Eindelijk was het dan zover! Tijd voor mijn welverdiende Student of the Year reisje!Wie ik mee zou nemen stond al vast. Mijn trouwste stemmer, mijn vriendin. Maar nu het volgende probleem ...de bestemming. De prijs voor de Student of the Year was een reis voor 2 personen naar het Dominicaanse Republiek. Omdat ik al een paar keer naar Santo Domingo ben geweest was dit niet mijn voorkeur. Maar wat dan wel? Een zonvakantie, dat stond vast. Lekker even wat bij bruinen wanneer het hier volop winter is. Uiteindelijk is het Cancun, Mexico geworden.

De prijzen vielen reuze mee en volgens de Lonely Planet was de perfecte reistijd in november/december. Het orkaanseizoen was net afgelopen en relatief weinig toeristen.Uiteindelijk hebben we een 9 dagen reis geboekt in een all inclusive hotel. Prima dus! De vlucht van Amsterdam naar Cancun duurde ongeveer 11 uur.

Feesten en surfenOns hotel lag niet direct in Cancun maar in Playa del Carmen, ca. 80 km onder Cancun. Achteraf ben ik daar wel blij om. We zijn 1 dagje naar Cancun geweest, maar oei wat was dat toeristisch. Een 13 km lang schiereiland vol met de dikste hotels die je je maar kan voorstellen. Maar goed, als je van feesten houdt zit je hier wel goed. Hele dikke clubs en heel veel partypeople. Verder kan je ook wel goed surfen in Cancun. Lange witte stranden met grote golven. Maar pas wel op voor de stroming!

Dikke witte AmerikanenDag 2 zijn we met de local bus naar de Maya ruines in Tulum geweest. Een van de bekendere ruines, omdat dit de enige zijn die aan de zee liggen. Vanaf de tempels heb je een mooi uitzicht over de caribische zee. Ondanks dat het "low" season was, waren er toch nog een hoop toeristen en dan ook de echt stereotype toeristen, Japanners met camaras en dikke witte Amerikanen. Het krioelde er ook van de leguanen. Hele dikke vette vieze leguanen. Een stuk lelijker dan dat ik ze ken van Curacao. We besloten maar op eigen houtje te gaan, want een guide koste weer 500 pesos>35 euries... Achteraf geen spijt van gehad want het park en de ruines waren toch niet zo groot als ik gedacht had. Maar de view over zee was wel echt mooi.

Na de ruines bezocht te hebben, zijn we naar een strand een stuk verderop gelopen. Een echt backpackers strand. Heeeeeeeeeeeeeel lang, spierwit , zonder Amerikanen en Japanners, met hier en daar een groepje backpackers in hun hangmat en een aantal kitesurfers die het hele rijk voor hen alleen hadden. Na lekker onze eerste uurtjes zon gepakt te hebben, weer de bus gepakt naar ons hotel in Playa del Carmen.

PiramidesDag 3 was Cancunday. Wat geshopt en lekker gesurft en gebodyboard bij playa Chac Mool. Een mooie maar dus wel gevaarlijke beach. Op dag 4 hebben we besloten om maar eens echt de toerist uit te hangen. De Maya ruines van Chitzen Itza stonden nog op de planning. Dit is toch wel de hoofdact van de Cancun regio. Heel indrukwekkend! De grote piramide met een talloze ruines hierom heengelegen. Alle gebouwen zijn met onvoorstelbare precisie gebouwd. En dat 1000 jaar geleden zonder computers of wat dan ook. Op een aantal dagen per jaar zijn er een aantal fenomenen waarneembaar.

Bij een bepaalde stand van de zon bijvoorbeeld verschijnt er een slang langs de schuine zijde de piramide, gevormd door de schaduw van de zon. Deze slang verdwijnt ook weer langzaam en kruipend richting de top van de piramide. Verder was de acoustiek van de gebouwen ook indrukwekkend. Als je op een bepaalde plek voor de piramide staat en klapt hoor je een soort echo in de top van de piramide, lijkend op een vogel fluitje, . Iemand die op piramide staat en spreekt is 2 km verder op nog te horen. Jammer genoeg mochten we die piramide niet meer beklimmen, omdat er een jaar geleden een onvoorzichtige toerist op een van de treden bovenop is gaan springen, waarna er een stukje afbrak en die persoon naar beneden viel. Verder kregen we de verschillende manieren te horen waarop de Mayas hun eigen mensen offerde. Mensen en waardevolle voorwerpen werden in een offerput gegooid, (waar meer dan 10.000 lijken en kilos goud en zilver in zijn gevonden). Ook werd het hart uit levende mannen gesneden als teken van offer, Apocalypto style. En als laatste werden om de zoveel tijd balspelen gehouden tussen twee teams, bestaande uit een captain en zn team. De speelbal moest met behulp van het lichaam, met uitzondering van handen en voeten, door een ring worden geworpen. Het team dat het eerste de bal door de ring kreeg was de winnaar. En de prijs was voor de captain....namelijk onthoofding. Nou leuke prijs is dat! Apart volk die maya's.

Zwemmen in een grotOp de terugreis stopte we nog bij een cenote waar er even gezwommen kon worden. Dit is een soort diepe put/grot. Ook indrukwekkend om te zien. De afstand van tot het water was 30 meter en tot de bodem van de put nog eens 30 meter.

Dag 5 t/m 8 hebben we gebruikt om echt lekker uit te rusten, te zonnen, te shoppen, lekker mexicaans te eten en wat kleine tripjes te maken naar een aantal dichtbijgelegen Mexicaanse dorpjes. Overal waar we liepen werden we natuurlijk door de winkeliers uitgenodigd om naar binnen te komen. "Come come my friend, mr Bob Marley". Je kent het wel. Maar het waren toch wel erg lieve mensen, die Mexicaantjes. Echt wel. Heel behulpzaam.

En zo konden we weer lekker bruin en uitgerust terug keren naar Nederland. Dit was toch echt wel een hele fijne relax vakantie met toch ook een aantal leuke cultuur/sightseeing momenten. Studenten.net en alle stemmers hartstikke bedankt!