de barbecue in druipt. Pas wel op, want het zorgt voor flinke vlammen die er op hun beurt weer voor zorgen dat het vlees snel verbrandt. Een emmer water naast de barbecue hebben staan is in dat geval geen overbodige luxe.

Extra tip!

Het belangrijkste bij het goed aanmaken van een barbecue is het uittrekken van genoeg tijd (minimaal 1 uur). Laat je vlees langzaam garen en neem de tijd om te genieten van een koud biertje. Doe je dit niet, dan zal je vlees na een uur zwart aan de onderkant en rood aan de binnenkant zijn.

Doe dit niet!

Gebruik bij het aanmaken nooit benzine, petroleum of spiritus. Hoewel de barbecue dan meteen aan is, zorgt het voor een enorme steekvlam. De damp die al meteen aanwezig is als de dop van de verpakking af is, is namelijk net zo brandbaar als de vloeistof zelf.Hoewel wij studenten vaak voor gemak gaan, is het af te raden een barbecue binnenshuis aan te steken. Gloeiend houtskool geeft koolmonoxide af, een sluipmoordenaar.