Verkade

Prijs: € 2,09
Inhoud: 135 gram
Kcal per 100 gram: 559

Het eerste dat opviel bij deze chocoladeletter was de verrukkelijke geur die ons tegemoet kwam tijdens het verdelen van de stukjes. Vol enthousiasme begon iedereen aan de eerste hap, maar de pret werd al snel bedorven doordat de letter ‘zo hard als een baksteen’ was en Wendy en Anne bang waren dat hun tanden zouden afbreken. Gelukkig was de smaak wel hartstikke goed, daar was iedereen het met elkaar over eens. Denise vond hem ‘erg lekker, hij smelt zo lekker in je mond’ en de rest sloot zich hierbij aan.

Plus

Prijs: € 1,39
Inhoud: 135 gram
Kcal per 100 gram: 543

Het viel meteen op dat deze letter een stukje dunner was dan de vorige, gelukkig was hij daardoor ook ‘een stuk minder destructief voor je gebit’. Wendy vond deze letter wel lekker, maar een stuk minder dan de vorige. Ook Denise was er iets minder enthousiast over en vond dat hij een stuk minder romig was en dat hij een nare nasmaak achter in je keel gaf. Anne proefde eigenlijk vrij weinig verschil en vond deze ook prima te eten.

Lidl

Prijs: € 0,99
Inhoud: 135 gram
Kcal per 100 gram: 546

Deze letter was gelukkig ook goed af te bijten, dus de panelleden kregen er al meer vertrouwen in dat ze de avond met een heel gebit zouden doorkomen. De smaak was heerlijk zoet en miste ‘die bittere ondertoon die de vorige letters wel een beetje hadden’, aldus Denise. Wendy was ook gelukkig met deze letter en vond hem stukken beter dan de vorige. Anne snapte niet zo goed waar Wendy en Denise het toch de hele tijd over hadden, want: “Chocolade is chocolade en alle drie de letters zijn gewoon verdomde lekker.”

Albert Heijn

Prijs: € 1,89
Inhoud: 175 gram
Kcal per 100 gram: 555

Na de eerste hap neemt Anne de woorden terug die ze zojuist uitgesproken heeft. “Oké guys, nu proef zelfs ik een duidelijk verschil met hiervoor. Knetter, wat is deze letter lekker zeg!” De andere twee panelleden delen Annes enthousiasme en vinden dat deze letter duidelijk de allerlekkerste is tot nu toe. Deze letter is niet alleen lekker zoet, maar ook romig en zacht en zonder rare nasmaak. Anne denkt zelfs een vleugje Nutella te proeven, maar erg duidelijk is dit niet.

Boni

Prijs: € 0,99
Inhoud: 135 gram
Kcal per 100 gram: 548

Zodra de stukjes van deze letter rondgingen, betrokken de gezichten van Wendy en Denise al; “Gadver, dit stinkt, echt zo’n vieze cacaobonen-geur.” Wendy vond de smaak ook het minst lekker tot nu toe en werd er zelfs een beetje misselijk van. Denise was het er mee eens en vond deze letter ook stukken minder lekker dan de vorige. Anne was het met geen van beide eens en vond dat ze zich niet zo moesten aanstellen. Ze gaf toe dat het niet de lekkerste letter was, maar ze vond hem wel romig en prima smaken.

Conclusie

De drie panelleden waren het er unaniem over eens dat de vierde chocoladeletter het lekkerste was. Dus lieve Sint, Piet en chocoladefreaks: koop voortaan al jullie chocolade letters bij Albert Heijn, want deze letter is niet alleen lekker zoet, maar ook romig en zacht. Op de tweede plaats staat de letter van Verkade. De smaak was heerlijk, maar de letter was veel te hard, waardoor het een gevecht was om een stukje af te bijten zonder dat er stukjes tand door de lucht vlogen. De chocoladeletter die je maar beter niet kunt kopen, is die van Boni. Van de geur werd niemand vrolijk en de smaak maakte het er allemaal niet veel beter op. Jammer, maar helaas!

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben wij de chocoladeletters blind getest. De letters werden telkens door één persoon geserveerd, waarbij ze genummerd waren. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.

Welke 'studenten'-maaltijd of -drank wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.