Het testpanel bestond uit drie heren en alle biertjes zijn blind getest. Achteraf werden ook de flesjes bekeken voor een totaal oordeel, je wilt natuurlijk wel een chique flesje in je koelkast hebben.

 

1. Gulpener Wintervrund

Percentage: 8,5%
Inhoud: 0,33L
Prijs: € 0,97 (Albert Heijn)

 

 Gulpener

 

Alleen al van die naam word je als Limburger blij (“Met die naam krijg je wel echt een gevoel van camaraderie!”). Het bier heeft een mooie donkerbruine kleur. De geur is lekker, maar helaas moeilijk te herkennen als iets specifieks. Volgens het flesje bevat het zoethout, wat inderdaad wel bij de geur past.

Qua smaak is het bier een beetje zoet en kruidig. De afdronk is als gevolgd mild en prettig, wat verder toevoegt aan de kwaliteit van het bier. Het flesje volgt verder het standaard Gulpener design (simpel, maar prima), met een lichtblauw etiket voor het winter thema. Verder is de prijs/kwaliteit verhouding zeer goed.

Oordeel: 7,5/10

 

2. Warsteiner Winter

Percentage: 5,6%
Inhoud: 0,33L
Prijs: € 0,92 (Jumbo)

 

Warsteiner

 

Het bier is donker en vrij helder, met een niet bijzonder prettige geur. Dat beloofde helaas al weinig. Na de eerste paar slokken werd meteen duidelijk dat het bier erg waterig is en daarbuiten alleen een hintje bitterheid heeft. Ook de afdronk was niet erg prettig en gewoon bitter.

Het flesje is wel erg leuk met een rood etiket en wat sneeuwvlokjes. Zoals bij de beoordeling van de flesjes dan ook werd gezegd: “Het flesje heeft wat het bier mist: smaak!” Als je het op de vensterbank zet, heb je dus wel leuke kerst decoratie.

Oordeel: 4/10

 

3. N’Ice Chouffe

Percentage: 10,0%
Inhoud: 0,33L
Prijs: €1,64 (Jumbo)

 

Chouffe

 

Het eerste dat opvalt is dat dit bier echt gitzwart is (“Past wel goed bij zo’n donkere winteravond dan.”), alsof je vloeibare drop in je glas hebt gegooid. De aangename geur belooft echter wat goeds. De smaak is lekker zoet, maar niet te overheersend. Dit komt ook weer terug in de afdronk, die nog even blijft hangen.

Het flesje is verder zoals we dat van La Chouffe kennen, maar dan met een leuk blauw etiket en bijbehorende kaboutertjes met een kerstmuts. Hoewel het bier relatief duur is, is het de prijs meer dan waard!

Oordeel: 8,5/10

 

4. Brand Sylvester

Percentage: 7,5%
Inhoud: 0,33L
Prijs: €1,12 (Jumbo)

 

Brand

 

Dit bier heeft een mooie bruin/rode kleur, maar een nietszeggende geur. De smaak is sterk, met een bittere en kruidige boventoon. De afdronk is mild bitter, maar wel prettig. Helaas onderscheid het zich verder niet echt van de andere bieren.

De fles heeft het standaard design dat Brand aanhoudt: etiketloos en elegant. Maar daardoor wordt wel niet duidelijk dat het om een winterbier gaat; als je niet oplet zou je het prima kunnen aanzien voor de gewone Brand (“Het winter thema ontbreekt er wel een beetje aan…”).

Oordeel: 6,5/10

 

5. Grolsch Winterbok

Percentage: 7,5%
Inhoud: 0,33L
Prijs: € 0,99 (Plus)

 

Grolsch

 

Het bier is donker en redelijk helder, en heeft een ontzettend sterke peperkoek geur waar de testers zelf een beetje misselijk van werden. De eerste slok smaakt ook heel erg naar peperkoek en hoewel dat later afzwakt, blijft de geur de smaakervaring een beetje hinderen (“Je gaat toch geen peperkoek drinken!”). Hoewel de smaak dus apart te noemen is, raak je er wel aan gewend als je al genoeg op hebt.

Het flesje heeft een winters design, maar is verder niet speciaal te noemen.

Oordeel: 4,5/10

 

Conclusie: De N’Ice Chouffe wint met afstand, maar als je liever wat goedkoper uit bent is de Gulpener Wintervrund een prima alternatief!