Verkade

Gewicht: 65 gram
Calorieën per 100 gram: 548
Prijs: € 1,09

Verkade

De eerste chocoladeletter die op tafel komt is klein. Althans: kleiner dan normaal. Kirsten: “Ah, deze is voor de kleine trek.” Anouk: “Ja, je voelt je wel minder schuldig als je deze opeet, in plaats van zo’n grote.” Hij ruikt heel erg naar melk, zelfs een beetje naar zure melk. Maar op zo’n manier dat het niet echt vies is. De chocoladeletter is héél knapperig, bij het afbijten hoor je ‘m kraken. Hij is wel erg zout. Marjanne: “Hier zit heel veel smaak aan!”. We concluderen dat hoe langer je hem in je mond hebt, hoe meer smaak er vrij komt. Ja, dit is wel een toppertje! Anne-Renee: “Maar ik word er denk ik wel snel misselijk van.”. Kirsten: “Duh, daarom is ‘ie ook zo klein!” 

Jumbo

Gewicht: 135 gram
Calorieën per 100 gram: 541
Prijs: € 1,49

Jumbo

Over het uiterlijk van deze letter zijn we niet zo te spreken. Hij is wat plat en de vorm is het net niet helemaal. Hij ruikt wel wat meer naar chocolade en minder naar melk, in tegenstelling tot de andere letters. Valerie: “Hij is brokkerig én knapperig.” De smaak is goed maar hij is wel wat vettig. Anouk: “Je proeft wel dat je een half pakje boter eet.” Marjanne: “Pas na een tijdje wordt hij lekkerder.”. Maar hij blijft ook lang hangen in je keel, of zoals Kirsten het omschrijft: “Hij blijft nabrokkelen in m’n keel.” 

Hema 

Gewicht: 160 gram
Calorieën per 100 gram: 541
Prijs: € 1,50

HemaWanneer deze letter op tafel verschijnt roepen Marjanne en Kirsten in koor: “Wow, deze is sowieso van de Hema!”.  Kirsten: “Ik weet het zeker, hij is groot en dik.” Marjanne: “Yes, bij Hema krijg je waar voor je geld!”. Over het uiterlijk zijn we allemaal positief, hij is erg mooi gevormd. Anne-Renee: “Mooie contouren, goede ribbels ook.” Maar hij ruikt toch wel weer een beetje naar zure melk, dat is jammer. Ook de bite is iets minder, hij is wat korreliger. We besluiten dat we aan één hapje genoeg hebben, de smaak valt echt tegen. Jammer, het begon zo goed voor de Hema, maar hij ziet er zeker mooier uit dan dat ‘ie smaakt. 

Lidl 

Gewicht: 135 gram
Calorieën per 100 gram: 542
Prijs: € 0,99

LidlDeze letter kwam gebroken uit het pak, wat direct al iets zegt over de stevigheid. Hij is ook erg dun. Anne-Renee: “Weer die zure melk lucht, bah.” De smaak is wel wat beter, je proeft echte chocolade. Toch zijn de meningen verdeeld. Kirsten is positief, Anne-Renee vindt hem na een tijdje wel oké maar we zijn er allemaal over uit dat dit een wat goedkopere letter moet zijn. 

Kruidvat 

Gewicht: 135 gram
Calorieën per 100 gram: 542
Prijs: € 1,09

KruidvatOver het uiterlijk zijn we allemaal neutraal. De letter is niet te dik en niet te dun. Anouk: “De geur is minder intens dan bij de rest.” Kirsten: “Vind je? Ik bespeur toch wat zure melk.”. De smaak is goed! De letter smelt lekker op je tong, hij is lekker romig. Aan deze letter zit zeker weten de meeste chocoladesmaak. Anne-Renee: “Yes, hier zou ik wel een liedje voor zingen als deze daarna in m’n schoen zou liggen!”  

Conclusie

De chocoladeletter van de Kruidvat komt duidelijk als beste uit de bus. Ook Verkade doet het goed. Maar als studenten kijken we toch naar de prijs en tja, dan wint Kruidvat. Aan de andere kant: zo’n kleine letter is zo gek nog niet. Je kunt dan wél genieten van de smaak, maar je hebt niet de misselijkheid. Dus: als Kruidvat ook letters in een kleine verpakking gaat maken, zijn wij hele blije meisjes.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben wij deze witte chocoladeletters blind getest. De letters werden telkens door één persoon geserveerd, waarbij ze genummerd waren. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.

Welke 'studenten'-maaltijd of -drank wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.

Coverbeeld: Instagram/scotlem7