Of misschien wil je gewoon kaarten zien te bemachtigen voor je favoriete band. Helaas is kaarten bemachtigen moeilijker dan je in eerste instantie zult denken, zeker bij de populairder artiesten en festivals. Hoe zorg je er nu voor dat je toch kaarten kunt bemachtigen?

 

Koop met meerdere mensen samen

Je gaat natuurlijk zelden alleen naar een optreden of festival toe. Pak het dus slim aan en ga met z’n allen klaar zitten om kaarten te krijgen. Spreek af dat jullie allemaal klaar zitten aan de computer en houd via een groepchat bij of er voldoende kaarten gekocht zijn. Communicatie is daarbij natuurlijk wel belangrijk; je moet ervoor zorgen dat genoeg kaarten gekocht worden. Te veel kaarten is natuurlijk nog wel te overzien met diensten als TicketSwap, maar te weinig kaarten is ernstig zonde: dan kan iemand niet mee. 

 

Browsers, accounts en incognito tabbladen

Je kunt ook meerdere computers (en telefoons) per persoon klaar hebben staan, dit werkt gewoon prima. Alleen helpt het openen van meerdere tabbladen in je browser niet altijd. Dit kun je omzeilen door weer meerdere browsers en incognito tabbladen te gebruiken.

Wel moet je opletten dat er altijd een limiet is aan de hoeveelheid kaarten die per account op bijvoorbeeld TicketMaster gekocht kunnen worden; als je dus in je eentje meerdere keren door de wachtrij komt, moet je ook meerdere accounts voor de aankopen gebruiken. Ik zat zelf dit jaar met een aantal vrienden samen voor Pinkpop-kaartjes en alle tien de kaartjes zijn uiteindelijk door één persoon gekocht.  

festival unsplash joey thompson

Stuur iemand naar de winkel

Terwijl jullie met z’n allen achter de laptop zitten, kun je ook iemand naar een fysiek verkooppunt sturen. Wanneer de kaarten dan te snel uitverkocht zijn om ze (allemaal) te bemachtigen, heb je altijd nog iemand in de rij staan bij de winkel. Vergeet natuurlijk niet even een belletje te geven wanneer via internet alles gekocht is; anders staat hij er voor niets in weer en wind te wachten en/of is hij een flinke smak geld kwijt als de kaartjes voor niets gekocht zijn.

Ook kun je natuurlijk gewoon met z’n allen in de rij gaan staan. Ik heb verhalen gehoord van mensen die al 30 jaar met de hele vriendengroep vanaf negen uur ’s avonds tot tien uur ‘s ochtends voor onze plaatselijke muziekzaak gaan staan om kaartjes voor Pinkpop te bemachtigen. Niet omdat het moet, maar omdat het een leuke traditie is geworden. Zelf zie ik me niet urenlang in het donker voor zo’n winkel zitten, maar ergens heeft wel z’n charme. 

 

Koop ze ‘tweedehands’ 

Als je in eerste instantie gefaald hebt, blijft er natuurlijk nog de optie om ze over te kopen van mensen die bewust (opportunistische, vervelende mensen dit) of onbewust te veel kaarten gekocht hebben. Services als TicketSwap en Marktplaats kunnen een goede plaats zijn om dan te zoeken. Pas hierbij wel op voor oplichters. Niet iedereen biedt de kaarten tegen redelijke prijzen aan of geeft je de kaarten ook. Ook moet je NOOIT kaarten kopen voordat de officiële verkoop is begonnen. Hiervoor wordt met een goede reden door iedereen gewaarschuwd.