Hoe is het idee voor je bedrijf ontstaan?

“Mijn eerste bedrijf, een webshop in lp’s en singles, ontstond toen ik op zoek was naar een cadeau voor kerst. Ik wilde lp’s geven en kocht op internet een doos van ongeveer 50 tot 100 platen op. De beste heb ik eruit gezocht en cadeau gedaan, maar toen zat ik nog met de rest. Ik besloot op een rommelmarkt te gaan staan en de platen gingen eigenlijk als warme broodjes over de toonbank. Het ging zo makkelijk, dat ik meteen dacht: daar moet ik meer mee doen.”

Hoe ben je begonnen?

“Ik wilde altijd al iets voor mezelf beginnen, dus ik heb totaal niet getwijfeld toen ik dit idee kreeg - het leek me een mooie stap. Ik heb een website gemaakt, een logo laten ontwerpen en ik ben platen gaan opkopen.

“Het idee voor De Plek Rotterdam ontstond in februari 2015 tijdens een studiereis naar Barcelona, toen we in een ruimte kwamen waar studenten en ondernemers aan één tafel zaten. We dachten: als dat werkt in Barcelona, waarom zou dat dan niet werken in Nederland?” 

Vinyl Only

Had je een startkapitaal nodig? Hoe kwam je daaraan?

“Ik moest voor VinylOnly een kleine investering doen voor de website, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het logo. De platen zelf zijn een lage investering, de opbrengst is zo hoog dat je dat snel hebt terugverdiend. Van de opbrengsten van de eerste doos kon ik al snel een tweede, veel grotere kopen. Nu koop ik dozen van zo’n 1.000 tot 1.500 platen.

“Voor De Plek Rotterdam hebben we een onderzoek gedaan, dat we uiteindelijk hebben uitgewerkt in een ondernemingsplan. Hierbij kregen we hulp van Het Ondernemersklankbord, waar oud-ondernemers je helpen met verschillende vragen en het opzetten van een plan. Uiteindelijk hebben we bij een microkredietbank een volledige financiering kunnen krijgen.”

Hoe combineer je het met je studie?

Vorig jaar studeerde ik nog voltijd, werkte ik parttime in de functie ‘personeels- en collegazaken’ en ging ik starten met mijn nieuwe bedrijf. Al met al niet echt een ideale situatie, dus toen ben ik deeltijd te gaan studeren. Maar laat je niet weerhouden door je studie als je wilt ondernemen! 

“Inmiddels werk ik 16 tot 24 uur voor een baas, de andere tijd steek ik in mijn twee ondernemingen. Mijn werkweken zijn dus zo’n 50 tot 55 uur. Maar dat is niet erg, want het voelt niet als werken. Het is heel erg leuk. En VinylOnly is meer een uit de hand gelopen hobby. Ik verzamel zelf ook platen en anders had ik die tijd wel in mijn eigen collectie gestoken.”

Wat verdien je ermee?

“Dat wisselt per maand. Doordat ik nu bezig ben met De Plek Rotterdam heb ik minder tijd voor mijn eerste onderneming. Dat is ook te zien in de verdiensten. Maar het is altijd meer een leuke extra geweest. Ik denk echter wel dat als ik er meer tijd in zou steken, ik dat wel terug zou verdienen.”

Wat is je doel?

“Mijn doel is op den duur volledig werkzaam te zijn in mijn eigen bedrijf en daar ook groei in te zien. Het lijkt me leuk als ik daarmee ook andere ondernemers kan helpen.”

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

“VinylOnly krijgt straks een plek binnen De Plek Rotterdam, waar je ook platen kunt kopen. Het lijkt me leuk om dan iemand aan te nemen en dit bedrijf min of meer uit handen te geven. Op die manier zou iemand zelf kunnen voelen hoe het is om te ondernemen, zonder dat hij de risico’s heeft. 

“Van De Plek Rotterdam hoop ik dat uitgroeit tot een bekende locatie in Rotterdam. Als het succesvol is, zouden we willen uitbreiden naar andere steden. De stap zetten naar het buitenland is voor nu alleen nog maar een droom.”

De plek rotterdam

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?

“Dat kwam van mijn vader. Hij zei dat de meeste mensen wel goede ideeën hebben, maar niet de stap durven te zetten om er iets mee te doen. Die eerste stap zetten is het belangrijkste. Wees niet bang, en met lef en doorzettingsvermogen kom je er wel.”

Wat is je struikelblok?

“Op het moment dat ik onwijs veel tegelijkertijd deed - ik studeerde voltijds, had een baan, een relatie, familie die ik wilde zien, ik deed af en toe wat voor mijn vereniging én ik had een eigen bedrijf - deed ik soms mezelf tekort. Ik merkte dat ik een stapje terug moest doen. Dat ik nu deeltijd studeer, helpt wel: nu heb ik per dag echt één ding als hoofdtaak, in plaats van elke dag een beetje van alles. Nu is het rustiger voor mezelf.

“Alsnog ben ik heel ambitieus en heb ik nog vijf ideeën liggen, ik wil veel te veel tegelijkertijd. Maar ik ga nu eerst met De Plek Rotterdam en VinylOnly aan de slag.” 

Heb je een tip voor andere studentondernemers?

“Het is hard werken, en je gaat jezelf tegenkomen, maar doorzettingsvermogen en lef is het belangrijkste. En wees ook niet bang om hulp te vragen; praat met de mensen in je omgeving. Op die manier kun je op anderen terugvallen als je het even niet meer weet of hulp nodig hebt.”


Vergelijk jouw inkomsten en uitgaven met die van de gemiddelde student