Goed genoeg om elke dag tot je te nemen en op een donkere ochtend opent het je ogen. De geur is lekker en ondanks dat het je soms nerveus maakt, geeft het je altijd een warm gevoel van binnen. Ik heb het over een goede kop koffie! Reis je met de trein of bus naar college? In deze gloednieuwe editie van 'Studenten.net test...' lees je met welke stationskoffie je jouw dag goed begint (of niet).

Julia’s: €2

Wat is de sfeer hier fijn. Geen lange rij en er is zelfs plek genoeg om hier rustig je kopje koffie op te drinken. Het koffiebekertje (met nadruk op bekerTJE, want veel is het niet) heeft een leuke vormgeving en oogt fris, het groene kleuraccent is lief. Deze koffie ruikt vers, glanst mooi en heeft een perfect schuimlaagje. Ook de smaak is erg goed, dit is nou echte koffie waar je in de ochtend wakker mee wordt geschud, maar daarom niet geschikt is voor de koffiedummies onder ons. Julia’s verrast je met een klein stukje Italië op het normaal gesproken zo drukke station.

AH to go: €1,50

Bij de AH to go pakken ze het anders aan, in plaats van dat er iemand betaald wordt om jouw koffie klaar te maken, is hier sprake van sloeberige selfservice. Rustig op je gemak een koffie uitzoeken is er daarom niet bij, voor je het weet staat er een andere ongeduldige koffiedrinker in je nek te hijgen. Het bekertje van de koffie is goed geprobeerd. Leuk, maar niet erg uitnodigend. De koffie zelf is lauw, de smaak is te doen, maar de nasmaak is wat minder. Dit bakje is duidelijk gezet zonder liefde. Dankzij de korte rij, geen plek om het rustig op te drinken en de lauwe tempratuur is dit een bakje alleen maar aan te raden is wanneer je grote haast hebt om je trein te halen.

De broodzaak: €2,10

Het ruikt hier, heel verassend, naar vers brood. Lekker en het nodigt ook zeker uit om naar binnen te komen. Het bekertje is wat inspiratieloos, maar goed te doen. Omdat het uiterlijk niet ideaal is, verwachten we in ieder geval een prettige inhoud.De smaak daarentegen is een stuk minder denderend. De koffie is waterig en de schuimlaag trekt na een paar slokken weg waardoor de koffie iets weg heeft van een glas cola wat over datum is. Elke slok is een grote hindernis en uiteindelijk belandt het half opgedronken bakkie in de vuilnisbak. De Broodzaak heeft veel moois te bieden, maar heet niet voor niets Broodzaak. Houd het daarom ook bij de broodjes.

Kiosk: €2

Zonder te vragen krijgen we een to go-dekseltje op deze koffie van de aardige dame achter de kassa. Het bekertje is dodelijk saai en de koffie oogt wat zwak, maar ruikt goed. Let’s give it a try!Zo te zien is de Kiosk de hotspot van het NS-personeel, is dat vanwege de goede koffie of gaat het hier om omkoperij? Omringd door conducteurs neem ik een eerste slok. Ondanks het koele uiterlijk geeft deze koffie mij een warm gevoel van binnen. Het is een lekker vol bakje voor een prima prijs.

Starbucks: €2,25

De ietwat zoetsappige klanken van Norah Jones lokken je deze koffietent ten top in, Amerikaanser kan niet. Met wat boze blikken en ellebogenwerk weet ik dan toch een plekje te bemachtigen in deze soort van overrated, maar zeker niet zonder reden, leuke plek.Wanneer de deksel, die er ongevraagd op zit, eraf gaat is de eerste reactie: 'Geen schuimlaag!?!'. De koffie ruikt wel gelukzaligmakend en hier word je zeker wakker van. Ook qua smaak ben ik blij, ik drink echte koffie met een goede nasmaak. Starbucks komt z’n belofte na!

En de winnaar is…Met kop en schouders steekt het kleine bakje koffie van Julia’s boven alle andere grotere koffiebekers uit. De smaak is meer dan goed en bij Julia’s ben je aan het juiste adres om een rustig koffiemomentje in te lasten, al kan meenemen natuurlijk ook. Ga je liever voor wat meer inhoud, dan is Starbucks aan te raden. Ook hier is de koffie erg lekker en zijn de bekers ruim gevuld. De AH to go is alleen aan te raden met grote haast, de Kiosk is te doen en bij de Broodzaak krijg je absoluut geen waar voor je poen.

Welke 'studentenmaaltijd of - drank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net, stuur ons een tweet @studentennet of laat een bericht achter op onze Facebookpagina.