Mirjam kreeg een uitwonende beurs én heeft altijd maximaal heeft geleend. "De enige manier waarop ik het totale bedrag af kan betalen is als ik de Staatsloterij win."

Mirjam studeerde één jaar creatieve therapie en vijf jaar beeldende kunst en vormgeving, zonder diploma. Haar aflossing bedraagt maandelijks 108 euro. “Ik ben nu al twee jaar bezig met afbetalen, maar ik kan het totaalbedrag nooit helemaal aflossen. Inmiddels ben ik gewend aan de hoogte van het bedrag. De enkele keer dat ik er nog van schrik is als ik mijn jaarlijkse schuldoverzicht krijg. Dan denk ik wel weer: ‘Oei, dat is een hoog bedrag’. Maar voor de rest, ach het is zo’n hoog bedrag, ik kan me er niet eens meer druk over maken.”

Geen schuldgevoelens

Schuldig voelt Mirjam zich niet. “Misschien zou dat wel moeten en had ik er tijdens mijn studie meer uit moeten halen. Maar zo voel ik het niet. Ik had het er eens een keer met vriendinnen over dat je als student niet waardeert wat je hebt. Studenten leven teveel in het heden. Er wordt niet nagedacht over de schuld die ze opbouwen. Ik was zelf ook zo. Ik heb mijn kop in het zand gestoken. Nu zit ik met een schuld waarvan ik een huisje in Oost-Groningen had kunnen kopen.”

Achteraf gezien had ze het niet anders aan kunnen pakken. “Ik was op mijn zestiende al uit huis gegaan, dus had vanaf dat moment ook al vaste lasten die elke maand terugkwamen en wel betaald moesten worden.” Financiële steun van haar ouders kreeg ze ook niet. “Zoveel verdienden zij ook niet, en bovendien hadden ze thuis nog twee kinderen waar ook voor gezorgd moest worden.” Kreeg ze dan helemaal geen steun? “Jawel, mijn ziektekostenverzekering namen zij voor hun rekening, omdat ze het gevoel hadden dat het anders niet goed zou komen.”

Leven van de stufi

Tijdens haar studies had Mirjam een maandelijks inkomen van ongeveer 800 euro. Alles van de DUO. Dit geld ging grotendeels op aan de huur, wat rond de 500 euro lag. Het geld dat overbleef werd besteed aan de boodschappen en andere vaste lasten. Veel bleef er niet over. “Mijn sociale leven was erg karig. Gelukkig vond ik de kroeg destijds niet zo leuk, dus dat scheelde heel wat geld. Samen met mijn ex-vriend, met wie ik toen samenwoonde, bezocht ik wel concerten en festivals, maar daar hield het ook wel mee op.” Haar ex-vriend zorgde helaas ook niet voor financiële verlichting. “Hij had een zomerbaantje, dus in de wintermaanden leefden we beide van mijn studiefinanciering.” Met de boodschappen werd zuinig gedaan. Statiegeldflessen werden opgespaard en van de opbrengsten werden de boodschappen gedaan. “Macaroni en ketchup, dat werk.”

'Het is echt niet voor niks geweest'

Omdat Mirjam haar laatste studie ook niet heeft afgemaakt kreeg ze haar studiefinanciering ook niet kwijtgescholden van de DUO. Toch zou ze het, als ze de kans kreeg, niet anders doen. Hoewel...“In mijn laatste jaar kreeg ik stagevergoeding. Toen kon ik het in principe rustiger aandoen met mijn lening van de DUO, maar dat heb ik niet gedaan. Daar ben ik misschien wat laks in geweest. Ik had toen echter wel eindelijk genoeg geld om eens op vakantie te gaan, dus echt voor niks is het niet geweest.” Mirjam ziet in dat ze niet van haar studieschuld afkomt. “Het hoort bij me. De komende dertien jaar zit ik nog wel even krap. De enige manier waarop ik het totale bedrag af kan betalen is als ik de Staatsloterij win, maar ik vind het zonde om daar geld aan uit te geven.”

Tips van Mirjam

Mirjam is lang niet de enige student die een enorme studieschuld weg moet werken. Gemiddeld hebben studenten een studieschuld van minimaal 15.360 euro. Voor hen heeft Mirjam enkele tips. “Leen alleen als je het echt nodig hebt. Besteed je studiegeld niet aan iPads, laptops of andere ongein. Denk goed na: het is niet jouw geld. Dat is een fout die veel studenten maken. Ook wil ik erop hameren dat studenten moeten nadenken over het aflossen. Het lijkt ver weg, en het is makkelijk om het op de lange baan te schuiven. Maar zodra je begint met werken heb je echt geen zin in deze ellende, geloof me. Het klinkt truttig wat ik zeg, maar het is wel de waarheid. Kijk maar naar mij.”