Vast slaappatroon

Probeer op de dagen dat je thuis bent, een redelijk vast slaappatroon te onderhouden. Dat betekent, kies een tijdstip uit waarop je ongeveer elke dag naar bed gaat, en waarmee je ‘s ochtends fris wakker wordt. Je hersenen komen beter tot rust als ze volgens een vast patroon in slaap komen.

 

Slaap genoeg

Het verschilt per persoon hoeveel slaap je nodig hebt om de volgende dag fris en fruitig actief aan de slag te kunnen, maar zorg ervoor dat je in ieder geval jouw eigen minimum haalt. Uiteraard zijn er de korte nachten na het stappen wanneer je weer vroeg in de collegebanken moet zitten, maar op die nachten na is het raadzaam om de tijd te nemen voor een goede nachtrust.

 

Oogmasker

Een hulpmiddel dat ik veelste laat zelf ben gaan gebruiken, is een oogmasker. Dit spotgoedkope en comfortabele masker bedekt je ogen, zodat je niet meer wakker wordt van het licht van buiten wanneer je nog maar net in bed ligt (of erger nog, als je pas thuiskomt als de zon alweer op komt).

 

Vermijd beeldschermen

Zorg ervoor dat je in het laatste uur voordat je gaat slapen, niet meer naar een beeldscherm aan het staren bent. Dit kan een televisie, computer/laptop en zelfs een telefoon zijn. Dergelijke schermen geven namelijk een blauw licht af, wat de productie van melatonine in je hersenen afremt, en deze stof regelt nou net jouw slaapritme. Je hersenen blijven na het staren naar een scherm nog lange tijd actief, omdat ze het idee krijgen dat ze zojuist nog in daglicht gekeken hebben.

 

Frisse lucht

Zorg altijd voor wat frisse lucht in je slaapkamer, zelfs als het buiten koud is. Desnoods zet je je raam op een kiertje en kletter je hem ‘s ochtends weer dicht, maar je kan je altijd warm oprollen in bed, en frisse lucht doet nou eenmaal wonderen.

 

Ventilator

Tijdens de warme zomermaanden wil het wel eens voorkomen dat je ‘s avonds in een sauna probeert in slaap te vallen. Succes. Een ventilator biedt uitkomst, en heeft als bijkomend voordeel dat muggen een bloedhekel hebben aan de stromende lucht van de ventilator. Het enige nadeel van een ventilator is dat je iets vatbaarder wordt voor een verkoudheidje, maar dat moet te compenseren zijn met het eten van voldoende groente en fruit, toch?

 

Foto: Unsplash