Elke twee weken test Studenten.net een typische 'studentenmaaltijd' of 'studentendrank'. Dit keer waagden we ons aan salami afbakpizza’s, geschikt voor elke gemakzuchtige student.Waarom je een rond voorwerp in een vierkante doos zou bewaren, weet ik nog steeds niet. Toch weerhoudt dit de meeste mensen er niet van intens te genieten van het belegde deegwiel, beter bekend als pizza. De Italiaanse Schijf van Vijf is al jaren favoriet onder studenten vanwege het grote gemak waarmee deze bereid wordt en de hoge algemene nomnom-factor. Een diepvries pizza is bijna altijd normaal weg te krijgen en voor de meeste studenten is dat voldoende.

Supermarkt: verschillende supermarktenDr. Oetker: Casa di Mama SalameGewicht: 380 gramAantal calorieën: 862 kcalPrijs: €2,59

Qua uiterlijk zeker de mooiste van het stel. Het eerste wat opvalt aan de pizza van de Dokter is de enorme korst. Dit is de enige diepvriespizza waarbij ook daadwerkelijk van een korst te spreken is. Als je voor het afbakken in de buitenste rand port (een goede kok moet in zijn eten porren) merk je dat het gewoon echt deeg is. Dit geeft de pizza een prima bodem en korst. Waar anderen hun dunne crackerbodem aanprijzen als ‘licht en krokant’ kiest meneer Oetker ervoor zijn pizza’s te voorzien van een solide basis die tenminste nog enigszins in de buurt komt bij die van een echte pizza. De korst is wel meteen het beste kenmerk van dit product. De pizza is zeker goed te behappen, maar doet de korst geen eer aan. De saus is lichtelijk aan de zoete kant, terwijl de salami behoorlijk zout is. De kaas doet weinig bijzonders maar is zeker niet vies. Al met al doet deze pizza niets echt fout, maar is er tegelijkertijd niet echt iets bijzonders aan te ontdekken, wat je naar mijn mening wel mag verwachten voor €2.60 per stuk. Een groot pluspunt is de verpakking. Deze pizza wordt namelijk aangeboden op een plakkende kartonnen schijf die zich uitstekend leent voor ouwehoerdoeleinden als het fabriceren van hoeden.

Supermarkt: JumboJumbo huismerkGewicht: 330 gramAantal calorieën: 716 kcalPrijs: €1,69

Deze ruikt in ieder geval minder lekker dan de Dr. Oetker, en ziet er ook minder mooi uit door het ontbreken van een korst. De bodem is stevig, dun en knapperig, zoals de doos belooft. Persoonlijk vind ik dit minder fijn dan de ‘echte’ korst en bodem van Dr. Oetker, maar het zorgt er wel voor dat de pizza mooi stevig is. Je kunt hiervan een punt in je hand houden zonder dat de complete bovenkant op je schoot glijdt over een slap, naar beneden hangend puntje, en dat is fijn. Er zitten wat groene schilfertjes op de pizza die kruiden moeten voorstellen, wat het geheel er wel beter uit doet zien. De pizza zelf is erg lekker, met een goede smaakverhouding tussen kaas en tomaat. Dat maakt de zielige conditie van de salami des te vervelender. Ik kan er nog inkomen dat men hiervoor geen topkwaliteit vlees gaat gebruiken, maar over het algemeen kan ik het wel waarderen als het vlees minder taai is dan de huid van het dier waarvan het afkomstig is. Dat is nu dus niet zo. Verder zie ik hier geen mogelijkheden tot het maken van een hoed, dus geen bonuspunten. Wanneer je de salami weg kan krijgen, is dit zeker geen verkeerde pizza om aan te schaffen, helemaal voor deze prijs.

