Ondanks deze mooie woorden is het testpanel toch een beetje sceptisch, wij hebben namelijk al moeite met het uitspreken van de naam. Bezzerwizzer klinkt als een Duitse beterweter, maar dat is volgens ons Duitse huisgenootje niet de letterlijke vertaling. Ondanks de twijfels over de merkwaardige naam wacht het vierkoppige testpanel vol smart op de eerste ronde. Vooral Glenn kan niet wachten: “Dit lijkt me een spel waarbij jullie hele domme antwoorden gaan geven, waar ik jullie nog heel erg lang mee kan pesten.”

 

Wat zijn de spelregels?

Vol verwachting wordt de verpakking van de zware doos opengemaakt en komen we tot de conclusie dat er eindelijk een spel is wat ook aan meisjes denkt: naast de standaardkleuren rood, blauw en groen is er namelijk ook een felroze pion present! Ook over de rest van het design zijn we tevreden: “De naam klinkt nogal cheap, maar het spel ziet er zakelijk en strak uit. Mogen wij dit wel spelen? Is het niet meer bedoeld voor óf hele slimme mensen óf rijke stinkerds?” vraagt Luuk zich hardop af. Nadat alles is uitgepakt en klaar is gelegd wordt de handleiding – bestaande uit welgeteld één stuk papier - erbij gepakt. Kort gezegd vormen de spelers twee, drie of vier teams bestaande uit één of meerdere spelers en krijgen ze per team een eigen pion, categoriebord, twee Bezzerwizzer-stenen en een Zwap-steen.

De 20 categoriestenen worden in een zakje gestopt en aan het begin van elke ronde graait elk team er zonder te spieken vier stenen uit. De categoriestenen worden met icoontje naar boven op de vier vakjes van het teambord gelegd. De truc is om hier de categorie waar je denkt veel van af te weten, op vier punten te leggen en de rubriek waar je het minst van weet, voor één punt te spelen. Daarnaast heeft elk team nog twee Bezzerwizzer-stenen waarmee ze de vraag van een ander team kunnen beantwoorden. Met de Zwap-steen kun je twee categorieën omwisselen tijdens het spel, wanneer je een bepaalde categorie liever voor een ander puntenaantal wil spelen. Het spel heeft een winnaar wanneer een team het eindvak heeft bereikt.

 

Hoe verloopt het spel?

Luuk mag beginnen en speelt de categorie ‘film’ voor één punt. Ondanks dat hij dacht hier niet zoveel vanaf te weten, mag hij toch een vakje vooruit. Zelfs hij weet de naam van het oranje animatievisje dat vanuit de oceaan in het aquarium van een tandarts belandde. Glenn maakt kenbaar zijn Zwap-steen te gebruiken en komt er net te laat achter welke verspreking hij maakt: “Ik zwaffel - nee zwappel! - mijn politiek voor jouw vraag over samenleving.”Na de eerste ronde van vier vragen te hebben gespeeld, mag iedereen opnieuw categoriestenen pakken. Javier verbaast zich vooral over de keuze van Glenn: “Knap hoor, dat je aardrijkskunde voor vier punten speelt. Was jij net niet degene die de hoofdstad van Argentinië niet wist?”

Javier heeft het spel alleen nog niet helemaal door, de Zwap-stenen kun je juist inzetten om een ander dwars te zitten. Door een categorie waarin je tegenstander goed is om te wisselen voor een andere vraag, voorkom je namelijk dat je ingemaakt wordt. “Als ik nu Zwap, word ik er niet veel beter van, maar jij wel heel veel slechter! Het spel wordt pas echt leuk als je door hebt hoe je de B- en Z-stenen tactisch kunt inzetten”, aldus Luuk.

 

Oordeel

Na een potje te hebben gespeeld, spelen we het spel al snel voor een tweede en derde keer; want ja, dit spel is leuk! Bezzerwizzer is een soort van Triviant, maar dan een stuk leuker omdat je zelf in de hand hebt met welke vragencategorie je punten scoort. Daarnaast zijn de vragen zo recent dat er van je wordt verwacht dat je weet wat een #selfie is en secretaressedag tot de categorie ‘traditie en geloof’ behoort. Ook de vragen uit de categorie ‘taal’ zijn vaak leuke doordenkertjes; iemand die toevallig weet bij welke eenheid van frequentie je ook een auto kunt huren?De geluksfactor is bij dit spel erg hoog, omdat er een erg groot verschil zit in het niveau van de vragen. Met een beetje mazzel hark je zo de punten voor de literatuurvraag binnen door het stripfiguur te noemen dat een tatoeage van een anker heeft en gek is op spinazie, maar je kunt ook pech hebben door niet te weten wat de schrijversnaam van Hendrik-Jan Marsman is.

Ook zijn de makers van het spel fan van Wagner, aangezien we al drie muziekvragen over deze componist tegenkwamen, en gaat de categorie sport en spel bijna uitsluitend over voetbal. Het spel Bezzerwizzer is een absolute aanrader en in combinatie met wat alcoholische versnaperingen brengt het heel wat creatieve antwoorden voort. Daarnaast zijn de leden van dit testpanel dankzij dit spel zulke getrainde beterweters geworden, dat ook de spelfabrikant het moest ontgelden en die werd betrapt op een enorme fout… (zie foto!)

 

In het kort

Spel: Bezzerwizzer
Fabrikant: Bergsala Enigma
Aantal spelers: 2-4 of in teams tot 8 spelers
Leeftijd: Vanaf 15 jaar
Spelduur: ca. 45 minuten
Prijs: € 39,99