Hoe is het idee voor je bedrijf ontstaan?

“Ik kocht een camera toen ik vijftien was. Sindsdien maak ik foto’s en ben ik er in geïnteresseerd. Steeds meer mensen in mijn omgeving vroegen of ik foto’s van ze wilde maken. Toen dacht ik op een gegeven moment: Hé, hier kan ik geld mee verdienen.’’

 

Wanneer dacht je: ‘Nu moet ik naar de Kamer van Koophandel’?

“Dat was ongeveer een half jaar geleden. Ik had een nieuwe goeie lens gekocht. De foto’s werden steeds beter en het fotograferen werd steeds serieuzer. Toen heb ik me ingeschreven.”

 

Had je een startkapitaal nodig?

“Eenmalig vijftig euro om je in te schrijven. De camera had ik al, dus dat scheelt. Die was 2100 euro met lens en al.”

 

Hoe ben je aan je eerste klanten gekomen?

“Via via. Het was een familieportret. Toen dacht ik: ‘Oh leuk! Een opdracht!’ Nu doe ik geen groepsfoto’s meer. Maar je moet natuurlijk van alles uitproberen om erachter te komen wat je wel of niet leuk vindt. Ik vind portretfoto’s leuk om te doen en ik zou later graag modellenfotografie doen. Om daar achter te komen, moet je ook andere shoots doen.”

 

Hoeveel verdien je met je bedrijf?

“Dat verschilt heel erg. Op dit moment niet zo veel want ik ben druk met school, en school gaat voor. Als ik een shoot doe, wil ik er de tijd voor nemen, dan moet het goed. Ik hoef er ook niet rijk van te worden. Ik heb verschillende tarieven voor verschillende shoots, maar een portretfoto is € 75.”

Ingefoto

 

Wat is je grootste struikelblok?

“Op ondernemersgebied is dat belasting en de administratie. Daar weet ik nog niet zo veel vanaf, dus daar valt nog veel te leren. Er liggen thuis nog wel wat envelopjes die ik moet openmaken. Dat is toch een beetje eng. Qua fotografie vind ik het moeilijk om geld te vragen. Over de mail zeg ik altijd dat de tarieven op de site staan, dat is makkelijk.”

 

Hoe combineer je je bedrijf met je studie?

“Studie gaat wel echt voor. Ik ben niet afhankelijk van mijn foto’s. Ik heb nog een bijbaantje, dus het is niet dat ik het voor het geld moet doen. Ik heb geen moeite met school voor te laten gaan. Maar het is een kwestie van goed plannen.”

 

Hoe zie je de toekomst van je bedrijf?

“Ik wil gewoon aan de slag als docent Frans als ik afgestudeerd ben. Dan ga ik deeltijd werken en kan ik daarnaast mooi fotograferen. Want ik vind het beide gewoon heel leuk om te doen. Als ik echt mag dromen dan zou ik later wel hele toffe fashionshoots willen doen, maar daar ben ik nu nog niet goed genoeg voor.”

 

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen?

“Dat je iets moet doen wat bij je past. Oh en toen ik in Frankrijk zat voor mijn studie heb ik ook foto’s gemaakt. Eén van mijn voorbeelden, Jessica Kobeissi, postte een berichtje dat ze naar Parijs kwam en wie er even wou kletsen. Ik heb toen een berichtje gestuurd en ze reageerde! Toen heb ik wat tijd met haar doorgebracht. Zij zei dat je je niet aan iedereen moet willen aanpassen.”

 

Inge03

 

Wat is het geheim voor de perfecte foto?

“Sommige fotografen zijn afhankelijk van Photoshop. Dat is echt zonde. Ik doe ook wel aan photoshoppen, maar ik houd het beperkt. Je hebt manipuleren, dus dat de foto echt bewerkt wordt, en corrigeren. Ik corrigeer alleen, als er bijvoorbeeld een pukkeltje opvalt. Voor een goeie foto is de belichting belangrijk. De foto moet niet onder- of overbelicht zijn. Als de foto technisch goed is, hoef je in principe niet veel meer te photoshoppen. Voor mij is de foto geslaagd als mensen er langer naar kijken.”

 

Heb je tips voor andere studentondernemers?

“Zorg dat je er zelf beter van wordt. Mensen hebben me afgeraden om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, vanwege belastinggeld. Maar ik ben er beter van geworden, ik heb meer rechten en het voelt lekker. Qua fotografie; neem de tijd, wees eerlijk en blijf in jezelf geloven. Je kan er best wel onzeker van worden als iemand met een enorme lens aan komt zetten en heel professioneel oogt. Terwijl dat helemaal niks zegt. Een kleine camera kan het net zo goed doen.”