Tip 1: Vertel wie je bent en wat je hebt gedaan

Je kunt wel een heel verhaal ophangen, maar als degene waar je het tegen hebt je naam niet onthoudt of nooit gehoord heeft... Dan heeft het vrij weinig nut.

 

Tip 2: Pitch met passie

Laat zien dat je het echt tof vindt om te doen wat je aan het doen bent! Zo laat je zien dat je er echt in zit, maar zorg er wel voor dat je achter wat je zegt staat. Als jij er niet achter staat dan heeft het ook vrij weinig nut, de persoon tegenover je zíet dit.

 

Tip 3: Maak het niet te statisch

Zorg dat je een beetje losjes overkomt. Gebruik vooral je handen, dat leidt lekker af van je zwetende voorhoofd. Maak vooral veel handgebaren, dit leidt af en je komt op de één of andere manier vaak ook wat intelligenter over.

 

Tip 4: Gebruik geen twijfelwoorden

Twijfelwoorden zoals 'misschien' en 'wellicht' halen ook de twijfel over jóu naar boven. Als je over jezelf twijfelt, waarom zou iemand anders dan in je geloven en je aannemen? Goed voorbeeld: "Ik denk dat ik misschien wel het beste pas binnen uw bedrijf." Misschien heb je helemaal niks aan, want dan twijfel je ook nog aan je eigen kunnen. Beter is: "Ik weet zeker dat ik in dit bedrijf pas." Of: "Ik weet zeker dat ik hier voor de volle honderd procent iets van ga maken."

 

Tip 5: Call to action

Roep op tot actie. Laat bijvoorbeeld je website, kaartje of telefoonnummer achter. Als de persoon waaraan je pitcht niks heeft om aan jou herinnerd te worden, dan gaat het ook niet gebeuren. Hij moet na de sollicitatieronde thuis op de bank zitten en in z'n broekzak voelen. Hij pakt jouw kaartje eruit en hij denkt 'o ja, dat was eigenlijk een hele sterke pitch'. BAM je bent binnen!

 

Tip 6: Feedback

Vraag altijd om feedback, zo krijg je de kans om je pitch te evalueren en ervoor te zorgen dat het de volgende keer wel in de smaak valt. Lees hier hoe je op een goede manier omgaat met kritiek.