Hoe is het idee voor jullie bedrijf ontstaan?

“Eind 2012 hadden Sietse (23, technische bedrijfskunde, red.) en ik allebei nog anderhalf jaar van onze bachelor voor de boeg. We maakten de afspraak om vanaf dat moment alle punten nominaal te halen, en dan in 2014 te gaan reizen. 

“We startten onze reis in Rusland, en kwamen vier maanden later aan in Vietnam. Als backpacker kun je niet om de maatpakken uit Azië heen. We kwamen erachter hoeveel keuzes er zijn, van stoffen, boordjes tot knoopjes – je kunt het zo gek niet bedenken. We waren behoorlijk overdonderd.

“Na twee weken verlieten we de stad Hoi An (Vietnam, red.), en toen pas bedachten we dat we zoiets misschien in Nederland konden opzetten. Thuis de klanten de stoffen laten zien en de maten opnemen, en dat dan allemaal naar de leverancier sturen. Het was concept zelf was niet nieuw, maar in Groningen zouden we de eerste zijn.”

Royal suits menno
Menno

Waarom heb je dit plan niet na je reis uitgewerkt?

“Omdat Sietse en ik allebei weer fulltime zouden gaan studeren, wisten we dat als we iets wilden opzetten, we dat tijdens de reis al moesten doen. In september moest alles staan, zodat we het plan alleen nog maar uit hoefden te voeren. Toen we terugkwamen van de reis, was bijvoorbeeld de website klaar en lagen de visitekaartjes op de deurmat. 

“We kochten een vliegticket terug naar Hoi An om een leverancier te vinden. Uiteindelijk hadden we een heel goed gevoel bij een bepaald familiebedrijf. We hebben een week lang bij hen thuis geleefd, waar zij ons alles hebben geleerd over opmeten en kledingregels. In die week hebben we alle stoffen uitgezocht.”

Is het te combineren met je studie?

“Het meeste contact gaat via e-mail. Daar willen we zo snel mogelijk op reageren, maar dat kan heel flexibel. Afspraken voor opmeten of afleveren van de kleding kunnen we zelf inplannen. Daardoor is het heel goed om de studie heen te plannen – al zijn mijn weken wel vol.”

Hoe heb je je eerste klanten gevonden?

“Studenten hebben niet zomaar een pak nodig, maar dragen wel vaak overhemden. In het begin hebben we heel veel strijkvrije maatoverhemden verkocht aan onze eerste kring: broers, vaders, kennissen, goede vrienden. Nu krijgen we vooral nieuwe klanten uit mond-tot-mondreclame. De balans verschuift inmiddels ook meer naar maatpakken; als onze klanten een pak nodig hebben, zijn ze al bekend met ons en komen ze sneller naar ons toe.  

“In het begin hebben we verschillende groepen aangesproken, zoals verschillende studies, verenigingen, vriendengroepen en bedrijven. Dat werkt beter dan verkopen aan één specifieke groep mensen.”

Hoe gaat het, nu jullie een jaar bezig zijn?

“Goed! We zijn uitgebreid naar Amsterdam, en daar gaat de verkoop ook goed. We merken dat we serieus genomen worden. Verder hebben we ons team uitgebreid met twee tailors die we het opmeten hebben geleerd. Ook ondersteunen ze bijvoorbeeld bij evenementen.” 

Royal Suits stand
Het hele team: Charlotte Brands, Sietse van de Riet, Menno Wiersma en Jurriaan Groenhuijzen

Verdienen jullie eraan?

“Inmiddels hebben we alle kosten eruit, maar dat ging ook vrij rap: omdat we geen voorraden hebben, hoefden en hoeven we niet veel te investeren. Voor ons is het eerst belangrijk dat we veel omzetten. Dus als geld binnenkomt, stoppen we het meteen weer in potjes voor bijvoorbeeld promotie en evenementen. We willen zo groot mogelijk worden.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik hoop over een half jaar afgestudeerd te zijn. Ik werk nu 30 uur per week en daar ga ik voorlopig zeker mee door. Ik denk dus niet dat ik fulltime met het bedrijf aan de slag ga, al zou ik het op een gegeven moment wel willen, als het mogelijk is.”

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?

“Als je een idee hebt, voer het gewoon uit! Je hebt niets te verliezen. Het toont aan dat je een doorzetter bent, en je gaat er hoe dan ook heel veel van leren.”

En wat is jouw advies aan andere studentondernemers?

“In ieder geval dat. En werk je plan goed uit voor je begint. Ga alle mogelijke scenario’s bij langs en beslis vooraf wat je vervolgstappen zijn, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Schenk ook aandacht aan hoe je jouw product aan een doelgroep presenteert, daar komt veel bij kijken.”

Royal Suits vietnam
Menno en Sietse met de leveranciers uit Vietnam

 

Vergelijk jouw inkomsten en uitgaven met die van de gemiddelde student