Tweederde van de studenten woont op kamers. Het merendeel daarvan, ruim zestig procent, deelt daarbij alle voorzieningen met huisgenoten, vaak met 2 tot 4 anderen. De prijs van een kamer blijkt nog altijd het belangrijkste aspect te zijn bij de keus van een kamer, bijna vijftig procent van de studenten noemt dit het belangrijkste criterium. Dit blijkt uit onderzoek van Studenten.net onder 1051 studenten.

De grootte van een kamer is voor 17,5% van de studenten het belangrijkst, twaalf procent vindt de afstand van de kamer tot het centrum van de stad zwaarder wegen.. Vijf procent richt zich meer op de afstand van de kamer tot de universiteit of hogeschool, de andere vijf procent is überhaupt al blij een kamer te vinden en stelt geen eisen. Twee procent noemt (leuke) huisgenoten als belangrijkste criterium. Hoewel dit vooraf vaak niet vast te stellen is. Twee op de vijf studenten deelt een huis met 2 tot 4 huisgenoten. Zes procent van de studenten heeft zelfs meer dan 12 huisgenoten. Negentien procent van de studenten heeft gezelschap van slechts één huisgenoot en zestien procent heeft zelfs helemaal geen huisgenoten. Samen eten?Zes procent van de studenten eet dagelijks met huisgenoten, maar veertig procent zeg nooit met huisgenoten te eten. In de gezellige huizen gebeurt dit met 22 procent 3 tot 5 keer per week.Gemeenschappelijke voorzieningenBijna de helft van de studenten die op kamers wonen (47%) hebben een gezamenlijke woonkamer (GK). 61,5% van de studenten deelt het toilet, de douche en de keuken. Veertien procent van de studenten deelt ook nog een vaste telefoonlijn. Er zijn ook studenten, 19 procent om precies te zijn, die alles voor zichzelf hebben en helemaal geen gemeenschappelijke voorzieningen hoeven te delen. Studenten die nog thuis wonenEen derde van de studenten woont nog thuis. We vroegen hen waarom. 36 procent noemt als hoofdreden dat het goedkoper is. Elf procent wil nog niet op zichzelf wonen en nog eens elf procent wil nog niet weg uit de eigen woonplaats vanwege vrienden en een bijbaan. 5,6 procent wil wel, maar noemt het nog niet kunnen vinden van een (geschikte) kamer als hoofdreden.

Binnenkijken bij studentenhuizen? Check de deelnemers aan de Studentenhuis van het Jaar verkiezing dit jaar [link:17910]