Dit artikel is verouderd! Klik hier voor informatie over belastingaangifte doen in 2016 over 2015

Gemiddeld loopt de student € 300,- mis aan onterecht betaalde belasting. Dat is prima als je het geen probleem vindt om bij te springen als de HSL toch weer wat duurder wordt dan gepland, of om een in financiële nood verkerende voetbalclub van een faillissement te redden. Maar de gemiddelde student is niet zo altruïstisch en wil graag hebben waar hij recht op heeft. Alleen hoe krijg je in hemelsnaam je geld terug van de Belastingdienst?

Vooraf ingevulde aangifte

Belastingaangifte doe je tegenwoordig online. Op de website van de Belastingdienst kan je het aangifteprogramma inkomstenbelasting downloaden. Vanaf 1 maart kan je gebruik maken van de vooraf ingevulde aangifte, met je DigiD kan je de bij de Belastingdienst bekende gegevens downloaden. Ideaal, gegevens die al bekend zijn bij de Belastingdienst zoals loon en stufi worden dan al voor je ingevuld. Je hoeft ze alleen maar te controleren met het jaaropgaaf.

Aftrekbare studiekosten

De reden dat studenten vaak recht hebben op teruggave van de Belastingdienst is het relatief lage salaris en de (aftrekbare) studiekosten. De aftrekbare studiekosten is de belangrijkste reden om geld terug te krijgen. Studiekosten zijn alleen aftrekbaar als ‘de kosten op je drukken’. Alleen als je zelf voor je studie betaalt en niet je ouders of werkgever, mag je de studiekosten opvoeren. De regeling is dit jaar wel veranderd, maar met het aangifteprogramma kan je gemakkelijk zien waar je recht op hebt.Naast studiekosten kunnen ook ziektekosten in aanmerking komen voor aftrek, zolang ze niet worden vergoed door je ziektekostenverzekering of je werkgever. Ook reiskosten naar arts of ziekenhuis zijn aftrekbaar. Zorg er wel voor dat je overal bonnetjes van hebt.

200.000 studenten

Dus wil je niet 1 van de meer dan 200.000 studenten zijn die met elkaar meer dan € 60 miljoen laten liggen, vul dan voor 1 april je aangifteformulier in. Kost je een kwartiertje en kan veel opleveren. Nu is het kassa, maar je baalt toch een beetje dat je nu pas voor het eerst belastinggeld hebt teruggevraagd terwijl je al jaren studeert. Dan is er goed nieuws. Je kan tot 5 jaar geleden nog aangifte doen! Leuker kunnen ze het bij de Belastingdienst maken én makkelijker!Op [link:18995] kan je een proefberekening maken om te kijken hoeveel je terug kunt krijgen. Ook staat hier nog meer informatie over je belastingaangifte.

Dit artikel is verouderd! Klik hier voor informatie over belastingaangifte doen in 2016 over 2015