Mega Force (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)

Prijs per blikje: € 0,43
Inhoud: 250 ml
Calorieën: 46 per 100 ml
Cafeïnegehalte: 32 mg per 100 ml

Het budgetmerk Mega Force is volgens het testpanel zó zoet, dat je al gaatjes krijgt als je er alleen al aan ruikt. Het ruikt nogal naar bubblegum; het zou ons niet verbazen als er in een wat vastere vorm bellen van kunnen worden geblazen. De kleur van de energydrank heeft nogal veel weg van pis, maar dat is eigenlijk bij alle merken het geval. Vandaar waarschijnlijk dat het meestal direct uit het blik gedronken wordt. De smaak van Mega Force is niet heel verkeerd, het heeft een goed mondgevoel en tintelt wel lekker op de tong. Wel plakt hij nogal aan het gehemelte, zodat de smaak nogal lang blijft hangen.

Golden Power (Aldi)

Prijs per blikje: € 0,35
Inhoud: 250 ml
Calorieën: 46 per 100 ml
Cafeïnegehalte: 30 mg per 100 ml

Wat meteen opvalt is dat de energydrank van Golden Power erg muf ruikt; één van de testers merkt zelfs een overeenkomst met de kamer van z’n oma, wat volgens hem geen compliment is. Ook wordt meteen duidelijk dat er veel minder bubbels in deze energydrank zitten. Het lijkt daarom meer op laffe appelsap dan op een stevige, oppeppende energydrank. Over de smaak zijn de meningen erg verdeeld. De een vindt het smaakloos, terwijl de ander de smaak zo sterk vindt dat het “dwars door je heen brandt”. Ze zijn het er echter wel allemaal over eens dat dit niet zo’n lekkere energydrank is. Het brandend maagzuur dat meteen komt opzetten, is daar vooral de oorzaak van.

Freeway Up (Lidl)

Prijs per blikje: € 0,35
Inhoud: 250 ml
Calorieën: 44 per 100 ml
Cafeïnegehalte: 30 mg per 100 ml

De energydrank van Freeway Up ruikt ook muf, maar wel beter dan die van de Aldi. De kleur is donkerder, waardoor het verdacht veel weg heeft van ochtendurine in een blikje. Ook zitten er nogal weinig bubbels in. Opmerkelijk is daarom dat de energydrank wel tintelt op de tong, wat het testpanel wel goed bevalt. Verder is de smaak een beetje bitter, maar daar merk je verder niet zoveel van omdat het over het algemeen nog steeds heel erg zoet is.

7 (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo)

Prijs per blikje: € 0,59
Inhoud: 250 ml
Calorieën: 44 per 100 ml
Cafeïnegehalte: 32 mg per 100 ml

De energydrank van 7 is nogal licht van kleur, en ruikt zó muf en oud dat het testpanel denkt dat de uiterste houdbaarheidsdatum van het blikje allang gepasseerd is. Dat blijkt na controle niet het geval te zijn, dus blijkbaar hoort het zo. Over de smaak is het testpanel ook niet te spreken. Hij tintelt niet, smaakt naar smerige kauwgom en is eigenlijk gewoon te niet zuipen. Het testpanel stelt voor om deze energydrank door de wc te spoelen en er verder geen woorden meer aan vuil te maken.

AH Basic (Albert Heijn)

Prijs per blikje: € 0,49
Inhoud: 250 ml
Calorieën: 48 per 100 ml
Cafeïnegehalte: 32 mg per 100 ml

De budget energydrank van Albert Heijn is felgekleurd, heeft een goede schuimkraag en genoeg bubbels. Wel ruikt het ongelooflijk zoet, als vloeibare suiker; volgens sommigen “krijg je diabetes als je eraan ruikt”. De smaak is intens. Te intens, want hij wordt gekwalificeerd als ‘taai’ en ‘too much’. Één van de testers wordt er zelfs ‘naar’ van. De smaak is heel erg zoet, alsof je een gesmolten zuurstok naar binnen giet. Nee, het testpanel is niet te spreken over de energydrank van Albert Heijn: “Wie dit mengt met wodka verdient klappen.”

Conclusie

Om tijdens de tentamenperiode de studeermachine op gang te houden, is Mega Force je beste keuze. De smaak is best wel prima: het heeft een goed mondgevoel en hij tintelt lekker. Freeway Up is ook nog wel te drinken, als het echt niet anders kan. De energydranken van Golden Power, 7 en AH Basic zouden we alleen aan onze ergste vijand aanbevelen. Alleen drinken als je het wel lekker vindt om met brandend maagzuur achter je studieboeken te zitten.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de energy drinks blind getest. Ze zijn telkens door één persoon in een glas geserveerd, waarbij ze genummerd waren. De blikjes werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.