Facebookgroepen

Facebook is een goede plek om je zoektocht naar een kamer te starten. Groepen als 'Kamers gezocht in X' of 'Woonruimte aangeboden/gezocht in X' staan vol met oproepen voor nieuwe huurders. Houd deze pagina's goed in de gaten en stuur bij interesse een berichtje.

Kamersites

Natuurlijk zijn er de traditionele kamerwebsites die je af kunt struinen. Kamernet.nl en Kamer.nl zijn populaire bemiddelingswebsites. Voor deze sites betaal je wel een bedrag om te kunnen reageren of om een oproep te plaatsen.  Wil je een maand lang onbeperkt kunnen reageren op Kamernet, dan betaal je 30 euro. Bij Kamer.nl betaal je €17,95 per maand. Een stuk goedkoper dus, maar het aanbod op deze website is een stuk kleiner.

Woningbouw

In bijna elke studentenstad zit een woningbouwcorporatie, gericht op studentenhuisvesting. Studentenkamers via een woningbouwcorporatie zijn vaak goedkoper, schoner en ook nog eens beter onderhouden dan kamers van een louche huisbaas. Zo kun je terecht bij DUWO als je in Amsterdam, Delft, Den Haag of Leiden woont, Idealis is de studentenhuisvester voor Ede en Wageningen, Lefier biedt kamers in Groningen en Wonenbreburg is de woningbouwvereniging voor Tilburg en Breda. Een overzicht van alle studentenhuisvesters vind je op de website van Kences. Kosten verschillen per corporatie. Bij DUWO betaal je 30 euro om je in te schrijven, bij SSH kost het 12,50.

Tip!

Schrijf je meteen in bij Woningnet. Je hebt er nu nog geen klap aan, maar mocht je over vijf jaar je studentenkamer zat zijn dan biedt Woningnet zelfstandige woningen, voor onder de huurtoeslaggrens van om en nabij de 650 euro. Een inschrijving bij Woningnet is niet gratis, maar de kosten voor een inschrijving verschillen per stad.

Makelaars

Heb je genoeg geld? Of ben je met vriend(inn)en op zoek naar een huis samen? Ga dan eens naar een makelaar. In elke studentenstad zit wel een makelaar die gespecialiseerd is in studentenkamers. Zo heb je het WMM in Maastricht en Maxx in Groningen. Makelaars vragen vaak hoge bemiddelingskosten. Dit kan oplopen tot in de honderden euro’s. Daar bovenop komt vaak nog een maand huur aan borg. Maar goed, dan heb je wél een kamer.

Via-via

Een kamer regelen via een bekende is natuurlijk de meest gemakkelijke manier. In welke studentenstad ga je studeren? Kijk tussen je Facebookvrienden of je al mensen kent uit die stad en stuur ze een bericht. Grote kans dat ze plaatselijk connecties hebben en je dus aan een kamer kunnen helpen. Je kunt natuurlijk ook een oproepje doen, mocht je zelf niemand weten. Geen kamer gevonden? Geen nood. Of nouja, dan moet je wel even je best doen. Maar je vindt er écht wel een.

 

Eenmaal een leuke kamer gevonden en uitgenodigd om een kijkje te nemen? Lees hier waar je rekening mee moet houden als je een kamer gaat bezichtigen.