Sterker nog: Menno en Matthijs wisten drie maanden geleden nog niet eens hoe ze een website moesten bouwen. Menno: “Ik heb wekenlang tot ’s avonds laat tutorials gekeken. Daarvan heb ik geleerd dat je met heel veel passie en inzet heel ver kunt komen.”

Hoe is het idee voor jullie bedrijf ontstaan?

Menno: “We volgen alle drie de minor ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarvoor gingen we met 110 studenten naar Texel: om elkaar te leren kennen, groepen te vormen en ondernemingen te starten.”
Marvin: “Menno en ik ontmoetten elkaar op Amsterdam centraal, toen we wachtten om met de trein richting Texel te gaan. We raakten in gesprek, werden roommates en het klikte. We besloten een groep te vormen op basis van interesses en persoonlijkheid, en niet vanwege de bedrijfsplannen.” 

Maar waarom dan websites?

Marvin: “Onze coach zei dat we iets moesten doen waar we goed in zijn, waar we later verder mee willen. Ik studeer communicatie en multimedia design, Matthijs heeft stage gelopen bij een webshop, dus we legden de link vrij snel. Er is veel vraag naar simpele websites, en wij misten juist het aanbod van goede kwaliteit voor een eerlijke prijs. Voor ons geldt dat je met websites steeds met iets nieuws bezig bent, je moet continu creatief zijn. Dat is ook wat ik zoek in een baan.”

Hoe zijn jullie begonnen? 

Marvin: “We hebben eerst rondgevraagd in ons eigen netwerk wie een website nodig had. Daar zijn de eerste opdrachten uit gekomen.”

Wat is jullie doel?

Menno: “Aan het begin van de minor moesten we targets opstellen die we willen halen. Wij willen in vijf maanden vijftien websites opleveren en vijf leads genereren. Ook hebben we een target voor de omzet, dus we kunnen niet alleen maar websites uit het goedkoopste pakket verkopen.”

avocado media
Op de foto van links naar rechts: 
Menno (24, sportmarketing, Marvin (23, CMD), Matthijs (20, sportmarketing).


En hoe gaat het?

Marvin: “We gaan harder dan onze eigen verwachting. Hoewel we één website écht hebben opgeleverd, hebben we meerdere projecten lopen.”

Wat als de minor is afgelopen? 

Menno: “Ons doel is uiteindelijk om verder te gaan met het bedrijf, verder te groeien en een eigen kantoor te hebben. Misschien willen we wel een paar mensen erbij betrekken en verschillende projecten gaan doen.”
Marvin: “Vooralsnog willen we ons vooral niet beperken en alleen websites bouwen. Misschien moeten we wel werken aan de hele uitstraling van een bedrijf, en ook logo’s en huisstijlen gaan ontwerpen of fotografie en video aanbieden.”

Wat is het beste advies dat jullie hebben gekregen? 

Matthijs: “Dat we niet te veel moeten blijven hangen in kleine dingen, maar gewoon aan de slag moeten gaan.”
Menno: “We zijn heel perfectionistisch. Marvin kan bijvoorbeeld 1,5 uur bezig zijn met één pixel van een plaatje. Onze coach adviseerde dat we klanten moesten gaan zoeken en het daadwerkelijk gewoon moesten doen, in plaats van eerst onze eigen website perfect neer te zetten. Dat moesten we los laten.”

Hoe gaat het ondernemen met z’n drieën?

Matthijs: “Het lijkt gemakkelijker om met meer mensen te ondernemen, maar dan moet je echt een goede manier vinden om met elkaar te werken. Dat is ons gelukt – het komt erop neer dat we knopen snel doorhakken en gewoon gáán.

“We hebben onze eigen taken, ik ben de leider in financiële zaken en afspraken, Marvin is van het visueel design en Menno doet sales en klantcontact. Alle drie bouwen we de websites en helpen we elkaar waar we kunnen.”

Wat is jullie tip voor andere studentondernemers?

Marvin: “Ga naar veel evenementen toe, laat je gezicht zien en wacht niet tot mensen naar jou toe komen.”

Marvin: “Wil je nog weten hoe we aan onze naam Avocado Media zijn gekomen? We gingen sparren voor een naam en avocado bleef hangen. In de supermarkt is het lastig de juiste avocado te vinden; ze zijn te hard of te zacht. Dat zien wij als onze concurrentie: de harde zijn heel duur, de zachte zijn heel goedkoop, maar leveren geen kwaliteit. Wij zijn de perfecte avocado – smaakvol met pit.” 

 

 

Vergelijk jouw inkomsten en uitgaven met die van de gemiddelde student