Waarom ben je medicijnen gaan studeren?

Als tiener was ik heel erg fan van Grey’s Anatomy en House haha. De grootste motivatie kwam echter toen ik 16 was, omdat mijn moeder toen een maand in het ziekenhuis moest verblijven. Gedurende deze tijd was ik veel bij haar en zag ik hoe goed ze verzorgd werd, zowel fysiek als emotioneel. De goede verzorging had een grote impact op haar herstel. Dit motiveerde mij om medicijnen te gaan studeren.

 

Hoe ziet een normale schooldag voor jou eruit?

De studie duurt zes jaar en is verdeeld in drie studiedelen: het basisgedeelte, het klinische gedeelte en stage. Alle delen duren twee jaar. Ik zit nu in het basisdeel, die voornamelijk theoretisch is. Zo moet ik vijf dagen per week hele dagen naar school. Om 6 uur sta ik op, omdat ik om 7.15 mijn eerste les heb. Dit is een praktijkles, waarin we patiënten behandelen die gebruik maken van de publieke gezondheidszorg. Deze les bestaat uit maximaal vijf studenten en is onder toezicht van een docent. Om 12 uur is deze les afgelopen en heb ik tot half 2 om te lunchen. Daarna heb ik nog twee theoretische vakken (anatomie en wetenschappelijk onderzoek) tot 6 uur. Daarna ga ik nog naar een studiegroep die tot half 8 duurt en dan ga ik naar huis. Als ik niet al te moe ben probeer ik nog naar de sportschool te gaan. Om half 11 probeer ik te gaan slapen.

 

Hoeveel tijd per week ben je kwijt aan huiswerk?

Gemiddeld acht uur per week.

 

Heb je veel tijd voor hobby’s naast je studie?

Ja, ik ben gek op sporten! Ik ga twee keer per week naar basketbal. Ik heb ook nog een tijdje gevoetbald, maar dat kon ik helaas niet combineren. Daarnaast ga ik drie keer per week naar de sportschool en ga ik het weekend uit met vrienden. Tussendoor probeer ik ook nog series te kijken en boeken te lezen.  

 

Heb je veel contact met andere studenten van je studie?

Ja, omdat we vaak in kleine groepen lessen volgen. Daarnaast ben ik ook bevriend met veel mensen van de studie.

 

Wat vind je het leuk en minder leuk aan je studie?

Als we afgestudeerd zijn kunnen we meteen aan de slag, en door mensen te genezen zie je heel snel resultaat van je werk. Wat ik minder leuk vind is de enorme werkdruk en de vele lessen die we per week bij moeten wonen. Al onze lessen zijn verplicht, terwijl ik sommige lessen niet altijd even nuttig vindt. Daarnaast moeten we ook nog extra activiteiten verrichten zoals projecten en verdieping, omdat we cv moeten opbouwen voor masters die we willen volgen. In Brazilië word je namelijk niet zomaar toegelaten voor een master, en zijn er maar beperkte plekken beschikbaar.

Wat wil je worden als je afgestudeerd bent?

Ik weet het nog niet helemaal zeker, maar op dit moment ligt mijn interesse het meest bij oncologie.

Waarom zou je andere studenten aanraden om naar Brazilië te komen?

Om te beginnen zijn Brazilianen heel erg geïnteresseerd in internationale studenten en zijn we erg gastvrij. Daarnaast kom je bij het studeren van medicijnen in Brazilië in aanraking met alle verschillende classes en krijg je ook te maken met psychische en verder gaande problemen. Het studeren van medicijnen in Brazilië heeft mij menselijker, dankbaarder en respectvoller gemaakt. Iets wat ik andere (internationale) studenten ook toewens.