SATC is inmiddels opgezet en ik schenk de glazen vol. “Lekker zoet!” meldt Linda, die al meteen een flinke slok heeft genomen. “Lekker fris ook”, voegt Lotte hier aan toe. De wijn is inderdaad zoet en fris, maar ook heerlijk fruitig. De smaak doet een beetje denken aan een passievrucht. De smaak valt goed in de groep en de panelleden melden dat ze deze wijn ook graag in huis willen halen. De test is goed begonnen, want deze sauvignon blanc is een regelrecht succes. Undurraga Sauvignon Blanc (Albert Heijn)Inhoud: 0,75 literPrijs: €4,99 (€3,99 in de Bonus)

Op naar witte wijn nummer twee. Het gaat al behoorlijk hard; de eerste aflevering van SATC is pas net op de helft. “Heel anders dan de eerste”, meldt Linda meteen, die enthousiast een glas heeft ingeschonken. “Minder fruitig en nogal sterk”, vindt Lotte. Het panel is veel minder enthousiast over deze sauvignon blanc dan de eerste variant. Omdat de eerste zoet en fruitig was, smaakt een drogere variant ineens heel anders. Ondertussen zet ik wat nootjes op tafel zodat onze smaakpapillen kunnen neutraliseren. “Ik vind het toch nog een tegenvaller”, zegt Merel na een aantal zoutjes en een nieuwe slok witte wijn. De rest is het daarmee eens. Iets te sterk en te droog is het eindoordeel. Vega del Cega (Lidl)Inhoud: 0,75 literPrijs: €2,49

Nadat iedereen een glas voor z’n neus heeft staan, zijn we het erover eens dat deze niet heel bijzonder ruikt. “Gewoon droog”, zegt Linda. “Helemaal niet fruitig, jammer.” Geur is belangrijk tijdens het drinken, en omdat we allemaal van een wat minder droge, fruitige variant houden, hebben we zo'n voorgevoel dat het ook wat minder zal smaken. “Wat gek, het smaakt eigenlijk best prima, ook al is hij niet zo zoet”, zegt Merel. “Prima slobberwijntje”, aldus Linda, die haar glas al razendsnel heeft opgedronken. Prima wijn voor een avondje indrinken, wat minder als je zin hebt in een écht goede sauvignon blanc.Pays d'Oc Sauvignon Blanc (Lidl)Inhoud: 0,75 literPrijs: €2,99 (en soms in de aanbieding voor €1,99)

De glazen gaan flink vol en Lotte begint vol goede moed als eerste aan haar glas. “Hmm, heel apart”, zegt ze hierover. “Ik bedoel het niet vies, maar gewoon een aparte smaak. Wel heel lekker.” Linda blijkt deze mening te delen, want haar glas is binnen vijf minuten al op. “Niet zo goed als de eerste, maar zeker goed voor een tweede plaats.” Het is een frisse, halfzoete wijn, die perfect is voor een avondje als deze. Ceja Sauvignon Blanc (Jumbo)Inhoud: 0,75 literPrijs: €2,50

De laatste glazen van de test worden ingeschonken. We worden allemaal wat goechelig. “We gaan wel uit straks hè?” vraagt Merel met rode wangen. De stemming zit er in ieder geval goed in. De droge geur komt ons al tegemoet bij het inschenken. “Ik denk dat ik deze wat minder ga vinden”, zegt Lotte met haar neus aan de rand van het glas. “Goed te doen hoor”, zegt Linda, die al een slok heeft genomen. “Niet bijzonder, maar gewoon zo’n wijntje voor het stappen.” Een prima wijn om de test mee af te sluiten en richting stad te gaan.ConclusieDe sauvignon blanc van de Aldi was by far de lekkerste wijn die er tussen zat. Perfect voor een genietmomentje op de bank na een drukke dag of voor bij het eten. Minder blij waren we met de Undurraga Sauvignon Blanc, die we in de bonus kochten bij de Albert Heijn. Die zullen we dan ook niet meer zo snel drinken. Verrast waren we over de wijnen van de Lidl. Ondanks dat ze spotgoedkoop zijn, zijn ze prima te drinken. Vooral op zo'n moment dat je even een paar wijntjes drinkt voor het stappen of voor een feestje. Toch grappig dat de goedkopere wijnen van de prijsvechteres beter uit de bus komen dan de duurdere wijnen van de Appie. Voor een goed wijntje hoef je dus niet per se diep in de buidel te tasten!

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de merken blind getest. De glazen wijn zijn door één persoon geserveerd waarbij de glazen genummerd waren. De flessen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.

Welke 'studentenmaaltijd of -drank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.