Elke maand test Studenten.net een 'studentenmaaltijd'. Een geliefde maaltijd onder studenten is pasta pesto. Daarom test Studenten.net deze week huismerk pesto's. Met welke pesto moet jij voortaan je pasta op smaak brengen? In menig studentenkeuken wordt pasta bereid. Elke denkbare variant passeert de revue, maar pasta pesto scoort altijd. Bij de gekookte pasta hoeft alleen pesto met crème fraîche worden toegevoegd. De gevorderde koker onder studenten doet er nog gebakken courgette, tomaatjes of andere groente bij.

Digros: Pesto alla GenovesePrijs: €0,99Calorieën per 100 gram: 592 kcalGewicht: 190gBewaren: in de koeling

Ondanks dat de houdbaarheidsdatum van dit potje pesto nog lang niet verstreken is vragen een aantal proevers zich toch af of het nog goed is. De pesto ziet er klonterig en onsmakelijk uit. De smaak van de pesto is erg zuur en de nasmaak is daarom niet al te best. Quotes:"Lijkt op een verrotte waterplant.""Dit is niet lekker zuur, maar gewoon vies!"

Albert Heijn: Pesto alla GenovesePrijs: €1,82Calorieën per 100 gram: 450 kcalGewicht: 2 potjes van 90gBewaren: in de koelingBereiding: smaakmaker in verschillende gerechten

Deze pesto van het Albert Heijn huismerk is lichtgroen van kleur en heeft een milde smaak, iets te mild naar mening van een aantal proevers. De smaak van basilicum mist, daarentegen is de kaas goed proefbaar. Deze pesto is naar verhouding tot de andere pesto’s de duurste wat waarschijnlijk komt doordat de potjes per twee verpakt zijn. Quote:"Dit zou ik wel in een bordje pasta lusten."

C1000: Pesto alla GenovesePrijs: €1,29Calorieën per 100 gram: 407 kcalGewicht: 130gBewaren: in de koeling

'Lekker' is de eerste reactie van een aantal proevers. De pesto ziet er goed uit en heeft een dikke structuur. De verhouding tussen basilicum en de Parmezaanse kaas is precies goed. Een minput aan deze pesto is dat de nasmaak een beetje zurig is. Quotes:"Niet heel pittig, maar wel lekker.""Nog een lepeltje graag!"

Hoogvliet: Pesto alla GenovesePrijs: €1,10Calorieën per 100 gram: niet bekendGewicht: 190gBewaren: in de koeling

Deze donkergroene pesto bevat erg veel olijfolie, het gebruik van een zeef is dan ook geen overdaad. De basilicumblaadjes zijn niet goed fijn gemaakt, waardoor er hier en daar nog hele takjes komen bovendrijven. De pesto heeft een vrij bittere smaak en valt daarom niet bij alle proevers in de smaak. Ook de vele vezels en de draadjes boeken geen succes. Quote:"Kijk, dit is nou echt lekkere fabriekspesto."

Jumbo: Pesto alla GenovesePrijs: €1,49Calorieën per 100 gram: 407 kcal Gewicht: 130gBewaren: in de koeling

In de pesto van de Jumbo zit naar verhouding te veel suiker (per 100g pesto 4,2g suiker). Dit maakt dat een aantal proevers deze pesto te zoet vonden. De structuur van de pesto is goed, niet te dik en niet te waterig. De pesto ruikt sterk naar basilicum, terwijl tijdens het proeven ook de kaas goed aanwezig is.Quotes:"Niet heel speciaal." "Beetje flauw."

En de winnaar is...De lekkerste pesto’s uit deze selectie zijn die van C1000 en Albert Heijn. De C1000-pesto is meer bestemd voor de liefhebbers van pittige pesto’s. De smaakmaker van de Albert Heijn is milder en romiger. Beide pesto’s hebben een dikke structuur en de verhouding tussen kaas en basilicum is goed. De pesto van de Jumbo komt op de tweede plaats. De suiker geeft de pesto een flauwe ietwat zoete smaak. De nasmaak wordt door de meeste proevers niet lekker gevonden. De smaakmakers van de Hoogvliet en de Digros komen op een gedeelde laatste plaats. De pesto van de Hoogvliet is veel te waterig en heeft een vreemde structuur. Het uiterlijk van de Digros-pesto is er niet veel beter op. De pesto is veel te dik en ziet er niet aantrekkelijk uit. Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de pesto’s blind getest. De pesto’s zijn door één persoon opgediend waarbij de borden zijn genummerd. De verpakkingen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste pesto konden koppelen.