Elke maand test Studenten.net een 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank'. Omdat je tijdens je tentamens of na een flinke avond stappen meestal wel wat extra energie kan gebruiken, testten we deze keer bekende energydranken. We zorgden voor een nogal slaperig testpanel en onderzochten door welk merk energydrank de panelleden het liefst werden wakker geschud.

Monster Energy
Prijs per blik: €1,12
Inhoud: 500 ml
Monster Energy

Monster Energy wordt alleen verkocht per halve liter. Die blikken zijn opvallend vormgegeven, vaak zwart met grote teksten en felle kleuren. De kleur van de energydrank heeft veel weg van een soort mislukte Rivella en het spul ruikt naar de bekende roze kauwgom van Bubblicious. iets wat volgens het testpanel niet echt uitnodigend is.De smaak blijkt gelukkig mee te vallen, want die is lekker zoet. Daardoor drinkt het gemakkelijk weg, tot grote tevredenheid van het testpanel. Wel is de smaak kauwgomachtig en zit er te weinig prik in de energydrank. Het lijkt een beetje alsof het blik al een paar uur open heeft gestaan, waardoor alle prik verdwenen is. Ook bevalt de nasmaak van de drank niet.Quotes:“Dat gaat er wel in”“Te weinig bubbels”

Albert Heijn Euroshopper
Prijs per blik: €0,29
Inhoud: 250 ml
Euroshopper energy

Het bekende Euroshopper merk van de Albert Heijn, compleet met minimalistische, goedkoop ogende vormgeving. Het testpanel is helemaal niet te spreken over de kleur van het goedje, dat eruit ziet als ‘ochtendurine’. Ook de geur is een beetje slap; er lijkt nauwelijks geur aan de drank te zitten.De smaak blijkt gelukkig veel goed te maken, want die is lekker en minder zoet dan de Monster energydrank. Ook is het spul minder vol van smaak, waardoor er wordt gedacht dat het hier een light versie betreft. Verder zit er in de Euroshopper genoeg prik, in tegenstelling tot de Monster Energy. De smaak is echter wel wat vlak en niet echt bijzonder. De nasmaak is wel prima, maar vervelend is dat het een dik soort slijm in de mond achterlaat, waar het testpanel helemaal niet blij mee is.Quotes:“Dit heb ik ‘s ochtends wel eens gepist”“Dit is voor echte kerels”

Red Bull
Prijs per blik: €1,00
Inhoud: 250 ml
Red Bull energy

‘Red Bull geeft je vleugels’. Dat is fijn, want die vleugels heb je wel nodig om zo snel mogelijk weg te komen als de geur van Red Bull je neus binnendringt; de geur is zuur, het stinkt en wordt omschreven als ‘natte hond’. De smaak is niet veel beter, want die is zuur en vies. Er zit een verdacht laagje schuim over de energydrank, die ranzig oogt. Verder is de smaak nogal chemisch, wat niet erg lekker is. De prik is echter wel prima, en de nasmaak is goed en blijft niet te lang hangen. De algemene conclusie is deze energydrank niet heel fantastisch is, maar dat je eraan zou kunnen wennen. Quotes: “Dit is ruk”“Is dit light?”

Golden Power
Prijs per blik: €0,29
Inhoud: 250 ml
Golden Power energy

Golden Power is de energydrank van de Aldi. De geur bevalt meteen, want die is zoet, lekker en ruikt naar vanille. Gewoon prima, dus. De smaak is ook goed; het is een neutrale, goede smaak, die het testpanel zeer goed bevalt. Er wordt opgemerkt dat de smaak ‘complex’ is, maar bij navraag waarom dan, komt er geen duidelijk antwoord. Verder is de smaak lekker waterig, waardoor het lekker wegdrinkt, met als bijkomend voordeel dat de nasmaak niet overdreven sterk is. Over het algemeen bevalt deze energydrank zeer goed, en wordt hij (hoewel niet geheel unaniem) uitgeroepen tot de voorlopige winnaar. Quotes: “Goed weg te nassen”“Dit is net als tafelbier, vroeger in de Middeleeuwen” (de energydrank is bij deze tester blijkbaar naar het hoofd gestegen)

Bullit
Prijs per blik: €0,57
Inhoud: 250 ml
Bullit energy

Bullit is het tweede merk van Red Bull, dus dat belooft weinig goeds na de lichte teleurstelling die Red Bull zelf opleverde. De geur is niet slecht: het ruikt naar bubblegum en is een beetje zoetig. De smaak van Bullit valt zwaar tegen. Het testpanel vindt het spul niet erg lekker, want het is veel te zoet en er zit ook nog eens nauwelijks prik in. Zeer opmerkelijk is dat de nasmaak sterker is dan de smaak van de energydrank zelf. Ook blijft die nasmaak langer hangen dan zou moeten. Verder vindt men dat er niet veel zinnigs valt te zeggen over de energydrank; het kan maar beter zo snel mogelijk vergeten worden. Quotes:“Deze blijft wel erg lang nasudderen”“Rommel”

Power Booster
Prijs per blik: €0,29
Inhoud: 250 ml
Power Booster

Power Booster is het huismerk van Kruidvat. De geur ervan is sterk, en komt het testpanel bekend voor. Het ruikt niet vies en is gewoon prima.Met de smaak hebben de testers wat moeite, omdat de smaakpapillen inmiddels volledig lamgeslagen zijn na al die energydrank. Toch is men positief over Power Booster, want de smaak is lekker, hoewel niet bijzonder. Ook zit er lekker veel prik in, en tintelt het lekker in de mondholte. De nasmaak is ook niet te sterk, en het laat geen slijm in de mond achter. Quotes: “Ik krijg kippenvel”(Na opdrinken:) “Zo, en nu ga ik kotsen”

En de winnaar is… Het is lastig om een duidelijke winnaar aan te wijzen, omdat de energydranken eigenlijk allemaal op elkaar lijken. Vooral tussen Power Booster, Golden Power, Euroshopper en Monster Energy is weinig verschil in kwaliteit. Ondanks de moeilijke afweging wordt Golden Power van de Aldi tot winnaar uitgeroepen. De energydrank van de Aldi is lekker omdat het niet een heel sterke smaak heeft, waardoor het gemakkelijk wegdrinkt. Dat bevalt goed, omdat de rest van de energydranken vaak te zoet is of een te sterke smaak heeft. Vandaar de (moeilijke) keuze voor Golden Power. Een laatste tip: wat je ook drinkt, drink er niet te veel van, want dat lijkt niet al te gezond als we afgaan op de misselijkheid van het testpanel na afloop van de test. Om beïnvloeding op basis van vooroordelen te voorkomen zijn de energydranken blind getest. Het testpanel wist van tevoren niet welke merken er getest zouden worden; dat werd pas aan het eind van de test bekend gemaakt. Het testpanel bestond hoofdzakelijk uit een deel van de afdeling Techniek van Studenten.net.Welke 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net