Studenten.net testte daarom voor jou vijf prosecco’s, die voor een fijn prijsje te koop zijn bij de supermarkt en slijterij. Jordy en Stephan testen maar al te graag bubbels. Ze storten zich daarom vol op de eerste fles. Gevolg: enorme bellen met prosecco, terwijl ikzelf liever wat rustiger was begonnen. 

Contarini Prosecco (Albert Heijn)

Inhoud: 0,7 liter 
Prijs: € 6,65


De eerste variant bevat enorm veel koolzuur, wat de mannen na de eerste flinke slok doet proesten. Ik daarentegen vind het wel heel lekker. “Hij is een ook beetje droog van smaak”, zegt Stephan met een zuur gezicht. Dat klopt, maar voor mensen die van droge witte wijn houden is dat niet erg. Fris is ‘ie zeker door de bubbels, maar ijskoud geserveerd is hij wel het lekkerst. Niet slecht voor een eerste, maar het kan in ieder geval beter.

Prosecco (Aldi)

Inhoud: 0,75 liter

Prijs: € 4,09

De glazen zijn nog niet vol, of Jordy neemt al een grote slok. Na een flinke boer voegt hij er een tevreden ‘lekkâh’ aan toe. Ik moet zeggen, hij is ook echt heel erg lekker. Hij is fris en fruitig en smaakt direct naar meer. Er zit niet te veel koolzuur in, dus de heren zijn er zeer tevreden mee. “Deze heb ik graag in mijn koelkast staan met Oud & Nieuw”, aldus Stephan, die stiekem nog een beetje inschenkt.

Santa Chiara Prosecco (Gall & Gall)

Inhoud: 0,75 liter

Prijs: € 4,99

“Zo, deze ruikt chemisch”, zegt Jordy wanneer hij ruikt aan deze variant. Het is inderdaad een doordringende geur die van onze glazen met bubbels komt. In combinatie met de flinke hoeveelheid koolzuur en een flinke slok doet het ons alle drie direct proesten. “Fris is ‘ie wel, maar daar blijft het bij”, aldus Stephan. We zijn het er over eens dat dit geen bubbels zijn waar we graag mee proosten tijdens Oud en Nieuw. “Volgende dan maar?” aldus Jordy.

Villa Cornaro Prosecco (DirckIII)

Inhoud: 0,75 liter
Prijs: €4,99

Tijd voor fles vier alweer. Het goedje heeft een wat meer gele kleur dan zijn voorgangers en ziet er om de een of andere reden wat smakelijker uit. “Hij ruikt gewoon al goed”, zegt Jordy, die met zijn neus boven het glas hangt. En dat is wel zo. De bubbels zijn flink bruisend, lekker fris en bovenal heerlijk fruitig. Alle drie vinden we ‘m al direct lekkerder dan prosecco nummer twee. “Als er wat over is, mag ik ‘m dan meenemen naar huis straks?” vraagt Jordy. “Alsof er wat overblijft,” zegt Stephan spottend, “deze drinken we toch wel op zo.”

Scalini Prosecco (DirckIII)

Inhoud: 0,75 liter

Prijs: 4,79 euro

Na het inschenken lijkt de vijfde prosecco niet zo bruisend te zijn als de vorige varianten. Ook qua geur is het drankje niet erg aantrekkelijk. “Beetje chemisch” zegt Stephan, wanneer hij aan zijn drankje ruikt. Voorzichtig nemen we allemaal een slokje. Hij is niet zo bruisend en hij smaakt ook niet fruitig. Na een tweede slok kunnen we de smaak nog steeds niet helemaal plaatsen. “Het is niet zo lekker in ieder geval”, concludeert Jordy. Het drankje is flauw en zelfs koud niet zo lekker als we verwachtten. Deze bubbels drinken we alle drie liever niet meer.

Conclusie

De Villa Cornaro van de DirckIII wint wat ons betreft met vlag en wimpel. Hij is lekker fris en fruitig en we zien ‘m daarom graag terug tijdens Oud & Nieuw. Ook de prosecco van de Aldi is goed te drinken en is te koop voor een fijn prijsje. De Santa Chiara van de Gall & Gall en de Scalini Prosecco van DirckIII drinken we liever niet meer. De eerste was ietsje te bruisend en de tweede te flauw. De Contarini van de Albert Heijn is een twijfelgeval, maar halen we wel in huis als we geen zin hebben verder te fietsen dan naar onze vertrouwde Appie.

Om vooroordelen en voorkeuren uit te sluiten hebben we de merken blind getest. De glazen prosecco zijn door één persoon geserveerd waarbij de glazen genummerd waren. De flessen werden ook voorzien van een nummer, zodat we later de conclusies aan de juiste merken konden koppelen.