1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat je nodig hebt voor deze grote schoonmaak na de zomer? Het liefst een paar beschikbare huisgenoten. Een afspeellijst met alleen maar meezingers. En een comfortabele outfit (pyjama is toegestaan). Check? Go!

2. De keuken

Grote kans dat je afgelopen week je koelkast open trok en minstens drie bedorven producten tegenkwam. Pak een vuilniszak en gooi alle producten die ver over de datum zijn weg. Check ook meteen alle sauzen, pakken drinken en yoghurt. Beter een halfvolle koelkast met verse producten dan een volle waar beestjes op af komen. Voor de vriezer en de keukenkastjes geldt hetzelfde. Zo weet je meteen weer wat je allemaal nog in huis hebt. Haal alle spullen van het aanrecht en ga er overheen met een lekker ruikend sopje. Vergeet ten slotte de vloer niet!

3. Badkamer en wc

Na een kort overleg met je huisgenoten kom je erachter dat niemand de afgelopen zes weken de wc heeft schoongemaakt. Gadver! Offer jezelf op en ga aan de slag met allesreiniger en chloor (trek desnoods handschoenen aan). Je huisgenoten zullen je dankbaar zijn! Ook de badkamer kan waarschijnlijk wel een beurt gebruiken. Putje schoonmaken, tegels boenen en een dweil over de vloer.

4. Woonkamer

Nu je toch in de schoonmaakflow zit, kun je maar beter alles aanpakken. Zet alle ramen in huis open, zodat het lekker door kan luchten. Ruim de woonkamer op, haal een doekje over de tafel, vensterbank en televisie en pak vervolgens de stofzuiger erbij. Het stof heeft zich de afgelopen weken opgehoopt en na een rondje stofzuigen ziet het er een stuk frisser uit.

5. Slaapkamer

Last but not least: je eigen slaapkamer. Begin met je bed afhalen en de lakens in de was te gooien. Niets is lekkerder dan een schoon bed! Daarna ga je je kamer opruimen. Vaak weet je alleen niet waar te beginnen. Tip: werk verschillende ‘hoekjes’ af. Op deze manier lijkt het geen onmogelijke opgave. Begin bijvoorbeeld met je bureau, daarna je kast en vervolgens de vloer. Het werkt lekker motiverend als je telkens een gedeelte af hebt.

Haal nog een stofzuiger door je kamer en voilà: je hele huis is weer schoon en netjes! Nu kun je met een gerust hart en een biertje op de bank ploffen. Je hoeft vandaag immers ook niet meer naar de sportschool: jij hebt je work-out wel gehad.

 

Beeld: Flickr/Evil Erin, CC 2.0 (bijgesneden)