Huiswijn Jumbo

Alcoholpercentage: 12%
Inhoud: 1 liter
Prijs: € 3,69

De eerste fles wordt opengetrokken om getest te worden. Aangezien we de fles ook in de kleinere variant vonden in de supermarkt, hebben we daarvoor gekozen. Als echte wijnkenners moeten we natuurlijk eerst beginnen met ruiken voordat we kunnen gaan proeven. Helaas nodigt de geur niet echt uit om te gaan proeven. Een muffe, zware lucht stijgt naar boven in je neus bij het ruiken. Toch worden we aangenaam verrast als we eenmaal aan het proeven zijn. Het is een lekker soepel en fris wijntje en als we even doorproeven lijken we ook een ananassmaak te ontdekken. “De wijn blijft nog even lekker natintelen in de mond.” Een prima wijntje dus om mee te beginnen, hij krijgt van ons een 7,5.

Huiswijn Aldi

Alcoholpercentage: 12%
Inhoud: 1 liter
Prijs: € 3,29

Tijd voor de tweede rode wijn van deze avond. De huiswijn van de Aldi was ook in twee formaten verkrijgbaar. Bij het ruiken van de wijn denken we eigenlijk eerst dat de wijn niet meer goed is. “Het ruikt naar een muffe lucht in de kroeg aan het einde van de avond.” Niet erg uitnodigend dus… Maar dat dachten we bij de eerste wijn ook, dus er is nog hoop. Helaas wordt de hoop al snel vervlogen als we het eerste slokje nemen. Het smaakt als een slechte kroegwijn waarbij de wijn is verdund met water. We moeten erg ons best doen om überhaupt iets te proeven, omdat de smaak eigenlijk meteen is verdwenen in de mond. Kortom, een goedkoop wijntje. De wijn krijgt van ons een 4.

Franse huiswijn Albert Heijn

lcoholpercentage: 12%
Inhoud: 1 liter
Prijs: € 3,99

Na de teleurstelling van de vorige ronde hopen we nu toch maar op iets lekkers. We walsen de wijn om de geur goed los te laten komen. In tegenstelling tot de vorige wijn komt er bij deze een niet zo sterke geur naar boven. Toch ontdekken we als we goed ruiken een aangename, frisse sinaasappelgeur. Ook als we proeven valt de wijn goed in de smaak. Het wijntje voelt vol en stevig in de mond en de smaak is niet meteen weg bij een slok, maar blijft juist nog even hangen. “Een lekker wegslobberwijntje dat smaakt naar meer.” Eigenlijk hebben we niks op deze wijn aan te merken, dus hij krijgt van ons een welverdiende 8.

Huiswijn Coop

Alcoholpercentage: 12%
Inhoud: 1 liter
Prijs: € 3,69

De wijn van Coop ziet er wat lichter uit dan de andere wijnen. Als we ruiken worden we enthousiast van de frisse en nootachtige geur. Tijd om te proeven! Bij het nemen van de eerste slok zijn we verrast dat de wijn zo lang in de mond blijft hangen. “De wijn blijft een beetje op je tong tintelen.” Het is niet echt een wijntje dat je de hele avond kunt doordrinken, omdat er een redelijk sterke smaak loskomt. Omdat het een prima wijn is voorbij het eten, geven we de wijn toch een 7.

Cimarosa Merlot (Lidl)

Alcoholpercentage: 14%
Inhoud: 75 centiliter
Prijs: € 3,49

Deze geur is allesbehalve saai, want de wijn ruikt lekker kruidig en romig. Bij het nemen van een slokje proeven we eerst een kruidige, volle smaak, maar dit gaat helaas al snel over in een alcoholachtige nasmaak. “Het voelt alsof je tong wordt samengeknepen.” Het is een sterke wijn die je niet even lekker kan wegslobberen op de bank. De huiswijn van de Lidl krijgt van ons daarom een 6,5.

Conclusie

We hadden voorafgaand aan de test niet hele hoge verwachtingen van de huiswijnen, maar we kunnen aan het einde toch zeggen dat sommige huiswijnen nog helemaal niet zo slecht zijn. Pronkend op nummer 1 staat de huiswijn van de Albert Heijn. Het is een lekker vol wijntje dat je de hele avond door kan blijven drinken. Ook de huiswijnen van de Jumbo en Coop zijn prima als je toch liever voor een budget-wijn kiest. De wijn die je zeker moet laten staan in de schappen en eigenlijk verboden zou moeten worden, is de huiswijn van Aldi. Niet alleen de geur, maar ook de smaak is te vergelijken met een goedkope kroegwijn.

Voor het testpanel heb ik drie wijnliefhebbers opgetrommeld om de verschillende wijnen te testen. Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we alle wijnen blind geproefd. De prijzen bij de wijnen komen overeen met de standaardwijnflessen en niet de kleine flessen wijn van 25 centiliter op de foto.

Welke 'studenten'-maaltijd of -drank wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.