De winter staat weer voor de deur, dus dat betekent een dikke jas aan, door de stevige wind ploegen met je fiets en vooral: snert, oftewel erwtensoep. Dat maak je natuurlijk niet zelf, want daar ben je veel te lui voor (geef het maar toe), dus koop je een blik goedkope budgetsnert. Om die onverteerbare zooi nog enigszins eetbaar te maken, koop je er dan maar een Gelderse rookworst bij. Maar welke rookworst moet je nou hebben om je soep zo smaakvol mogelijk te maken? Hier lees je welke rookworst als beste uit de test komt.

Albert Heijn huismerkPrijs: €1,39Inhoud: 200 gram

De rookworst van de grootste supermarkt van Nederland ziet er niet heel bijzonder uit; een nogal donkere kleur, met verder weinig opvallende kenmerken. Het testpanel verwacht er daarom ook niet veel van. Schijn bedriegt, want de rookworst van Albert Heijn valt zeer goed in de smaak. De worst is lekker sappig, heeft een zachte, lekkere smaak en een goede structuur. Ook is de worst lekker zout, wat de smaak ten goede komt. Ook het velletje van de worst is goedgekeurd, want die is zacht en absoluut niet taai. Het testpanel is blij verrast met deze rookworst (“Ik neem nog een stukje”) en is benieuwd of deze kwaliteit nog kan worden overtroffen.

UnoxPrijs: €1,95Inhoud: 275 gram

De rookworst van het welbekende A-merk is wat lichter van kleur en ziet er daarom wat smakelijker uit die van de Albert Heijn. De smaak valt echter wat tegen. De worst is wat zuurder en droger dan die van Albert Heijn, wat niet erg in de smaak valt bij het testpanel. Ook is hij veel minder sappig. Het testpanel moet er niet aan denken om deze rookworst in zijn geheel naar binnen te werken: een kwart of een halve worst is meer dan genoeg. De algemene conclusie is dat de rookworst van Unox zeker niet slecht is, maar toch iets minder lekker dan die van Albert Heijn.Quotes van het testpanel: “Deze ligt lekker in de hand.”“Het is belangrijk dat je je worst goed kan plaatsen.”

Baroni, Lidl huismerkPrijs: €1,19Inhoud: 275 gram

De rookworst van de Lidl ziet er een beetje raar uit. De kleur is nogal chemisch en het geheel heeft wel iets weg van een gerookte leverworst. Ook qua smaak stelt de rookworst van Lidl teleur. De worst is droog en erg smaakloos. Ook is de worst te hard, waardoor het eten ervan nog een flinke opgave is. Het testpanel weigert veel woorden aan deze rookworst vuil te maken, behalve “het lijkt wel een Euroshopperworst”, en nomineert het tot de slechtste rookworst in deze test tot nu toe.

Jumbo huismerkPrijs: €1,59Inhoud: 275 gram

De rookworst van de Jumbo ziet er erg goed uit; een mooi kleurtje, waardoor het iets wegheeft van een netjes afgewerkte kipgrillworst. Ook ruikt de worst erg lekker.De smaak valt, zeker na de teleurstelling van de vorige ronde, zeker niet tegen. “Goed sponzig”, horen we iemand zeggen. De worst smaakt lekker, is een beetje pittig en bevat genoeg vocht. Wel is de worst een beetje zuur, wat dan weer wat minder in de smaak valt bij het testpanel. Maar al met al is de rookworst van Jumbo zeer degelijk; een prima aankoop voor als je een goede toevoeging aan je snert zoekt.

HemaPrijs: €2,25Inhoud: 200 gram

De rookworst is het uithangbord van Hema; ze zijn er groot mee geworden, het is een handelsmerk, een begrip geworden. De rookworst heeft de Hema een plek verschaft in de Nederlandse maatschappij en is zelfs onderdeel geworden van onze cultuur. Dat zal toch niet zonder reden zijn, zou je denken. Al die mensen die zo dol zijn op de Hema-rookworst kunnen toch niet allemaal gek zijn?Nou, blijkbaar wel, want de worst van de Hema valt zwaar tegen. De worst ziet er, eenmaal doormidden gesneden, niet uit; er zitten allemaal witte stukjes in die niet bepaald de eetlust opwekken. Ook is duidelijk dat het een vette hap is; het vet druipt uit de worst als je erop drukt. Naast het nogal onsmakelijke uiterlijk is de smaak van de worst niet veel beter. De worst smaakt een beetje naar vis, wat allesbehalve in de smaak valt. Ook is de korst veel te taai, terwijl het middenstuk een soort natte brei is. Nee, deze worst valt zwaar tegen en het is ons dan ook een raadsel hoe dit ooit uit kon groeien tot het uithangbord van de Hema. Quotes van het testpanel:“Dit smaakt naar paling.”“Dit is niet te vreten.”

ConclusieMet een nipte voorsprong is het huismerk van Albert Heijn winnaar van deze test. De worst van Albert Heijn is lekker zout van smaak en lekker sappig; een heerlijke toevoeging aan je bakje snert of je bordje boerenkool. De tweede plek is voor de worst van Unox, die ook prima te nassen is. Vlak daarachter volgt Jumbo. Geschokt zijn we door de dramatische rookworst van de Hema. Zeker voor de relatief hoge prijs zou je een rookworst van zeer hoge kwaliteit verwachten, maar dat is dus niet het geval. Die van de Lidl is minstens zo smerig, maar die is dan ook heel goedkoop. Om die reden zetten we de Lidl-rookworst op plek vier en bonjouren we de dure Hema-worst naar een welverdiende laatste plaats.

De rookworsten zijn door een testpanel van vijf personen blind getest.

Wil je weten welke erwtensoep het beste is om je worst in te doen? Lees [link:20559] welke als beste uit die test kwam.

Welke 'studentenmaaltijd of - drank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net, stuur een tweet [link:17591] of laat een bericht achter op [link:18399]