AH Basic

Inhoud: 1000 gramCalorieën per 100 gram: 160 kcalPrijs: € 2,89


Hmm, deze bami zit niet heel erg vol. “Het ruikt naar brood,” zegt panellid R, terwijl ze met haar neus boven het bakje hangt. “En het smaakt naar niks”, vult panellid M aan. Ook de smaak van deze bami is niet erg veelbelovend voor de rest van de bami’s die op tafel staan. Hij is absoluut niet goed gevuld en dat proef je ook. “Als je deze als avondmaal wil eten, moet je er echt wat bij nemen. Een stokje saté bijvoorbeeld. En een enorme bak pindasaus, want zonder is deze echt niet te doen.” Nee, het panel is niet enthousiast en is vooral bang voor wat er nog moet gaan komen… Geen goed begin!

Daily chef bami goreng (Hoogvliet)

Inhoud: 350 gramCalorieën per 100 gram: 169 kcal Prijs: € 2,39


“Oh dit ruikt echt naar de Chinees!” roepen wij uit, als dit bakje uit de keuken komt. De geur is veelbelovend en de bami ziet er ook goed uit, maar de smaak is twijfelachtig. “In vergelijking met de eerste vind ik hem erg lekker, maar dat kan ook niet anders.” Toch zijn we niet meteen overtuigd. Wel valt op dat de bami goed gevuld is. “De groente komt goed naar boven. Er zit hier denk ik een hoop prei in.” De prei valt goed, maar meer proeven we eigenlijk niet aan deze bami, ondanks de goede geur.

Jumbo bami goreng

Inhoud: 450 gramCalorieën per 100 gram: 186 kcalPrijs: € 3,19


Als bami 3 op tafel komt, wordt het testpanel direct enthousiast. “Deze ziet er veruit het lekkerst uit, hier heb ik hoge verwachtingen van,” roept R uit, met haar mond nog vol van bami 2. Deze bami ruikt niet naar de Chinees, eerder naar zelfgemaakte bami. Krijg je gasten en wil je ze laten denken dat je uren hebt staan zwoegen in de keuken, dan kun je ze dus het beste deze bami voorschotelen. De smaak is ook erg goed. Er zit veel vlees in, je proeft bij ieder hapje wel wat. De smaken van het ei en de groenten komen goed naar boven. “Hier zit écht veel in. Je hoeft er niet eens wat bij te eten! Hij is echt lekker!”, concludeert het panel.

Albert Heijn huismerk

Inhoud: 450 gramCalorieën per 100 gram: 130 kcalPrijs: € 3,59


Deze bami ruikt naar kruidenmix die je over de bami heen moet gooien als je het zelf maakt. De bami ruiken we dan weer niet echt. Wel valt op dat deze bami er romig uitziet. Geen droge kost dus, maar smaakt dat ook goed? We nemen allemaal een hap en kijken elkaar verwachtingsvol aan. “Hmm… Hij smaakt eerder klef dan romig… En een beetje pittig. Ze zijn wel uitgeschoten met die kruidenmix, zeg…” Wel krijgt deze bami punten voor het feit dat ‘ie goed gevuld is. Ook zit er wortel in, wat het panel wel kan waarderen. De ham smaakt dan weer niet heel vers, “maar,” zegt panellid S, “ik vind dat het vlees ook niet vers smaakt als je bami bij de Chinees haalt…”

Chef Select bami (Lidl)

Inhoud: 1000 gramCalorieën per 100 gram: 145 kcalPrijs: € 2,89


“Deze ruikt heel vreemd”, merkt panellid R op als ze weer met haar neus boven het bakje bami hangt. Waar de bami dan precies naar ruikt, weten we niet zo goed, maar woorden als ‘gras’ en ‘tuinkruiden’ passeren de revue. Hij ruikt in ieder geval groenig, maar we zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de smaak. En die valt ons een beetje tegen. Hij smaakt wat droog en hij is niet heel goed gevuld. Een heel verschil dus met de vorige bami! Hier moet je juist goed zoeken naar de groenten of een stukje vlees. En als je het dan hebt gevonden, is het allemaal nogal droog.

Conclusie

De bami van de Jumbo was verreweg het lekkerst en deze komt dus als winnaar uit de test. Hij is goed gevuld en ziet er ook nog eens goed uit. In iedere hap die we namen, zaten wel groenten of stukjes vlees. Een ideaal snel maaltje dus! geen Jumbo in de buurt? De bami van het huismerk van Albert Heijn is ook een goede optie. Hij is misschien een beetje pittig, maar over all is deze bami goed te doen. Als derde komt de bami van Daily Chef (Hoovliet) uit de test, als vierde die van Chef Select (Lidl) en de bami van AH Basic sluit de rij. Het testpanel vond het opvallend dat het AH huismerk en AH Basic zo van elkaar verschilden. De bami van AH Basic krijgt volgens het panel echt een 1: “die was niet te doen.”We hebben de verschillende bakjes bami uiteindelijk ook nog even voor het ultieme testpanel gezet, namelijk poes Goofy. We gaven hem de keuze uit verschillende bakjes, en na even snuffelen, besloot ook de kat voor de bami van de Jumbo te gaan. Een duidelijke winnaar dus!

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben wij de magnetron-bami blind getest. De magnetron-bami werd telkens door één persoon geserveerd, waarbij ze genummerd waren. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.

Bami kat


Welke 'studenten'-maaltijd of -drank wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.