Het is officieel weer oké om je te buiten gaan aan wintervoedsel. Natuurlijk denken we dan meteen aan de über-Hollandse stamppot boerenkool, al dan niet voorzien van worst. Maar studenten hebben weinig tijd om te stampen en van alleen die pot word je ook niet vrolijk. De magnetron biedt uitkomst. Dit keer test Studenten.net kant-en-klare boerenkoolstamppot.

Supercoop
Prijs: €3,09

Coop boerenkool

Het is groen en het ruikt vreemd. Dit is geen raadseltje maar een beschrijving van de prut die voor ons staat. De kleur van de stamppot klopt nét niet, maar dan is het ook nog niet in de magnetron geweest. Na het opwarmen ligt er een vies plasje op de boerenkool, maar met wat roeren is dat zo verholpen. Jammer dat de smaak niet beter geroerd kan worden. Het chemische smaakje gaat wel erg goed samen met de gifgroene kleur, maar daar houden de pluspunten ook wel op. De worst is flauw en weet het gehele pakket nauwelijks naar een hoger niveau te tillen. Geen goed begin voor ons stamppotavontuur dus.

Jumbo
Prijs: €2,99

Jumbo boerenkool

Volgens de één ruikt dit als de gebruikte maandverbandafdeling van de vuilnisbelt op een hete zomerdag, volgens de ander ruikt het best een beetje naar boerenkool. Als iemand met zekerheid kan zeggen waar dit precies naar ruikt, hoor ik het graag. De smaak is beter dan de geur zou doen vermoeden. Het is niet per se smerig, maar dat is dan ook meteen het grootste pluspunt. Ook dit smaakt chemisch, maar de nasmaak is minder overheersend. Het bijgevoegde worstje is daarentegen verrassend goed te pruimen. Dat komt voornamelijk door de ‘jus’, die eigenlijk gewoon naar barbecuesaus smaakt. Zonder het sausje zou ook dit gedeelte van het pakket niet de moeite waard zijn.

Lidl
Prijs: €2,49

Lidl boerenkool

Ik was er van overtuigd dat we boerenkool hadden ingekocht in plaats van soep. Toch komt dit groene drankje niet eens in de buurt van stamppot. Zelfs roeren werkt hier niet. Het voelt veel te vloeibaar en kleverig in je mond en wat smaak betreft is er niets aanwezig wat aan een echte stamppot doet denken. Volgens de verpakking horen er ergens in deze drek ook nog spekjes verstopt te zitten, maar we hebben alleen een stel piepkleine, ondefinieerbare bruine stukjes kunnen vinden. Ze smaken verschrikkelijk. Het kleine piemelworstje dat bij de boerenkool kwam, is al niet veel beter. Het springt letterlijk uit zijn vel wanneer je er in prikt met je vork, en smaakt eigenlijk alleen erg zout. Het slechtste pakket tot nu toe.

Albert Heijn
Prijs: €2,99

albert heijn boerenkool

De eerste voldoende die we weggeven vandaag. Het ziet er tenminste nog enigszins uit als echte stamppot en is de eerste substantie die niet stinkt. Het ruikt eigenlijk nergens naar, maar dat mag de pret niet drukken. De kleur is geloofwaardig boerenkoolachtig, een verademing na de aanfluiting van de Lidl. De smaak is nog steeds verre van lekker, maar niettemin de beste tot nu toe. De aardappel/boerenkool-verhouding lijkt zowaar goed afgestemd, wat waarschijnlijk ook de reden is van de geloofwaardige kleur. De worst is hard en knapt net als die van de Lidl open wanneer je er iets te hard naar kijkt, maar smaakt in ieder geval een stukje beter. De jus heeft een vreemde, zoetige nasmaak, die helaas afbreuk doen aan het geheel. Toch geen onaardige totaalscore.

Unox
Prijs: €3,99

Unox boerenkool

Unox is wat naam betreft natuurlijk de torenhoge favoriet. Door onze blinde manier van testen weten wij niet welk van de pakketten van het bekende A-merk is, maar de worst verraadt het al snel. Dit is namelijk de enige worst die echt lekker is en de smaak is onmiskenbaar Unox. De boerenkool zelf is vergelijkbaar met die van Albert Heijn. Een degelijke aardappel/boerenkool-verhouding en een zachte smaak, zorgen voor niet geheel negatieve mondbelevenis. De nasmaak is niet prettig maar een klein hapje worst doet wonderen. Qua looks gebeurt ook hier weinig bijzonders. Net als de andere merken is dit overduidelijk geen echte stamppot, maar het ziet er nog enigszins appetijtelijk uit. De prijs van zo’n vier euro is echter een grote afknapper.

En de winnaar is...Geef geen geld uit aan kant-en-klare boerenkool. Zelfs het product dat ons het best beviel, is volgens geen enkele standaard lekker te noemen. Blijkbaar is stamppot boerenkool gewoon niet geschikt om verwerkt te worden tot een magnetron klaar pakketje. Als je boerenkool wilt, raad ik je aan je moeder of oma lief aan te kijken en te hopen op een echte Hollandse maaltijd. Als je je dan toch aan de microgolf-rotzooi wilt wagen, is het A-merk de beste optie. Het relatief hoge prijskaartje is lichtelijk een afknapper, maar voor de rest is Unox gewoon de beste keuze. De boerenkool is van hetzelfde niveau als die van de AH, maar de superieure worst bezorgt het A-merk toch de overwinning. Voor degenen die graag een euro willen besparen is het Albert Heijn huismerk ook een optie.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de boerenkool blind getest. De boerenkool is steeds door één persoon opgediend waarbij de borden zijn genummerd. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste boerenkool konden koppelen.Welke 'studentenmaaltijd' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net