Dit artikel is verouderd! Klik hier voor informatie over belastingaangifte doen in 2017 over 2016.

Waarom krijg je geld terug? Studenten krijgen bijna altijd geld terug omdat ze weinig verdienen (je mag per jaar € 13.000 bruto bijverdienen – anders krijg je geen stufi meer) maar wel hoge studiekosten hebben.

Studiekosten

Dat klinkt leuk: je studiekosten terugkrijgen van de belasting! Maar er zitten natuurlijk wel voorwaarden aan. Allereerst is het belangrijk dat jij je kosten zelf betaalt, en niet je ouders. Niet álle kosten mag je aftrekken.

De volgende dingen mag je wel aftrekken:
- Collegegeld
- Kosten van dingen die door je studie verplicht zijn gesteld. Denk aan: boeken, readers, maar ook schilderspullen voor de kunstacademie of een labjas.
- Beschermingsmiddelen die verplicht zijn, zoals een veiligheidsbril.
- ‘Duurzame goederen’: dingen die een aantal jaar meegaan. Bijvoorbeeld: verplichte software. Je mag niet alle kosten aftrekken in het jaar dat je het gekocht hebt. Je moet rekening houden met de restwaarde, en de levensduur. Je verdeelt de kosten dus over de jaren dat je het gebruikt. Gebruik je het ook deels privé? Dan mag je niet alle kosten aftrekken.

Dit mag je níet aftrekken:
- Computerapparatuur: tablets, laptops, internetabonnementen
- Huur van je kamer
- Reiskosten
- Kosten voor studiereizen of excursies
- Kosten voor (de inrichting van) een studeerruimte

Rekensom

Om te weten hoe hoog het bedrag aan studiekosten is dat je mag aftrekken, moet je een rekensommetje maken. Tel al je studiekosten bij elkaar op, en trek daar je studiefinanciering van af. Vervolgens trek je daar nog eens € 250 af – dat is de drempel. Als er nog wat overblijft, mag je dat aftrekken (over het algemeen maximaal € 15.000). Krijg je geen studiefinanciering, dan neem je de kosten en trek je er eventuele vergoedingen (van je ouders) af. Daarna trek je er nog de € 250 af.

Geen bijbaan? Doe toch aangifte

Ook als je geen bijbaan hebt, kan het interessant zijn om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Geef vooral je zelf betaalde studiekosten op in de aangifte. De tijdens je studie gemaakte kosten worden dan verrekend in het eerste jaar dat je gaat werken na je studie. In bijzondere gevallen kan verdeling (middeling) over meerdere jaren gunstiger zijn. Raadpleeg bij twijfel een belastingadviseur. Die betaalt zichzelf in dit soort gevallen doorgaans terug.

Als je als freelancer werkt

Let op: werk je als freelancer? Dan mag je niet meer € 6.000 verdienen, anders moet je misschien geld terugbetalen. Dit is verplicht, je loopt anders kans op een boete. Weet je van tevoren dat je meer gaat verdienen? Zet dan je studiefinanciering stop.

Stagevergoeding

Heb je vorig jaar stage gelopen en daarvoor stagevergoeding gekregen? Dan kan het zijn dat je te veel loonheffing hebt betaalt en dit terug kunt krijgen. Je stagevergoeding telt dus mee als inkomsten.

Wanneer moet je aangifte doen?

Aangifte doen kan vanaf 1 maart, en moet binnen zijn voor 1 mei. Haal je de deadline niet? Vraag dan uitstel via de BelastingTelefoon (0800-0543) of via het uitstelformulier op de website van de Belastingdienst. De deadline wordt dan verschoven naar 1 september. Als je geld terugkrijgt, betekent het wel dat je het pas later krijgt.

Hoe doe je aangifte?

De tijden dat je mappen vol administratie nodig had voor je belastingaangifte zijn niet meer, tegenwoordig kun je een app downloaden om aangifte te doen (check eerst of deze geschikt is voor jouw situatie) of online op mijn Belastingdienst. Je logt hiervoor in met je DigiD. Alle gegevens die al bekend zijn bij de Belastingdienst, zoals je studiefinanciering, worden dan al voor je ingevuld. Het enige wat je hoeft te doen is het formulier te controleren en waar nodig aan te vullen.

Tip

Heb je jarenlang geen aangifte gedaan en dus een heleboel geld laten liggen? Je kan nog tot 5 jaar geleden aangifte doen.

Extra

Via de site van de Belastingdienst kun je bovendien zien of je recht hebt op toeslagen. Bijna elke student heeft namelijk recht op zorgtoeslag en soms kun je ook nog huurtoeslag aanvragen over je kamer. Je kunt een proefberekening maken op Belastingdienst.nl/toeslagen.

Dit artikel is verouderd! Klik hier voor informatie over belastingaangifte doen in 2016 over 2015