Ikea: € 1

Misschien wel de meest bekende ontbijtlocatie van Nederland. Natuurlijk kent niet elke stad een filiaal van de Zweedse meubelkrachtpatser, maar degenen die gemakkelijk toegang hebben tot dit blauw-gele spaanplaatparadijs kunnen rekenen op een prima ontbijtervaring.

Voor de prijs van een half biertje krijgt een arme student hier: een croissant, een (klein) afgebakken broodje, een plakje ham en een plakje kaas, een hardgekookt ei, een kuipje jam en boter en een kopje koffie dat je (volgens het bordje) ‘gerust nog een tweede keer mag vullen’. Voor een klein bedrag kun je je ontbijt aanvullen met extraatjes als twee pannenkoekjes of een omelet (beide € 0,95) of een plakje knapperige varkenshemel (€ 0,35). 

De kwaliteit van het eten is goed. Het croissantje heeft een mooi knapperige buitenkant en de smaak is prima. De extra pannenkoekjes zijn zeker een aanrader! De gezellige drukte, zelfs vroeg in de ochtend, geeft het geheel verder een prettige sfeer en na afloop kun je lekker in een kant-en-klaarwoonkamertje gaan zitten uitbuiken met een goed Zweeds boek. De goede prijs-kwaliteitverhouding en de verrassende hoeveelheid bezorgen dit ontbijtje een score van 8 uit 10 croissants! Hiervan raak je goed vol.

Hema: € 1*

Misschien wel de grootste ochtendvoerconcurrent van de Ikea, omdat het vaste ontbijt hier ongeveer dezelfde vorm heeft. Als je besluit je zuurverdiende euro bij de Hema uit te geven in plaats van de Ikea, kun je het volgende op je bord verwachten: een croissantje, een baguette met ei en een plakje bacon, jam, boter en een kopje koffie. Voor nog eens vijftig cent krijg je een glaasje sinaasappelsap of extra’s zoals een portie van twee pannenkoekjes. De kwaliteit van het eten is prima en vergelijkbaar met die van de Ikea, hoewel de basisportie bij de Hema iets groter is, met dank aan het flinke stuk stokbrood.

Het voordeel is hier dat in vrijwel iedere binnenstad een Hema is. Je ontbijtgezelschap zal voornamelijk bestaan uit andere studenten en de bewoners van de plaatselijke bejaardenflat, want zelfs als die rimpelige pretkoppen zich hun eigen kleinkinderen niet meer herinneren, weten ze de Hema prima te vinden. Dit ontbijt is praktisch gelijk aan dat van de Ikea, maar door de iets grotere porties en de betere bereikbaarheid voor studenten is een iets hoger cijfer op zijn plaats. Een 8,5 voor de Hema.

*Ten tijde van dit onderzoek kostte het ontbijtje bij HEMA nog € 1, inmiddels is dat € 2.

McDonalds: € 5,50

‘Wat de f#&*k moet ik hier nou weer mee!?’ Een letterlijke quote van het moment dat dit onbtijtje op onze tafel belandde. Er is ’s ochtends geen kip te vinden in deze snacktent (behalve in de nuggets natuurlijk) en dat heeft duidelijk een reden. Blijkbaar betaal je extra voor het druipende vet op je eten, want het ontbijt van de Mac is niet alleen veel duurder dan bij de Hema of Ikea, het is ook vele malen minder prettig. Voor een klein, klef croissantje, een zwetende Egg McMuffin, een kopje slappe koffie en wat sap betaal je al meer dan 5 euro. 

De croissant is nog te doen maar de McMuffin is een Amerikaanse vet-aanfluiting. Het is niet lekker en dan smaakt het nog beter dan het eruit ziet. Die lijpe Ronald met dat rode haar moet toch eens leren dat cheddar cheese niet hoort op een onbijt. Met wat wilskracht is dit menu nog net weg te werken, maar als je ook maar lichtelijk brak bent van een avondje stappen moet je ver uit de buurt blijven van de grote gele M.

Bakker Bart: € 5,35

Iedereen kent wel de heerlijke geuren die altijd uit deze broodzaak drijven. Op een plek waar zoveel fijne deegwaren worden bereid móet het haast wel goed ontbijten zijn, toch? Helaas heeft de Bakker Bart geen vast ontbijtmenuutje, waardoor je zelf aan sleutelen zal moeten om een mooi geheel te vinden.

Om deze tent toch goed te kunnen vergelijken met de overige restaurants, hebben we ook hier een belegd broodje en een croissant besteld. Bart doet echter niet aan simpele broodjes, dus een dergelijke combinatie zit je toch al gauw over de vijf euro heen. Het sinaasappelsap wordt hier wel vers geperst maar kost dan ook meer dan twee euro, twee keer zo veel dus als een compleet ontbijt bij de eerste twee restaurants.

Natuurlijk krijg je wel grotere en beter belegde broodjes, maar de kwaliteit is niet dusdanig beter dat het een verschil van vier euro kan verantwoorden (zes euro wanneer je ook nog sap neemt). Omdat er behalve de prijs niets fundamenteel mis is met dit ontbijt, verdient het alsnog een mooie 6.5.

Bagels & Beans: € 5,85

Bagels & Beans is een restaurantketen die erg populair is. Zoals de naam doet vermoeden specialiseert deze tent zich in het serveren van bagels en verschillende soorten koffie. De sfeer in het restaurant is huiselijk gezellig en dit is tot nu toe de enige ontbijtlocatie waar je als klant bediend wordt aan je tafel. Dit restaurant kent drie verschillende ontbijtmenu’s (allemaal tussen de € 5 en de € 8) maar avontuurlijke bezoekers kunnen zich wagen aan de meer bijzondere bagels.

Net als bij Bakker Bart betaal je hier flink meer dan ‘euro-restaurants’ maar hier is zowel het kopje koffie als het glas versgeperste sap bij de prijs inbegrepen. Je krijgt dus een bagel naar keuze, beleg (kaas en jam), koffie en sap. De kwaliteit van het eten is uitstekend en de bagels onderscheiden zich duidelijk van een normaal ontbijtje. Gratis WiFi is een mooi extraatje. De gezellige, rustige sfeer en het goede eten maken dit mijn favoriete ontbijtstop, maar de prijs van het ontbijt ligt hier te hoog om van een echte topper te kunnen spreken. Toch een mooie 7.5 voor de Bagels & Beans.

Conclusie

Als je een keer luxe en lekker je dag wilt beginnen is de Bagels & Beans verreweg je beste optie maar hier betaal je dan substantieel meer voor. De Bakker Bart heeft ook zijn charmes maar biedt simpelweg minder waar je geld. De Hema en Ikea geven je een prima ontbijt tegen een meer dan acceptabele prijs, en vechten dan ook om posities één en twee. Door de betere bereikbaarheid, de iets grotere porties en de goedkopere extra’s gaat de Hema er echter op het nippertje met het goud vandoor. Over de McDonalds praat ik niet meer.