Aviko

Inhoud: 450 gramCalorieën per 100 gram: 160Prijs: € 1,67

Bij Aviko is alles grof, groot, bijna boers. Grote plakken aardappel, spekjes van een aardig formaat en zelfs flinke champignons. De uien die op de verpakking zo mooi door het geheel zitten, zijn helaas ver te zoeken op ons bordje. “Waar zijn mijn uien!? Er is mij ui beloofd dus ik wil ui!” Verder ziet het er nog niet eens zo gek uit voor een diepvriesmaaltijd. Wat wel blijft is wat het testpanel ‘het slappe lul-effect’ noemt. Wanneer je diepgevroren aardappels in een pan bakt, gaan ze eerst ontdooien, en dan pas garen. Het gevolg is dat je schijfjes in dit geval slap en zompig worden, en een beetje futloos aan je vorkje bungelen. Als een slappe lul dus… Dit heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de bite. Die is dus ook enigszins zompig, maar heeft nog wel wát stevigheid doordat de schijfjes wat dikker zijn. Wat smaak betreft is het eigenlijk precies wat je zou verwachten: behoorlijk zout – vooral door de spekjes – en verder gewoon aardappel met in de verte wat uiensmaak. De champignons zijn helaas niet zo sterk van smaak en verdwalen een beetje tussen de rest van de smaken. “Ik lust helemaal geen champignons! Heb ik even mazzel dat je deze niet proeft.” Al met al helemaal geen slecht hapje hoor, maar het haalt het niet bij echte aardappeltjes.JumboInhoud: 450 gramCalorieën: 120Prijs: € 1,69

Het is bijna eng hoeveel deze producten op elkaar lijken. Niet qua vorm, want daarin is Jumbo compleet anders, maar wat inhoud betreft is het precies gelijk. Piepers, ui, champignons, spekjes, alles is ook hier aanwezig. Wat vorm betreft pakt Jumbo het wel een stuk kleiner en subtieler aan dan Aviko. De aardappels zijn in schattige kleine blokjes gehakt. Ook de spekjes zijn kleiner en zelfs de champignons lijken gemaakt voor smurfen. Op zich niet heel erg natuurlijk, dan heb je niet meteen zo’n mond vol. Deze klein-maar-fijn-aanpak brengt echter twee belangrijke nadelen met zich mee. Het eerste nadeel is dat je dit gerecht dus met geen mogelijkheid kunt eten met een vork. Je kunt prikken tot je een ons weegt, maar een hele hap zul je niet bij elkaar sprokkelen. “Ik krijg nooit meer dan twee blokjes tegelijk op m’n vork. En als ik dan een spekje wil prikken, valt alles er weer vanaf!” Maar goed, een lepel is snel gevonden. Een groter probleem is de eerder genoemde ‘slappe lullen-factor’, die er in dit geval voor zorgt dat het hele zootje verwordt tot een gele, kleffe prak. Qua smaak niet verkeerd hoor, heel vergelijkbaar met die van Aviko (beetje kruidig, beetje zoutig, beetje ui-ig) maar meer puree dan aardappelschotel. ConclusieWe vonden het natuurlijk heel jammer dat we maar twee producten hadden om aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Toch moet er ook uit deze twee gerechten een enkele winnaar gekozen worden. Wat smaak betreft komen de twee gewoon heel erg overeen, waarbij Aviko net iets meer aardappelsmaak heeft vanwege de dikke schijven. De Jumbo verliest het helaas als het op textuur en presentatie aankomt. Winnaar van deze test is dan ook Aviko! Ook nog eens twee hele centen goedkoper!

Welke 'studenten'-maaltijd of -drank wil jij graag beoordeeld terugzien in deze rubriek? Stuur een tweet naar @studentennet, laat een bericht achter op onze Facebookpagina of stuur een mail naar redactie@studenten.net.