Supermarkt: Albert HeijnAlbert Heijn huismerkGewicht: 320 gramAantal calorieën: 671 kcalPrijs: €1,79

Deze ruikt tot nu toe verreweg het beste en ziet er ook nog eens smakelijk uit. De korst is nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar is in ieder geval al een fractie dikker dan die van de Jumbo-pizza. De bodem is ongeveer gelijk, ook hier dun en stevig. De pizza is erg smaakvol, de tomatensaus niet te zoet en de kaas duidelijk aanwezig maar niet overheersend. Ook hier vinden we gekleurde kruidenspikkels, maar dezen lijken in dit geval ook daadwerkelijk iets toe te voegen aan de smaak. Dit is zeker een pluspunt, want dit is de enige pizza waar meer te proeven valt dan alleen salami en tomaten. De salami is prima te behappen zonder meteen ontzettend zout te zijn. Een volwaardige korst zou deze pizza tot een topper maken, maar ook met een crackerrandje komt hij er niet verkeerd vanaf.

Supermarkt: LidlTrattoria AlfredoGewicht: 350 gramAantal calorieën: 815 kcalPrijs: € 4,49 (3 pizza’s, ± €1,50 per pizza)

Als je een Italiaan wilt wegjagen, moet je hem deze pizza voorzetten. Het gerucht gaat dat Berlusconi op deze manier is gedwongen af te treden, en dat is zeer begrijpelijk. Deze aanfluiting is de naam pizza niet waardig en dus zal ik er van nu af aan naar verwijzen als ‘schaamte-schijf’. Dit product ruikt naar puur zout, iets wat niet meteen eetlustopwekkend is. Zelfs na het bereiden ziet de schaamte-schijf er opvallend bleek uit. Dit wordt veroorzaakt door de vreemde witte substantie die voor kaas moet doorgaan. Ook de korst weigert een aantrekkelijke kleur aan te nemen, zelfs na extra tijd in oven. De bodem is dun, net als bij de vorige pizza’s, maar is bij de schaamte-schijf verre van stevig. Aan de onderkant zit een enorme lading bloem en wanneer je lichtjes met je vinger over de bovenkant gaat, heb je onmiddellijk een klomp klef deeg aan je vingertop hangen. ‘Dit hoort niet te kunnen.’ De saus is flauw, de kaas vreemd en in plaats van salami had men net zo goed zeven hoopjes zout kunnen neerleggen. Zelfs voor €1,50 per schijf is dit gewoon niet acceptabel. Bah!

Supermarkt: AldiTrattoriaGewicht: 320 gramAantal calorieën: 902 kcalPrijs: €1,59

De pizza van Aldi heeft een minder sterke geur dan de andere pizza’s, maar ruikt zeker niet verkeerd. Ook qua looks is het allemaal wel een aardig geheel. De korst is iets dikker dan die van de AH en de Jumbo, waardoor het geheel er iets meer uitziet als een echte pizza. De salami is lichtelijk aan de zoute kant en soms een beetje droog, maar verder prima weg te krijgen. De saus is zoetig maar niet op een hinderlijke manier. Het geheel blijft echter een beetje hangen in middelmatigheid. Niets is echt super, maar er zijn ook weinig grote mankementen. Alles bij elkaar maakt deze pizza tot een degelijke middenmoter.

ConclusieGa naar de pizzeria. Sommige van deze pizza’s kunnen echt lekker zijn, maar niets komt ook maar in de buurt van het echte werk. Maar hé, met zo’n conclusie kan ik jullie niet opzadelen. Studenten hebben überhaupt geen geld om regelmatig een volwaardige pizza te halen en de supermarkt is vaak dichterbij dan de pizzaboer. Als je dan toch een net-niet-Italiaans dinertje uit het vriesvak moet toveren, kun je het beste kiezen voor de pizza van het Albert Heijn huismerk. De prijs komt ongeveer overeen met die van de Jumbo en Aldi pizza’s (die allebei ook geen slechte keuze zijn) maar biedt net even wat meer aan smaak en evenwicht van de ingrediënten. De pizza van Dr. Oetker lijkt door zijn fijne dikke korst nog het meest op een echte pizza, maar is qua smaak minder dan AH pizza en is daarbij bijna een euro duurder. Eet smakelijk!

Welke 'studentenmaaltijd' wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Mail naar redactie@studenten.net