1. Ga verder studeren (in het buitenland)

Het zal misschien na veel bloed, zweet en tranen voor je huidige diploma wellicht niet je allereerste keuze zijn, maar het starten van een nieuwe studie biedt wel nieuwe kansen en mogelijkheden. Ten eerste, je kunt nog even ‘student’ zijn. Je hoeft je dan niet elke dag in allerlei bochten te wringen voor een baas. Genieten van een biertje in het park en je af en toe per ongeluk verslapen zonder cruciale risico’s… Waarom zou je hier niet nog even wat langer van willen profiteren? Daarnaast wordt je van een tweede studie nóg slimmer. Wellicht is het zelfs zo, dat je na je nieuwe studie veel gemakkelijker aan een baan kan komen die je nog leuker vindt ook.

 

2. Ga actief netwerken

Begin zo snel mogelijk met het verbreden van je netwerk en het aanboren van je oude contacten. Vertel je omgeving dat je een baan zoekt, zij kunnen dan hun oren en ogen voor je openhouden. Wie weet komt er via je netwerk vanzelf iets moois op je pad, maar voor iedereen die denkt dat een leuke baan vanzelf naar je toekomt: zo werkt het niet

Er zijn voldoende banen te vinden via sociale netwerken als Twitter en LinkedIn. Indien je de juiste personen en bedrijven gaat volgen kom je niet alleen voldoende oproepjes tegen van tweeps die net als jij naar een baan zoeken, maar ook voldoende bedrijven die zelfs strooien met openstaande vacatures. 

Een echte must is een inschrijving op LinkedIn. LinkedIn is voor het aanleggen van een ‘professioneel’ netwerk. Een soort Facebook, maar dan voor ondernemingen, werknemers en professionals. Je kunt personen met jouw interesses zoeken of werknemers die werken bij een onderneming waar jij ook graag zou willen werken. Anderen kunnen jou benaderen voor een openstaande vacature naar aanleiding van je cv die je op je LinkedIn-profiel bijhoudt. Het internet is één grote graaibak waar veel banen voor het oprapen liggen via social media en vacaturesites.


3. Schrijf je in bij een uitzendbureau

Een uitzendbureau biedt een prima overbrugging in de tijd dat je opzoek bent naar een baan. Mocht je al in aanmerking komen voor een uitkering, wees dan niet al te enthousiast. Voorbeeld: Ik, een meisje dat tien maanden stage loopt en elke maand een stagevergoeding heeft gekregen, zal slechts 192 euro per maand ontvangen. Een bijstandsuitkering ligt uiteraard veel hoger, maar zal echt niet tippen aan de inkomsten die je via een baantje bij het uitzendbureau zal krijgen. Daarnaast is nieuwe, relevante werkervaring echt niet slecht voor je cv.


4. Start je eigen onderneming

Als je nou echt niet kan wachten met je intrede doen in de arbeidsmarkt, dan kan je altijd nog voor jezelf beginnen. Je eigen baas, je eigen regels en je mag ook nog eens zelf de mensen kiezen met wie je werkt. Daar is ook iets voor te zeggen.


5. Maak de droomreis je die altijd al hebt willen maken of plan een ‘working holiday'

Werkervaring in het buitenland is een groot pluspunt op je cv. Nu je tijd ‘over’ hebt, is dit ook het ideale moment om de droomreis te maken die je altijd al had willen maken. Een paar maanden jezelf afzonderen in een zonnig land zorgt er immers voor dat je echt tot rust en bezinning komt en erachter kunt komen wat je wilt doen. Je hoeft dus echt niet bij de pakken neer te zitten wanneer je geen passende baan kan vinden na je afstuderen.

Werken in het buitenland hoeft niet zoveel te kosten. Wanneer je bijvoorbeeld naar Australië gaat om bij te klussen in een hostel of op het platteland, krijg je vaak je overnachtingen cadeau en word je in sommige gevallen zelfs bij je werkgever in huis genomen. Mocht je dit willen doen, ga dan goed op onderzoek uit om te bekijken wat voor werk je wilt doen en wáár.