Chouffe Bok 6666

Prijs per flesje: € 1,50Alcoholpercentage: 6,6% vol.Inhoud: 33cl

Bij het inschenken valt meteen op dat het bier heerlijk schuimt. Over de geur van dit biertje valt niks te klagen: er is namelijk nauwelijks sprake van geur. Na de eerste paar slokken is de algemene mening dat het een prima biertje is, maar dat er niets speciaals aan is. Er is geen uitgesproken smaak en zijn geen uitgesproken tinten aanwezig.

De afdronk is mild, terwijl een bockbier juist een pittige afdronk hoort te hebben. Het is geen karakteristiek bockbiertje te noemen. Zo zijn er weinig fruittinten en merk je überhaupt nauwelijks dat je bier aan het drinken bent. Het is goed te drinken (zeker als je geen bierliefhebber bent). Als je voor een bockbier wilt gaan, kun je, zeker kijkend naar de prijs, echter beter verder zoeken. Quote: “Is dit echt alcoholisch?”


Alfa Bokbier

Prijs per flesje: € 0,79Alcoholpercentage: 6,5% volInhoud: 30cl

Waar het vorige biertje voorzien was van een heerlijke schuimlaag, ging het hier ietwat mis. Het schuim zag niet lekker uit en smaakte ook niet goed. Het bier zelf heeft wel een mooie donkere en heldere kleur die het aantrekkelijk maakt. De geur wordt omschreven als “de geur die een donker bier hoort te hebben”; niet speciaals aan dus.

Qua smaak wordt opgemerkt dat het bockje krachtiger is dan die vorige. Ook hier is echter geen sprake van een uitgesproken smaak. Bij dit bockje is de afdronk eveneens licht, maar wel lekker bitter. Dat komt al meer in de richting. Dit bockje is op zich prima en valt zeker aan te raden. Quote: “Hiervan kan ik in ieder geval een stuk meer op dan van die vorige.”


Gerardus Herfstbok

Prijs per flesje: € 0,83Alcoholpercentage: 6,5% volInhoud: 30cl

Bij het inschenken schuimt dit bier niet echt goed. Veel schuim was er niet en smaken deed het helaas ook niet. Qua kleur is het bier gewoon donker, heel donker. De geur heeft volgens het testpanel veel weg van de geur van roggebrood. Niet lekker dus, maar wel heel sterk. De smaak is lekker krachtig, krachtiger dan de vorige, maar volgens twee van de testers niet heel prettig. Het andere lid omschreef de smaak als “zo hoort het”.

Ook de afdronk is lekker bitter en een stuk krachtiger dan de vorige biertjes, maar je moet er van houden. De smaak wordt ondanks dat het niet zo prettig is, wel omschreven als uitgesprokener dan die van de andere bieren. Als je van een wat krachtiger bier houdt, is deze dus goed aan te raden.Quote: “Van alles tot nu toe, wil je deze toch het minst graag over je vloer heen hebben.”


Bavaria Bokbier

Prijs per flesje: € 0,75Alcoholpercentage: 6,5% volInhoud: 30cl

Het bier schuimt niet echt geweldig. Wel heeft het bier een mooie, heldere kleur. Ook hier wordt de geur helaas omschreven als die van roggebrood. De smaak is minder bitter en minder krachtig dan de vorige. Verder is de smaak ook niet echt te plaatsen; het is niet vies, maar er is ook niets speciaals aan. De afdronk is bitter en stevig, maar niet bijzonder prettig te noemen. Als je van wat mildere biertjes houdt, is dit het goede alternatief. Ook hier geldt alleen dat het niet echt een karakteristiek bockbier is. Als het je daar om gaat, moet je dus ook hier eventjes verder zoeken. Quote: “Ja, waar smaakt dit nu eigenlijk naar?”


Gulpener Herfstbock

Prijs per flesje: € 0,94Alcoholpercentage: 6,5% volInhoud: 30cl

Ook dit bier schuimt verschrikkelijk; het is niet stevig en vies. De kleur is iets lichter dan de andere biertjes en helder. Van geur is echter niet echt sprake. Dat beetje geur dat er is, is niet uitgesproken of fijn te noemen. Qua smaakt valt op dat dit bockje een stuk frisser is dan zijn voorgangers. Ook is de smaak niet zo krachtig als de andere biertjes.

Dit wordt in het algemeen als prettig ervaren, het bier wordt dan ook gewoon lekker genoemd. Wat het bier aan kracht inlevert, is ook te merken aan de afdronk: die is er nauwelijks. Al met al is dit een prima bockbiertje, hoewel de frisheid een beetje afdoet aan de term bockbier. Als je puur op smaak afgaat, is dit wel een aanrader. Quote: “Ja, deze is op z’n minst een stuk frisser!”


Conclusie

Als we uitgaan van de smaak is de Gulpener de winnaar. Dit biertje had de prettigste smaak en was lekker fris. Helaas is deze relatief duur (€ 0,94 per flesje), een goed alternatief is dus het Alfa biertje dat een goede nummer twee was en toch net iets goedkoper is (€ 0.79).

Zoals gezegd hebben beide biertjes een lekkere smaak, maar die van Gulpener werd toch als nét iets prettiger en smaakvoller ervaren dan Alfa. De verliezer is helaas de Chouffe, met diens matige smaak (zeker als je gaat vergelijken met La Chouffe (Soleil) en Mc Chouffe) en achterlijke prijs, kun je beter gaan zoeken naar andere alternatieven.

 

Om beïnvloeding op basis van vooroordelen te voorkomen zijn de bockbieren blind getest. Het testpanel wist van tevoren niet welke merken er getest zouden worden; dat werd pas aan het eind van de test bekendgemaakt. Het testpanel bestond uit drie studenten en een onpartijdige redacteur die ze voorzag van hun alcoholische versnaperingen.