Eerder testten we al de bubbels, maar een Oudejaarsavond is niet compleet zonder oliebollen. Wij haalden een voorraad bij de Albert Heijn, Aldi, Lidl, Jumbo en Bakkerij Bart.

Aldi
Prijs: € 1,79
Aantal stuks: 10 stuks
Calorieën per oliebol: 193 kcal

De oliebol lijkt op een stuk vlees en voelt aan als een rubberen bal. De bol is totaal niet luchtig, maar hartstikke stijf. Hij ruikt meer naar krentenbrood dan naar een oliebol. Wel stuitert de oliebol lekker, maar of dat positief is blijft de vraag. Na eenmaal een aantal happen van de bol te hebben genomen, zijn we het unaniem eens. De oliebol is hartstikke droog, heeft weinig smaak en de nasmaak is zurig. Dit is oud, zuur krentenbrood in de vorm van een bal, maar een oliebol is het zeker niet.Quote: "Hier zou ik m'n stufi niet aan verspillen."
Cijfer: 5.

Jumbo
Prijs: € 1,29
Aantal stuks: 6 stuks
Calorieën per oliebol: 196 kcal

Van een afstand zien de oliebollen er smaakvol uit. Maar wanneer de bol dichterbij het gezichtsveld in de buurt komt, blijft er weinig van het smaakvolle beeld over. Volgens velen moeten dit light oliebollen zijn; ze zijn te klein en te licht van kleur. De geur is gelukkig prima. De smaak daarentegen is saai, heel erg saai. De bollen bevatten weinig tot geen krenten en smaken daardoor niet naar meer. Wat ons betreft een dikke onvoldoende.Quote: "Een bier nasmaak, maar dan zonder het bier. Jammer."
Cijfer: 4.

Lidl
Prijs: € 1,79
Aantal stuks: 10 stuks
Calorieën per oliebol: 166 kcal

Eindelijk een oliebol die er wel goed uitziet. Een goudbruine knapperige korst, zo zien we het graag. Als we aan de oliebollen ruiken slaat de positieve stemming 180 graden om. De bol ruikt over datum, hij stinkt heel erg en de geur is heel erg zuur. We tasten toe en proeven een smerige, zure smaak. De krenten in deze oliebollen zijn niet ver te zoeken, die zitten namelijk allemaal aan de buitenkant. Aan de binnenkant van deze bollen geen enkele krent te vinden. Deze oliebollen vullen niet de maag, maar de prullenbak en zijn ronduit de smerigste.Quote: "Nou, best lekker... Als je er ketchup of chilisaus bij doet misschien."
Cijfer: 2.

Bakkerij Bart
Prijs: € 4,50
Aantal stuks: 6 stuks
Calorieën per oliebol: onbekend

Nadat iedereen een oliebol heeft gepakt, zijn we al snel geneigd onze vette vingers aan het iets af te vegen. De oliebollen zijn vettig, maar wel lekker zacht van structuur. De oliebollen smaken erg goed, er zitten veel krenten in en de oliebol is niet te vet van smaak. Dit is hoe een echte, authentieke oliebol van je grootmoeder smaakt.*Quote: "Dit is de enige oliebol die ik helemaal heb opgegeten."
Cijfer: 8.* In tegenstelling tot de andere, geteste oliebollen zijn de oliebollen van Bakkerij Bart door de bakkerij zelf in olie bereid.

Albert Heijn
Prijs: € 2,39 (€ 1,39 in de bonus t/m 31 december)
Aantal stuks: 8 stuks
Calorieën per oliebol: 209 kcal

Ondanks vier oliebollen achter de kiezen te hebben, maken we plaatst voor de vijfde, laatste bol. De bol ziet er goed uit, maar hij is wel klein van formaat. De geur is lekker, al ruikt de bol wel meer naar appeltaart dan naar oliebol. Met veel moeite nemen we de eerste hap, aangezien er amper door de dikke, taaie korst te komen is. Eenmaal de korst doorgekomen treffen we een zuur en hard krenten- en appelgoedje aan. Er zitten absurd veel krenten in deze oliebollen en dat is wel een voordeel, ondanks het kleine formaat en de dikke korst.Quote: "Jammie, gefrituurde appeltaart."
Cijfer: 6,5.

En de winnaar is...

Bakkerij Bart! Met de verse, in olie gebakken oliebollen wint natuurlijk de Bakkerij Bart. De oliebollen van Bartje zijn zacht van structuur en smaken naar echte, authentieke oliebollen. Een nadeel aan de oliebollen van Bakkerij Bart is de hoge prijs; voor zes bollen betaal je maar liefst €4,50. Voor studenten met een minder hoog budget zijn de oliebollen van Albert Heijn een prima alternatief. Voor € 2,39 (bonusprijs € 1,39) ben je de gelukkige eigenaar van acht, kleine, goed gevulde bollen.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de oliebollen blind getest. De oliebollen zijn door één persoon geserveerd waarbij de borden zijn genummerd. De zakken met oliebollen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste oliebollen konden koppelen.

 

Coverbeeld: Pixabay/Eliens