Elke twee weken test Studenten.net een typische ‘studentenmaaltijd’ of ‘studentendrank’. Dit keer waagden we ons aan kant-en-klare pannenkoeken, geschikt voor elke gemakzuchtige student.

Om tot een weloverwogen oordeel te komen, heb ik mijn huisgenoten lastiggevallen met deze zware klus. Het is aan hen om vijf soorten kant-en-klare pannenkoeken te proeven zonder beleg, een kale pannenkoek dus. De pannenkoeken zijn netjes, zoals het volgens de verpakking hoort, dertig seconden verwarmd in de magnetron.

Jumbo huismerkPrijs: €1,99Gewicht: 600 gram, 8 stuksAantal calorieën per stuk: 175kcal

De verpakking is simpel maar doeltreffend, helaas kan dat niet gezegd worden over het uiterlijk van de pannenkoeken. De kleur is vaal en nodigt niet uit tot het nemen van een eerste hap. Tegen beter weten in wordt toch de eerste hap genomen, om er meteen spijt van te hebben. In plaats van de verwachte pannenkoekensmaak proef je een rare, zoete Brinta-pap en word je 'beloond' met een vieze en zompige nasmaak. Nee, deze Jumbo pannenkoeken zijn geen succes en moeten het qua eindcijfer doen met een krappe 4.Quotes: "Smaakt nog viezer dan die eruitziet.""Ik word er een beetje droevig van."

EuroshopperPrijs: €0,99Gewicht: 600 gram, 10 stuksAantal calorieën per stuk: 225 kcal

De verpakking is met een beetje goede wil minimalistisch te noemen, maar zeg nou zelf: pannenkoeken in een vierkante verpakking?! De pannenkoeken zijn aan de kleine kant en zien er mooi egaal uit. Ze lijken niet exact op een zelfgebakken exemplaar, maar het komt aardig in de buurt. Helaas is de geur zurig en doet het denken aan een opgewarmde augurk. De smaak is niet veel beter; een hap meel met water. Hoger dan een 3 scoort deze pannenkoek daarom niet.Quotes: "Mooi uiterlijk, maar geen inhoud.""Een echte man eet geen kleine pannenkoek."

Plus huismerkPrijs: €2,09Gewicht: 600 gram, 8 stuksAantal calorieën per stuk: 203 kcal

De verpakking is slecht ontworpen. De Plus heeft geprobeerd de verpakking abstract vorm te geven, maar dat is niet gelukt. Qua uiterlijk heeft deze pannenkoek twee gezichten; aan de ene kant een gladjanus en aan de andere kant een maanlandschap met de benodigde kraters. Daarnaast zijn ze niet soepel en breken snel. De pannenkoek heeft wel smaak, maar de nasty nasmaak is erg jammer. Toch scoort deze tot nu toe het beste met een 5.Quotes:"Help, hij breekt.""Als het moet, kan ik deze wel opeten."

JanPrijs: €2,29Gewicht: 540 gram, 8 stuksAantal calorieën per stuk: 164 kcal

De verwachtingen van de Jan pannenkoeken zijn hooggespannen. Niet alleen zijn deze pannenkoeken qua prijs een hoogvlieger, ook durven meerdere supermarkten het aan om dit merk te verkopen. De verpakking oogt gezellig, druk en creatief. Ook wat betreft het uiterlijk van de pannenkoek zit het wel goed. De Jan pannenkoek breekt niet, is gemakkelijk op te rollen en de rare witte streep over de pannenkoek heeft zo z'n charme. Tot onze spijt is er aan de smaak niets charmants. Door de overheersende plasticsmaak lijkt het alsof je de verpakking opeet en de nasmaak is al helemaal niet te versmaden. Deze pannenkoek eindigt met een 2.Quotes:"Jan is net een meerdere malen aangereden kat.""Is dit een productiefout?"

Albert Heijn huismerkPrijs: €1,99Gewicht: 540 gram, 8 stuksAantal calorieën per stuk: 165 kcal

De verpakking is neutraal, maar heeft geen uitstraling. De pannenkoeken hebben een mooi gebruind kleurtje en een gestroomlijnde vorm, helaas zijn ze wel aan de dunne kant. Daarnaast zijn de pannenkoeken erg elastisch en daardoor leuk om mee te spelen. De smaak is prima te doen, maar niet erg speciaal. De 'Appie Happie' pannenkoeken komen weg met een 5,5.Quotes:"Ik voel het, deze gaat het verschil maken!""Minder smaak, maar ook minder chemisch dan de rest."

En de winnaar is...Met een 5,5 komt de Albert Heijn als beste uit te test. De smaak is niet geweldig, maar gelukkig wel een stuk minder chemisch dan de rest. De grote verliezer is de Jan pannenkoek en bevestigt daarmee dat smaak niet te koop is. De eindconclusie? Het maakt niet uit welk merk je koopt, kant-en-klare pannenkoeken zijn nooit zo lekker als zelfgemaakte. Wel kun je de smaak van de kant-en-klare variant goed verbloemen met de benodigde liters stroop en stapels poedersuiker.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de pannenkoeken blind getest. De pannenkoeken zijn door één persoon opgediend waarbij de borden zijn genummerd. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste pannenkoeken konden koppelen.Welke 'studentenmaaltijd' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net