Waarom heb je ervoor gekozen om Business Administration met een focus op China te studeren?

De combinatie van economie en Chinese taal en cultuur is voor mij perfect. Alleen economie studeren zou me niet gelukkig maken, en alleen Chinese taal en cultuur studeren gaf me weinig baangarantie in Duitsland. 

 

Hoeveel studenten heeft jouw opleiding?

De economie kant heeft ongeveer 350 studenten, maar de Chinese kant heeft maar 30 studenten. Verder duurt mijn studie 3.5 jaar.

 

Hoe ziet een normale schooldag voor jou eruit?

Dat verschilt per semester. Ik word meestal om half 8 wakker en ga dan sporten of studeren. Ik ga iedere dag naar de universiteitsbibliotheek, maar ik volg lang niet alle lessen. De taalvakken zijn verplicht, dus daar ga ik wel altijd trouw heen, net zoals de ‘belangrijke’ lessen die je moet volgen om tentamens te halen. De tijd die ik bespaar met het niet gaan naar lessen besteed ik door zelfstandig te studeren in de bibliotheek. Dat werkt beter voor mij. Ik heb twee dagen per week geen les, maar de dagen dat ik wel les heb zit ik van acht tot zes op school. Verder probeer ik elke dag te sporten en af te spreken met vrienden. Soms om te leren, soms om te ontspannen.

 

Hoeveel tijd per week ben je kwijt aan huiswerk?

Gemiddeld 28 uur per week. 

 

Heb je veel tijd voor hobby’s naast je studie?

Zeker weten, ik vind het erg belangrijk om dingen te doen naast mijn studie. Zo speel ik gitaar, ga ik naar de sportschool of lees ik boeken.

 

Heb je veel contact met andere studenten van je studie?

Ja, het is voor mijn studie handig om samen te studeren. Ongeveer drie keer per week studeer ik met studiegenoten, los van de tijd die we tijdens werkcolleges met elkaar doorbrengen.

 

Wat vind je het leuk en minder leuk aan je studie?

Het dubbele concept van het studeren van economie en het leren over de Chinese cultuur vind ik het allerleukst, in combinatie met de vrijheid die ik heb omdat niet alle lessen verplicht zijn. Wat ik minder leuk vind is het leren van verschillende economische theorieën die iedereen toepast in het dagelijks leven. Zo leren we bijvoorbeeld dat we allemaal rationele denkers zijn en onze beslissingen gebaseerd zijn op verschillende theorieën. Daar ben ik het gewoon niet mee eens.

 

Wat wil je worden als je afgestudeerd bent?

Ik zou graag willen werken voor een corporatie in China of een niet-gouvermentele organisatie in Azië. 

 

Waarom zou je andere studenten aanraden om in Duitsland te studeren?

De universiteiten in Duitsland staan goed aangeschreven en Duitsers zijn erg vriendelijk. Als je gedurende je studie veel wilt reizen is Duitsland, centraal gelegen in het midden van Europa, een uitstekende keuze.