Hoe is het daar? Had je het naar je zin?

“Ik heb het enorm naar mijn zin in Beijing. Het is wel gek om uit je vertrouwde leventje te stappen en in een hele andere omgeving te gaan wonen. China is heel anders en niet te vergelijken met Nederland. Het eten, de manieren, de studie, dingen die je op straat ziet. Elke dag kom ik wel iets nieuws tegen wat me verbaast. Voor de rest ben ik hier iedere dag wel bezig met iets, omdat je met een enorme grote groep internationale mensen woont dus er is altijd wel iemand in voor een drankje of wat sightseeing.”

Hoe lang heb je er gezeten?

“Ik ben eind augustus aangekomen en ging eind december voor drie weken reizen. Daarna had ik nog een week in Beijing en toen was het alweer tijd om terug te gaan naar Amsterdam!” 

Hoe ziet je kamer eruit? Was het makkelijk om die te vinden?

“De eerste twee weken heb ik in een hostel gezeten om dat ik de stad graag beter wilde leren kennen. Bij mijn inschrijving op de universiteit kreeg ik de keuze tussen verschillende kamers op de campus. Je kon kiezen om een kamer te delen, of iets meer te betalen en een kamer en badkamer voor jezelf te hebben. Ik had een eigen kamer en badkamer en het is in principe gewoon een hotelkamer, niet veel meer of minder.

“Er zijn verschillende complexen op de campus, ik zat in de Korean Hall/International Exchange Centre, met in principe bijna alle andere internationale studenten. Chinezen zitten wel in andere gebouwen, want die delen vaak een kamer met zes anderen. Ik had er ook voor kunnen kiezen om een appartement te zoeken, maar dat is vrij lastig in een stad waar je de taal niet spreekt en voor de prijs die ik hier betaalde zal ik ook zeker niet iets beters krijgen in Beijing.”

Waarom heb je besloten in het buitenland te gaan studeren?

“Ik heb besloten om in het buitenland te gaan studeren, omdat ik het belangrijk vind om ervaring op te doen in andere culturen. Ik denk ook dat door studeren in het buitenland je jezelf beter leert kennen en je je grenzen verlegt. Ik heb voor China gekozen omdat dit heel interessant is voor mijn studie politicologie. Wij zijn opgegroeid met een westers perspectief maar ik zou graag dingen ook vanaf een ander perspectief willen bekijken. Ik denk dat studeren in het buitenland je meer open stelt voor andere dingen dan waar je aan gewend bent. En ik was ook wel toe aan wat anders in een nieuwe omgeving.”

Wat zijn de verschillen tussen studeren daar en studeren in Nederland?

“Er zijn heel veel verschillen en dat was in het begin wel even slikken. Mijn medestudenten en ik konden aan het begin geen van allen echt de rode draad vinden tijdens colleges en daarom zaten we vaak met onze handen in het haar. Studeren is hier meer presteren, er wonen zoveel mensen in China dat er veel competitie is. Ik heb een Chinese jongen leren kennen van 19 jaar, die uit de provincie Guangdong komt en met twee miljoen andere studenten uit heel China moest strijden voor een plek op de Renmin universiteit. Uiteindelijk werden er 800 mensen gekozen.

“De druk hier is daarom heel erg hoog en je wordt vooral getraind om goed te presteren. In Nederland gaat het er op universitair niveau meer om dat je kritisch kunt analyseren en dat je jezelf afvraagt of wat je leest nu echt waar is. De colleges die wij in China hebben gehad waren meer colleges die ons informatie gaven, maar niet colleges die ons uitdaagden.”

Leer je gemakkelijk mensen kennen?

“Ik heb heel veel mensen leren kennen. Aan de eerste twee weken in het hostel heb ik een goed vriendinnetje overgehouden. Voor de rest leef je op campus dus je loopt iedere dag mensen tegen het lijf. Veel privacy heb je niet echt. Buiten de universiteit ga je naar feestjes, bars en wijken waar ook andere internationale mensen zijn. Deze mensen begin je op een gegeven moment wel te herkennen. Ik heb zeker vrienden voor het leven gemaakt, je deelt zo veel met elkaar door in principe iedere dag op elkaar aangewezen te zijn.” 

Had je ook een bijbaantje daar? 

“Zelf heb ik geen bijbaantje in China. Wel kan je redelijk makkelijk lesgeven in Engels op een basisschool, als je dat wilt. Ook zijn er veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen op basisscholen in buitenwijken. Maar je moet er wel voor benaderd worden, bijvoorbeeld op straat. Er zijn niet echt vacatures op internet te vinden voor studenten zoals ik.” 

Heb je veel moeilijke momenten meegemaakt?

“Moeilijke momenten zijn er zeker geweest. Wanneer je de gemakkelijkheid van thuis mist, even met een vriendinnetje chillen zonder echt wat te doen, makkelijk koken (je kan hier niet koken), of shoppen zonder dat het je een dag kost. De andere moeilijke momenten die had is afscheid nemen van iedereen hier zonder dat je weet wie je ooit nog gaat zien in de toekomst!”

Zou je studeren in het buitenland aanraden?

“Ik zou studeren in het buitenland zeker aanraden. Ik wil zelf eigenlijk stiekem langer blijven. De tijd die ik in China zat is net genoeg om je leventje een beetje op te bouwen en gesetteld te zijn en dan moet je dat nu al weer achterlaten. Studeren in het buitenland is een test voor jezelf. Hoe goed pas je je aan in een nieuwe omgeving? Je bent echt op jezelf aangewezen, want je start in principe helemaal opnieuw. Ik zou het zo weer doen!”